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will have no machinery for holding elections, and will be wholly unable 
to hold any election in November, and there is no provision of law 
providing or even authorizing separate ballots for State officers, or for 
Congressmen, so that the result would be that unless permitted to vote 
as electors of Fergus County the electors residing in the territory 
which will be embraced within the new county will be entirely de­
prived of their right to vote for State officers and Congressmen. 

I am, therefore, of the opinion that, so far as the general election 
to be held in November is concerned, all proceedings and acts with 
reference to the creation of the new county must be re~arded as merely 
preliminary steps to the creation of such county, which will not be 
fully created and completely organized until the expiration of the 
ninety day period, and that during such ninety day period the electors 
residing in that portion of Fergus County which will be embraced within 
the county of Judith Basin, must be regarded as residents and electors 
of Fergus County, and it is their right and privileges to vote at the 
general election in November, lor officers for Fergus County, State of­
ficers and Congressmen. 

Respectfully, 

S. C. FORD, 

Attorney General. 

Ind.ustrial Accident Board, Salary of Employees-Salary 
of Employees of Industrial Accident Board. 

The Industrial Accident Board is without authority to 
increase the salary of its employees beyond that appropriated 
therefor by the legislature, but it may decrease the same. 

Hon. A. E. Spriggs, Chairman, 
Industrial Accident Board, 

Capitol. 

Dear Sir: 

July 13, 1920. 

I have your letter of May 27th, 1920, in which you call my atten­
tion to Section 2 (k) of Chapter 96, Laws of 1915, known as the Work­
men's Compensation Act, which said section reads as follows: 

"All officers and employes of the Board shall receive such 
compensation for their services as may be fixed by the Board, 
shall hold office at the pleasure of the Board, shall perform 
such duties as are imposed on them by law or by the Board." 

Further, there is involved in your letter Section 2 (1) of said 
above named act, reading as follows: 

"The salaries of members of the Board, secretary and every 
other person holding office or employment under the Board, as 
fixed by law or by the Board, shall be paid monthly after being 
approved by the Board upon claims therefor to be audited and 
approved by the State Board of Examiners." 
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The question upon which you desire an opinion is as to whether 
or not your Board has authority to determine and fix the compensation 
of the employees in your office and not thereby conflict with the pro­
visions of the legislative enactments as they have stood since the last 
legislative session in 1919. In this connection it is necessary to resort 
to the appropriation act of the last legislative assembly known as 
House Bill No. 438, which begins in the following language: 

"Section 1. That the following sums, or so much thereof as 
may be necessary, be, and the same are hereby appropriated out 
of any money in the State Treasury, etc., for the objects and 
purposes hereinafter expressed, for the period commencing 
March 1st, 1919, and ending February 20th, 1920." 

In this bill the legislature appropriated a sum of money to cover 
salaries of all persons connected with the Board for the two years, and 
also provided for the payment of extra clerical hire, office and traveling 
expenses, etc. 

You state that it is the desire of your Board to change the salaries 
of your clerical force as provided by the appropriation act-in particu­
lar your file clerk-which, by the appropriation bill, has been provided 
with a salary of $1,800.00 per year. As I understand it, you desire 
to pay the individual filling this position only $1,500.00 and distribute 
the other $300.00 among such employes as you have delegated to assist 
the filing clerk in the discharge of the duties of that particular position. 

I do not believe that there is any doubt that your Board has the 
authority to pay less than the sum specified for any particular posi­
tion. The act itself provides that "the following sums, or so m1wh 
thereof as may be necessary, etc., are appropriated." 

It is ordinarily the law that an individual discharging the duties 
of a particular government position is entitled to that amount of com­
pensation for which the legislature makes appropriation. (22 R. C. L. 
538, Section 235.) I think, however, that the bill itself contemplates a 
lower rate of pay than the amount stated in figures. Therefore, if 
you can obtain any person who will fill a particular position for a sum 
less than the appropriation figures, which I believe to be the maximum 
amount, there can be no objection to such an arrangement in your 
office. 

