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Bridges—Highway—Counties—Indebtedness.

A steel bridge which has been in use for a less period
of time than ten years is not county property in the sense
that the county has a right to dispose of it, but it is a part
of the public highway, and should not be taken into consid-
eration in adjusting indebtedness.
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Mark H. Derr, Esgq.,
County Attorney,
Polson, Montana.

My dear Mr. Derr:

You have submitted to this office for my opinion the question of
whether steel bridges which have been constructed and in use for a
less period than ten years may be taken into consideration in figur-
ing the assets in adjusting indebtedness on a division of a county.

Your question is answered in the cases of State ex rel. Judith
Basin County vs. Poland et al.,, 61 Mont. 600, and S*tate ex rel. Cas-
cade County v. Poland, 213 Pac. 800. In the Judith Basin County
case the supreme court had under consideration the question of
whether two incomplete bridges, upon which a considerable sum
of money had been expended, should be treated as county property
in adjusting indeb‘edness on a county division. The court, in dis-
cussing this question, said:

“It is conceded, as it must be, that a complete bridge
used by the public is a part of the public highway (State
ex rel. Donlan v. Board, 49 Mont. 517, 143 Pac. 984), and,
speaking generally, is not county property and cannot be con-
sidered in adjusting the indebtedness between the old county
and the new one (State ex rel. Foster v. Ritch, 49 Mont. 155,
140 Pac. 731). We are not intimating an opinion as to the
validity of Section 7, Chapter 226, Laws of 1919, as it is not
involved in this proceeding.” (This is now Section 4398, Re-
vised Codes of 1921.)

It was con‘ended in this case that neither of these incomplete
structures was a bridge in the sense that it provides a passageway
for travel and that, therefore, the public right had not attached and
the two structures should have been considered property in Cascade
county. The court, in answer to this, said:

“It is beyond controversy that these incomplete bridges
constitute property, but whether they constitute county prop-
erty within the meaning of the Constitution (Art. XVI, Sec.
3, above) is not to be determined by referemnce to the popu-
lar definition of the term ‘bridge,” but by reference to the
character of the property itself, and the property takes char-
acter from the character of the fund out of which payment
is made and from the relation which the county sustains to
the fund and the property acquired by its expenditure. Pri-
marily the obligation to build and maintain public highways,
including bridges, devolves upon the state, but, in the absence
of constitutional restrictions, the state may either discharge
the trust directly or impose the duty upon one or more of its
agencies (Yocum v. City of Sheridan, 68 Or. 232, 137 Pac.
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222), and in this state the duty is imposed upon the counties
and municipalities. * * * Whenever property is acquired by
the state through the expenditure of funds impressed with a
trust for that purpose only, even though the funds are raised
by the county, the county acts in its governmental capacity
as a trustee for the public and the agency through which the
state acquires the property. In their incomplete state these
structures merely represent so much of the trust fund as had
been expended upon them, and the county could no more
divert the incomplete structures from the purpose to which
the funds are dedicated than it could divert the funds them-
selves. It could not sell or otherwise dispose of these struc-
tures, but can be compelled, as trustee for the public, to com-
plete them and realize the purpose for which the funds were
appropriated by the vote of the people. They are not county
property, because the county has not that absolute control
and disposition of them essential to ownership as understood
at the time the Constitution was adopted. Expressions in con-
flict with these views will be found in State ex rel. Furnish
v. Mullendore, 53 Mont. 109, 161 Pac. 949, but the most casual
reading of the opinion will disclose that those expressions
are obiter dicta, and upon further consideration we are satis-
fied they are erroneous.”

It is, therefore, my opinion that a steel bridge which has been in
use for a less period of time than ten years is no* county property
in the sense that the county has a right to dispose of it, but that it
is a part of the public highway and should not be taken in‘o consid-
eration in adjusting indebtedness. -

Very truly yours,

WELLINGTON D. RANKIN,
Attorney General.


cu1046
Text Box




