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Absent Voter's Ballot, When to be Counted-Elections, 
When Absent Voter's Ballot May Be Counted. 

In order to be counted an absent voter's ballot must 
reach the judge of election so that it may be deposited be­
fore the closing of the polls. 

Mr. A. J. Duncan, 
County Clerk and Recorder, 

Helena, Montana. 

Dear Sir: 

August 25, 1920. 

You have requested my opmIOn regarding two questions arIsmg 
under the absent voter's law (Chap. 155, Sess. Laws 1917), such ques­
tions being the following: 

1. If an absent voter's ballot is received by the county clerk too 
late for delivery by the county clerk to the judges of election before 
the closing of the polls, but in time so that it can be delivered to the 
judges of election before the judges have finished counting the votes, 
can such ballot be delivered to the judges after the polls are closed 
and be counted by such judges? 

2. If an absent voter's ballot is received by the county clerk after 
the polls have closed and after the judges have finished counting the 
ballots and made their return, can such ballot be counted by the coun­
ty clerk, or the canvassing board, when the votes are canvassed on the 
third day after the holding of the primary election? 

Section 8 of the absent voter's law (Chap. 155, Session Laws 1917) 
requires the county clerk, upon receipt of the envelope containing the 
absent ballot, to forthwith enclose the same, unopened, together with 
the application of the absent voter, in a larger envelope, which shall be 
sealed and upon which the followin endorsement shall be placed: 

"This envelope contains an absent voter's ballot and must 
be opened only on election day at the polls when the same are 
open." 

Section 9 then prescribes the manner in which absent voters' bal­
lots received by the county clerk must be delivered to the judges of 
election, and provides that when an absent voter's ballot is received 
before the official ballots are delivered to the judges such absent voter's 
ballot, after being placed in the larger envelope endorsed as provided 
in Section 8, shall be delivered to the judges of election at the same 
time the official ballots are delivered to such judges; but if the absent 
voter's ballot is not re:::eived by the county clerk until after the official 
ballots have been delivered to the judges of election, then such absent 
voter's ballot, after being placed in the larger envelope endorsed as pro­
vided in Section 8, shall be mailed to the judges of election. 

Section 13 of said chapter then prescribes definitely and distinctly 
the duties of the judges of election with reference to such absent voter's 
ballots. so much of such section as is pertinent here being as follows: 



493

OPINIONS OF ATTORNEY GENERAL 493 

. "At any ti?ne between the opening and closing of the polls .... 
on such election day, the judges of election of such precinct 
shall first open the outer envelope only, and compare the signa­
ture of such voter to such application with the signature to 
such affidavit. In case the judges find the affidavit sufficient 
and that the signatures correspond, and that the applicant is 
then a duly qualified elector of such precinct and has not voted 
at such election, they shall open the absent voter's envelope 
in such manner as not to destroy the affidavit thereon, and take 
outthe ballot or ballots, therein contained, and without unfold­
the same, or permitting the same to be opened or examined, 
shall ascertain whether the stub or stubs is or are still attached 
to the ballot or ballots, and whether the number thereon cor­
responds with the number in the County or City or Town Clerk's 
certificate. If so they shall endorse the same in like manner 
that other ballots are endorsed, detach the stub, as in other 
cases, deposit the ballot or ballots in the proper ballot box or 
boxes, and make in their election lists and books the proper 
entries to show such elector to have voted." 

The foregoing provisions and requirements are plain, clear and 
definite and they require: 

1. That the absent voter's ballot must be delivered to the judges 
of election before the polls are closed. 

2. That is must be deposited in the ballot box at some time be­
tween the opening and cZosing of the polls. 

No provisions can be found in such law authorizing the judges of 
election to open the envelope enclosing the absent voter's ballot or to 
deposit the same in the ballot box at any other time than during the 
time the polls are open, and no provisions whatever can be found in 
such law authoriing any other person, except the judges of election, to 
open the envelope enclosing the absent voter's ballot at any time, or 
for any other person, except the judges of election to open such ballot. 

No one will assert that an elector, who may appear at the polls 
after they have closed but before the judges have finished counting the 
ballots, has a right to vote, or that the judges of election can permit 
such elector to vote, and neither will any person assert that an elector 
may appear before the canvassing board on the third day after the elec­
tion, and exercise his right to vote, yet to permit an absent voter's 
ballot to be received and counted by the judges after the polls have 
closed, or .to permit such a ballot to be counted by the canvassing 
board on the third day after the holding of the election would be exactly 
the same as permitting an elector to vote after the closing of the polls, 
or to vote before the canvassing board. 

The absent voters' law is intending to afford an opportunity to 
electors, who will be absent from their county on election day, to vote 
in exactly the same manner and to the same extent as though they ap­
peared in person at the polls, but it is not intended to grant to such 
absent voters any greater rights or privileges than those possessed by 
electors appearing in person at the polls. In the one case the elector 
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must appar in person during the hours the polls are open, otherwise 
he cannot vote. In the other case the ballot of the absent elector must 
be deposited in the ballot box during the time the polls are open, other­
wis i cannot be considered a vote. 

You are therefore advised that it is my opinion that both questions 
must be answered in the negative, and that no absent voter's ballot can 
be counted unless it is delivered to the judges of election before or on 
election day, and deposited in the ballot box during the time the polls 
are open. 

Respectfully, 
S. C. FORD, 

Attorney General. 

County Seat, Petition for Removal of. 
Where a petition for the removal of a county seat fol­

lows the statute is sufficient. 

Mr. C. E. Collett, 
Count yAttorney, 

Sidney, Montana. 
Dear Sir: 

August 30, 1920. 

I have your letter of the 28th inst., with reference to the notice of 
the filing of petition for removal of county seat as published by the 
county clerk and recorder, and enclosing copy of such notice, and re­
questing that I advise you whether or not the same is sufficient. 

The statute, Section 2851 Revised Codes, as amended by Chapter 10, 
Session Laws 1919, requires the petition to be presented to the board of 
coun.ty commissioners at least sixty days prior to any action being taken 
thereon by the board, and requires that action thereon must be taken 
at a regular meeting of the board. The same section also requires the 
county clerk to publish a notice of the filing of the petition, which 
notice must state, among other things, that the petition will be presented 
to the board at its next regular meeting for action thereon. This section 
is very carelessly and loosely drawn, and the statute, Section 2891, as 
amended by Chapter 148, Session Laws 1915, requiring the board to meet 
in regular sesion on the first Monday in each month, it is impossible 
for sixty days to expire after the filing of the petition and the first 
sentation, no person can be misled by the notice, and I am therefore of 
the opinion that it is sufficient. 

However, as the statute does not require the notice to be published 
any particular number of time there is no god reason why the county 
clerk may not now, as he bas ample time to do so, republish the notice 
stating therein that the board will take action thereon at its regular 
meeting to be held on the first Monday in October, 1920, and it might 
be well for the county clerk to do so, although as I have said, I believe 
the notice as published to be sufficient to authorize the board of county 
commissioners to take action on the petition at its regular meeting to be 
held on the first Monday in October. 

Truly yours, 
S. C. FORD, 

Attorney General. 
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