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Insurance Company, Who May be Licensed—Change of
Policy—License to Insurance Company, Change of Policy.

If an insurance company in changing its form of policy
complies with the state law, a license may issue to it.

August 11, 1920,
Hon. Geo. P. Porter,
Commissioner of Insurance,
Capitol.
Dear Sir:

I am again writing you at your request regarding a proposition sub-
mitted to my office by you some.time ago with reference to the policy
issued by the Missouri State Life. On January 10th,'1920, I rendered
your office an opinion to the effect that a certain policy then issued by
the company in the state of Montana was illegal by reason of the fact
that it contained the following clause: “This policy is issued on the
non-profit-sharing plan, but the insured shall have the privilege of en-
changing it, without additional cost, for a profit-sharing annual dividend
paid-up life policvy for the face amount thereof on the anniversay date
next following the date of the last premium payment if all premiums
have been duly paid as provided herein.”

I called your attention to Section 3148 of the Revised Code, which
provides that the policy holder on all participating policies shall be per-
mitted annually to select the manner and method of the application of
the surplus accruing from the premiums paid upon such policy, It was
held in the opinion referred to that the policy involved conflicted with
Section 4138, aforesaid. Since the rendition of that opinion the Missouri
State Life Insurance Company has submitted additional information
explaining and interpreting the policy. This additional information
proves that the policy is one covering insurance for a twenty payment
life. During the twenty year period the policy provides for a non-par-
ticipating non-profit-sharing insurance. Such insurance is legitimate
and permitted under our law. The policy, however, further provides
that after the twenty year payment it may be changed from a non-
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profit-sharing plant to a profit-sharing annual dividend, paid-up life
policy. This simply means that the policy has become fully paid up at
the end of twenty years; that thereafter it begins to accumulate a sur-
plus which is annually payable to the holder of such policy. Until the
twenty year period has elapsed there is no surplus payable to the in-
sured.

Under the circumstances, therefore, I must recall the opinion of
January 10, 1920, as not applicable to the policy written by the Missouri
State Life Insurance Company.

Respectfully,
S. C. FORD,

Attorney General.
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