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Counties — County Commissioners — Printing—Precinct
Register.

A county printer is not entitled to additional pay for
printing names and addresses in precinct registers when he
is merely authorized to do so by two members of the Board
of County Commissioners when not in session.

T. E. Gilbert, Esq.,
County Attorney,
Dillon, Montana.

My dear Mr. Gilbert:

" You have requested my opinion as to whether the county printer
is entitled to additional pay for printing names and addresses of elec-
tors in precinct registers, such printing not being covered by the
contract or statute, but being done by the printer on his own sug-
gestion, with the individual approval of two members of the Board
of County Commissioners expressed outside of a board meeting.

I understand that the county printing contract calls for the print-
ing of precinct registers in the exact wording of the statute (Section
4482, R. C. M. 1921), as follows:

“Precinct Registers, one letter to leaf 14x17, each, $6.00.”

I further understand that the county printer suggested to two
members of the Board of County Commissioners, when the Board was
not in session, that the names and addresses of the electors in each
precinct be printed in the register. This work is usually performed
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by the County Clerk, who writes in such names and addresses from
the Great Register before sending the Precinct Registers to the va-
rious Precinct Election Judges, and the law does not require the
names and addresses of electors to be printed in the Precinct Reg-
isters.

The printer now claims additional compensation for such printing,
amounting to the sum of $334.90 over and above the statutory and
contract price of $6.00 for each register.

The sole question seems to be whether the approval of the print-
er’s suggestion by two members, which is a majority of the members
of the Board, expressed individually and while the Board was not in
session, binds the county.

The Board of County Commissioners, deriving its authority from
legislative enactment, must look to the statutes for its power. It is
a general rule that a county board can act only as a board and not
individually. This rule is stated in 15 C. J. 460, and is sustained by
a long line of authorities, including the supreme court of Montana
in the case of Williams vs. Broadwater County, 28 Mont. 360, 72 Pac.
755. In this case the chairman of a Board of County Commissioners
individually contracted with an attorney for his services. In holding
that such a contract did not bind the county, the court said:

“This board, (County Commissioners), having supervision
over the official conduct of all county officers, and generally
over all county business, is one of considerable dignity and
power; and the statutes contemplate that its meetings shall
be held and conducted in an orderly and businesslike way.
To bind the county by its contracts, it must act as an entity,
and within the scope of its authority. Its members may not
discharge its important governmental functions by casual sit-
tings on drygoods boxes, or by acciden*al meetings on the pub-
lic streets; and its chairman, unless lawfully authorized by
the Board to do some act, or acts, has no more power than
has any other member of the Board. The statutes do not vest
the power of the county in three Commissioners acting indi-
vidually, but in them as a single Board; and the Board can
act only when legally convened.”

This case was followed in the case of Smith v. Zimmer, et al,
45 Mont. 282, 305, 125 Pac. 420, and cited with approval in Missoula
Street Railway vs. City of Missoula, 47 Mont. 85, 96, 130 Pac. 771.

In the case before us, it is admitted that the Board of County
Commissioners did not, acting as a Board, either direct or approve
the printing of the names and addresses on the precinct registers.
The fact that a majority of the Board, acting individually, voiced ap-
proval does not take the case outside the rule of Williams vs. Broad-
water County. They were speaking individually and not as members
of the Board, because they could only speak as members of the Board
of County Commissioners when duly and regularly convened as a
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Board. Therefore, their individual approval could no more bind the
county than could the approval of any other two taxpayers or citizens
of the county.

It is, therefore, my opinion that the county is not bound to pay
for printing not covered by the contract for county printing but
merely authorized by two members of the Board of County Commis-
sioners at a time when the Board was not in session.

Very truly yours,
WELLINGTON D. RANKIN,
Attorney General.
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