With reference to the point which you raise in your letter as to 
whether or not you have the authority to take that amount which you 
cut off from a particular position and add it to the salary of those 
filling other positions, you present a much more difficult question. 

There is no doubt of the fact that your Board had the very best 
of intentions in what it desires to do. There is further no doubt of 
the fact that your Board desires to take the action indicated from the 
best of motives and wih entirely impartiality. There are, however, 
principles of public policy which surround pubiic offices that are in 
specific instances cumbersome where applied as a general rule, they 
lay down salutary safeguards which promote the efficiency of public 
offices. 
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In the examination of the proposition which you present, a court 
perhaps would look at the possibilities which inhere in the action you 
desire to take. If· such action could be taken by your Board, it would 
open the door to partiality, favoritism and the payment of political 
debts. For instance, the salary of any number of employes might be 
cut down and such deductions added to the salary of such employees as 
stand particularly well in the favor of the supervising officers. It is 
possible that the supervising officers might have relatives-members of 
their immediate family-whom they would place in their office and com­
pensate with such amounts as they see fit. This is entirely possible 
under the scheme which you propose, and a possibility which I believe 
it is the policy of the law to prevent. 

Compensation for extra services rendered by a public official or 
anyone discharging the duties of a particular public position is de­
cidedly not favored in the law. It is generally held that an officer or 
person discharging public services is entitled to only such compensation 
as is specifically provided by law. The law attaches the salary; as an 
incident to the public position. (22 R. C. L. 532, Section 227; also p. 
537, Section 233.) It is further held that where the salary of a public 
office or position is definitely fixed by la,w, it is intended to include 
the entire remuneration of the person discharging the duties of such 
position and expressly to preclude extra charges for any services what­
soever. (15 C. J. 497, Section 163,) 

The courts have universally held that an appointment to a public 
office or position created by law with an appropriation made for the 
payment of services therein rendered, does not create a contract of em­
ployment in the ordinary sense of the word as it obtains in private 
business. Unless prohibited by the Constitution, the legislature may in­
crease or decrease the duties of the position from time to time, as well 
as the salary thereto attached. It is said that the individual is at 
libery at any time to resign the employment and thus terminate the 
relation if it is not satisfactory to him. (Lock vs. City of Central, 4 
Colo. 65, 34 Am. Rep. 68; Peterson vs. Butte, 44 Mont. 401, 120 Pac. 
483, Ann. Cas. 1913-B, 538.). 

It btts been said by the Supreme Court of the State of Montana 
that when a public official claims compensation for the performance 
of duties pertaining to his office he must be able to support the claim 
by pointing out specific provisions of law authorizing the particular 
amount claimed. Unless compensation is made by law for the duties 
devolving upon the person in a particular public position, payment for 
such services rendered cannot lawfully be demanded. (Peterson vs. 
Butte, supra.) This rule would likewise apply to anyone claiming com­
pensation from the State, or subdivision thereof, for services rendered. 
It is also true, as a matter of course, that when the law provides the 
amount of compensation which a person shall receive for the filling 
of a particular public position a greater sum cannot be paid therefor. 
public officials do not have the same discretion in the payment of public 
funds for services rendered as prevails in private industry. Specific 
authoriation of law must be pointed out, clearly and unequivocally 
granting authority to make a particular payment of the public funds. 
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For instance, the Supreme Court of Montana has held that when the 
legislature fixes the compensation of a county surveyor at $7.00 per day 
for public work, he cannot in addition thereto hold the county for his 
personal expenses incurred in the discharge of such public duties. 
(Wight vs. Meagher County, 16 Mont. 479, 41 Pac. 271, 15 C. J. 506, 
Section 173.) 

