
516

516 OPINIONS OF ATTORNEY GENERAL 

Elections, Registration of Electors-Registration of 
Electors, By Registers, Time for. 

A person registered by a deputy registrar and whose 
registration card does not reach the office of the county 
clerk until after the time for closing the books, is entitled 
to have his name entered upon the official register. 

Mr. J. E. Kelly, 
County Attorney, 
Boulder, Montana. 

Dear Sir: 

October 6, 1920. 

I have your letter of the first instant, in which you submit the 
question of whether or not a person registered before a deputy regis­
trar at a place other than the county seat and whose registration is 
not forwarded to the county clerk and recorder prior to the time he 
closes his registration books pursuant to law, is entitled to have his 
name registered thereon and vote at the ensuing election. 

The registration of electors is regulated by Chapter 122, Laws of 
1915, as amended by Chapter 38, Laws of 1917, and Chapter 97, Laws 
of 1919. 

Chapter 38, Laws of 1917, provides that all notaries public and 
justices of the peace are designated as deputy registrars in the county 
in which they reside. It further provides that the county commission­
ers shal appoint a deputy registrar in each precinct in the county in 
addition to the justices of the peace and notaries public. This chapter, 
as well as Section 9, of Chapter 122, Laws of 1915, provide that if an 
elector resides more than ten miles distant from the office of the 
county clerk he may register before the deputy registrar within the 
precinct where such elector resides, etc. 

Chapter 97, Laws of 1919, amends Chapter 122, Laws of 1915, and 
provides that "the county clerk shall close all registration for the full 
period of forty-five days prior to and before any election." It will be 
noted that what is closed by this chapter is the registration and not 
the registration books. The laws contemplate that a person qualified 
may be registered up to a period forty-five days preceding any elec­
tion, and that when such person has registered he is entitled to vote 
at the ensuing election if he chooses to do so. 

In this connection it will be noted that Section 29 of Chapter 122, 
Laws of 1915, provides that any elector whose name is erroneously 
omitted fromm any precinct poll book may apply for and secure from 
the county clerk a certificate stating the precinct in which such elector 
is entitled to vote. Upon the presentation of such certificate to the 
judges of election of the proper precinct the said elector shall be en­
titled to vote. 

You are therefore correct in your conclusion that any registration 
effected before a deputy registrar at least ten miles distant from the 
county clerk's office, the registration cards of which do not reach such 
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cO'unty clerk fO'rty-five days priO'r to' the electiO'n, is nevertheless en­
titled to' entry upO'n the O'fficial register; prO'viding such registratiO'n is 
made fO'rty-five days priO'r to' such electiO'n. 

What was meant by Chapter 27, Laws O'f 1919, is that registratiO'n 
O'f electO'rs shall cease fO'r a periO'd O'f fO'rty-five days priO'r to' any 
electiO'n. 

Respectfully, 

S. C. FORD, 

AttO'rney General. 

Elections, Women, Registration of-Women, Not Re­
quired to State Age in Registering. 

A woman or elector may not be required to state his 
or her exact age when registering. 

Mr. Chas. GO'rdO'n, 
AttO'rney at Law, 

WO'lf PO'int, MO'ntana. 

Dear Sir: 

OctO'ber 8, 1920. 

I have yO'ur letter O'f the 2nd instant, in which yO'u make inquiry 
O'n behalf O'f yO'ur Civic League as to' whether Dr nO't a female vO'ter, 
when registering fO'r the purpO'se of cO'mplying with the registratiO'n 
iaws, iscO'mpelled to' state her exact age. 

Taking intO' accO'unt the laws gO'verning this matter, we find that 
Article 9, SectiO'n 2 O'f the CO'nstitutiO'n O'f this state prescribes certain 
qualificatiO'ns, the pO'ssessiO'n O'f which entitles a persO'n to' vO'te. This 
cO'nstitutiO'nal prO'visiO'n, as amended in 1914, prO'vides that every 
persO'n O'f the age O'f twenty-O'ne years Dr O'ver shall be entitled to' 
vO'te, prO'viding (first) he shall be a citizen O'f the United States; 
(secO'nd) he shall have resided in the state O'f MO'ntana fO'r the periO'd 
O'f O'ne year immediately preceding the electiO'n at which he O'ffers to' 
vO'te. These are the material prO'visiO'ns affecting the questiO'n which 
yO'u raise. 

Section 9 O'f Article IX O'f the state CO'nstitutiO'n prO'vides: "The 
legislative assembly shall have the pO'wer to' pass a registratiO'n and 
such O'ther laws as may be necessary to' secure the purity O'f electiO'ns 
and guard against the abuse O'f the elective franchise." 

Pursuant to' SectiO'n 9, abO've referred to', the legislature has enacted 
certain legislatiO'n, it being Chapter 122, Laws O'f 1915, as amended by 
Laws O'f 1917 and 1919. The amendments, hO'wever, are nO't material 
in O'ur case. The constitutiO'nal provisiO'ns abO've referred to' indicates 
the purpO'se O'f registratiO'n laws. A registratiO'n law fO'r purpO'ses O'f 
electiO'n is nO't O'ne whereby the state gathers vital statistics. It is 
designed simply to' assure the electiO'n O'fficials that the persO'n 
registering pO'ssesses the required quaificatiO'ns prescri'bed by the 
CO'nstitution to' entitle such persO'n to' vO'te at any ensuing electiO'n. 
A persO'n must have attained the age O'f twenty-O'ne befO're he can 
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