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State Lands-Three-Mile Limit. 

In determining whether state land is 'Within three miles 
of the limits of a town, the measurement s.hould be taken 
from the nearest point shown upon the townsite plat and on 
a straight line. 

H. V. Bailey, Esq., 
Register State Lands, 
Helena, Montana. 

My dear Mr. Bailey: 

You have requested the opInIOn of this office as to whether, in 
determining whether state land is within the three-mile limit af any 
city or town as provided in Section 1 of Article XVII, of the Consti­
tution, measurement should be made by section lines or by radius. 

The provision of the Constitution applicable is a part of Section 
1 of Article XVII, and is as follows: 

"Fourth, lands within the limits of any town or city or 
witlrin three miles of such limits';" * * * 

It is a general rule of law that distance is to be measured in a 
straight line in a horizontal plane unless there is a clear indication 
that another mode of measurement is to be adopted. 18 C. J. 1287, 
Note 20 (a). 

There is no apparent reason why any other mode should be 
adopted in this case. 

In Davis v. Stewart, 54 Mont. 429, our llupreme court stated the 
following: 

"The thre.e-mile distance from the Bmits of the town 
would necessarily be measured from the nearest point shown 
upon the townsite plat." 

It is, therefore, my opinion that the three-mile limit should 'in­
clude all land within three miles (on a straight line) of the nearest 
point of approach to the line representing the city limits. 

Very truly yours, 
WELLINGTON D. RANKIN, 

Attorney General. 

Schools-School Trustees-School Buildings-Contracts 
-Bids. 

The Trustees of a school district have authority to con­
tract with an 'architect for plans of a school building at a 
cost of $800.00 without first advertising for bids. 
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Anker O. Torrison, Esq., 
County Attorney, 
Cut Bank, Montana. 

My dear Mr. Torrison: 

You have submitted to this office for my opinion the following 
question: 

"Is it lawful for a Board of School Trustees to contract 
with an architec~ for a set of plans for a school building 
proposed to be built in the district, at an agreed price of 
$800.00 for the plans alone, being 4o/c of the $20,000.00 pro­
posed to be spent on the school building, without first ad­
vertising for bids for such plans in the manner prescribed by 
Section 1016, Revised Codes of Montana, 1921?" 
This section provides in part as follows: 

"No Board of Trustees shall let any contract for building, 
furnishing, repairing, or other work, for the benefit of the 
district, where this amount involved is two hundred and fifty 
dollars, or more, without firs~ advertising in a newspaper 
published in the county for at least two weeks, calling for 
bids fo perform such work, and the Board shall award the 
contract to the lowest responsible bidder;" * * * 
The question in volved is whether "building, furnishing, repaIrmg, 

or other work" includes the services of an archEect. The general 
rule is that professional services involving personal skill do not come 
within the provisions of similar statutory requirements. Thus, in 
the case of Heston v. Atlantic City, 107 Atl. 820, 821, the ques'.:ion 
involved was whether the services of an expert accountant were re­
quired to be procured by competitive bidding. The statutory provi­
sion con'.:ained the following: The contract "for the doing of any 
worK, or for the furnishing of any material or labor," unless awarded 
to the lowest responsible bidder shall be invalid. The court said: 

"It is unnecessary, however, to invoke the reasoning of 
either case as ratio decidendi here; for as we apprehend the 
services to be rendered under this resolution were of a char­
acter involving peculiar professional education and experience, 
which invariably have differentia:ed their possessor in the in­
dustrial, economic, and social environment of life, from one 
possessed only of the capacity to furnish work and labor, 
as those terms are commonly accepted. Such services are 
comparable in character with the special services of counsel, 
the employment of a physician, or like expert service in the 
discharge of municipal administrative requirements; and while 
generally all such persons are engaged in work and labor, 
the ordinary mind, untrammeled by the niceties of phrase­
ology, and etymology, would find it difficult, even in the 
present liberal segregations of economic life, to change the 
acquired meaning that custom and time has accorded these 
words." 
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In the cas-e of 'Horgan & Slattery v. City of New York, 100- N. Y. 
Supp. 68, 71, the court had under consideration the question of 
whether services of an architect were required to be secured through 
advertisement for bids. The court said: 

"It was not necessary to let the contract for the prep­
aration of plans and specifications for the proposed armory 
b~ competitive bidding. The services required certain knowl­
edge and skill and that character of services need not be ob­
tained by bids." (Citing Peterson v. Mayor of New York, 17 
N. Y. 449, 453. See also 28 Cyc. 659.) 

It is, therefore, my opinion that the services of an architect are 
not required to be obtained by competitive bidding under the provi­
sions of Section 1016, Revised Codes, 1921. 

Very truly yours, 
WELLINGTON D. RANKIN, 

Atto-rney General. 

Taxation-Solvent Credits-Counties. 

Solvent credits consisting of conditional bills of sale 
should be assessed in the county in which the owner re­
sides and not in the county where the bills of sale are filed. 

R. D. Miller, Esq., 
Secretary State Board of Equalization, 
Helena, Montana. 

My dear Mr. Miller: 

You have submitted to this office the question whether solvent 
credits are ass-essable in the county where physically located or in 
the county in which the principal place of business of the owner 
is located. 

In the case of Flowerree e:c. Co. v. Lewis and Clark County, 33 
Mont. 32, the question presented to the court was whether livestock 
that was be'ing wintered and cared for in one county was assessable 
in that county, where the domicile of the owner and his principal 
place of business, as well as the range of the cattle, were in another. 
Mr. Justice Holloway, delivering the opinion of the court, discussed 
the situs of tangible personal property, as follows: 

"That all property shall be assessed in the county which 
is its home. If the property be real estate, its actual situs 
determines the question of its home. If personal property 
belonging to a merchant, the county where the merchant's 
business is conducted determines the home of such property; 
and likewise, if the property be range stock, its home is its 
accustomed range-in this case, Teton county. Any other con-
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