When the last legislature met and enacted the appropriation bill 
here under consideration, all the positions had then been created by 
your Board, and said legislature in unequivocal words undertook to and 
did provide compensation as incident to the particular positions by your 
Board created. By such act they at least fixed the maximum which a 
person occupying any of such positions might collect. I am of the 
opinion that under the appropriation measure your Board has no author­
ity to give to any person filling a particular position in your office a 
sum in payment thereof greater than that specified by the act. This 
would be true, even though the person filling the position of payroll 
clerk-as an illustration-should be called upon by your Board to dis­
charge duties outside of such work as could properly come within 
that particular position. The principles of law which I have invoked 
in this opinion do not necessarily mean that the supervising officers of 
your Department could not direct the clerical force therein to discharge 
the duties as such supervising officer felt should be discharged in 
order that the efficiency of your department might be thereby promoted. 
The act itself does not attempt to define what the incumbent of any 
particular position shall do. It simply fixes the maximum salary in­
cident to these positions. 

I have come to this conclusion, notwithstanding a careful considera­
tion of Sections 2 (k) and 2 (1) of the original act creating your Board 
above quoted. Your Board would have no authority to fix salaries what­
soever, except for provisions found in the acts of the legislature. It is 
true that Section 2 (k) indicates that your Board may fix salaries of 
employees working in your Department, yet that provision can always 
be changed by a subsequent legislature. I believe that under the cir­
cumstances a proper interpretation of that section means that your 
Board may determine upon the amount of salaries of your employees, 
which must be submitted to the legislature. In other words, your de­
termination is merely a recommendation to the legislature. If the 
legislature, pursuant to a recommendation of your Board, appropriates 
money covering the amount you recommend, then that concludes the 
matter. You will also notice that in Section 2 (1) the original act 
provides that salaries "as fixed by law or by the Board", shall be paid 
monthly. It is undoubtedly true that when your Department was 
originally created your Board had authority to employ a clerical force 
and determine upon its salary, providing there was an appropriation 
made for this purpose. The legislature in the original act did not at­
tempt to fix the salary of each clerk as it could not in the nature of 
things have reliable information upon which to act. It therefore ap­
propriated a lump sum and left it to your Board to perfect an organiza-
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tion. When said legislature met in 1919, it did have appropriate in­
formation upon which to act and for that reason, perhaps on the recom­
mendation of your Board, fixed salaries for particular positions. 

An appropriation act is a specific measure of law and binding upon 
all those coming under the scope of its operation. It is generally held 
that an appropriation of public money by the legislature "means the 
setting apart of public moneys by the legislative vote or enactment, to 
be applied to specific objects and public expenditures." (R. A. P. & L. 
Law Dictionary; Century Digest; Trustees, etc. vs. Morgan, 60 A. T. L. 
205, 71 N. J. L. 663.) 

"An appropriation of state funds is a setting apart from the public 
revenue of a certain sum of money for a specific subject, in such a 
manner that the executive officers are authorized to use that money, 
and no more, for that specific subject." (Jabe vs. Caldwell, 125 S. W. 
423, 93 Ark. 505.) 

For the reasons above given, I am of the opinion that your Board 
may decrease the amount specified as a salary for the individual filling 
a particular position but that in no event under the present appropria­
tion act can it pay to such individual more than that specified in said 
act. 

Respectfully, 

S. C. FORD, 

Attorney General. 

Insurance Company, Mutual When May Do Business­
Insurance Commissioner, Power of, Mutual Company. 

Prescribing when a mutual company may transact bus­
iness in this state. 

Hon. Geo. P. Porter, 
Commissioner of Insurance, 

Capitol. 

Dear Sir: 

July 15, 1920. 

This is in answer to your letter of June 13th, 1920, in reference to 
the application of Eureka Mutual Insurance Company of Philadelphia 
for a license to operate in the State of Mjontana. 

You ask whether the guarantee fund consisting of $100,000.00 is 
considered a liability or a surplus in contemplation of law. 

In this connection resort must be had to Chapter 135, Laws of 1918. 
This Chapter provides that a foreign insurance company organized on a 
mutual basis shall be permitted to do business in the State of Montana 
providing that said company possesses a surplus of $200,000.00 or more. 
What a surplus may technically mean in one instance it does not nec­
esarily mean in another. The term "surplus", as used in Chapter 135, 
I take it, means a fund which can be used by an insurance company 
in the same manner and for the same purpose as a stock company uses 
its capital stOCk, or so much thereof as the company actually has left 
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