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School Funds, Apportionment of, For High School—High
School, Apportionment of Funds For, When Pupils Reside
Out of District.

Apportionment of school funds is not required where
pupils attend a high school outside of the distriet or in an-
other county in which they reside.

June 8, 1920.
Mr. J. E. Kelley,
County Attorney,
Boulder, Montana.
Dear Sir:

You have submitted to this office the question of whether the pro-
visions of Subdivision 5 of Section 507 relating to the transfer of school
moneys due by aportionment from one to another where pupils are at-
tending school outside their districts applies to (1) the case of pupils


cu1046
Text Box


OPINIONS OF ATTORNEY GENERAL 447

attending a high school outside their district but within their own
county, (2) to the case where they are attending high schools outside
the county in which they reside.

In your discussion of the matter you have arrived at the con-
clusion that transfer of moneys ig not required in either of the above
cases. I agree with your conclusion insofar as it relates to any high
school within the county in which the pupils reside which levies or
participates in a lévy on the whole county of taxes for the purpose of
maintainance, either under the provision of Section 2112 of the General
School Laws or Chapter 105 Session Laws of 1917.

“Attendance at any high school to whose support such money is
apportioned in accordance with the provision of this act shall be free
to all eligible pupils residing within the district in the county in which
such and accredted high school is situated.” (Subdivision 3 of Section
2112.) This is also substantially the language of Section 3 of Chapter
105 above referred to. Were it not for this provision these acts would
in my opinion be unconstitutional as taking property without due pro-
cess of law. You will note that it could make no difference which high
school the pupils attended for the reason that apportionment is fixed
by the county superintendent of schools according to the average daily
attendance of high school classes.

You will note also that only those pupils who attend school in an-
other district and who are, in the opinion of the county superintendent
of schools, attending such district for a good and sufficient reason, are
entitled to have their apportionment transferred to such district. See
Subdivision 5 of Section 507.

There is no provision of law to my knowledge requiring a transfer
of funds where high school pupils attend high schools in another county
from that in which they reside and for that reason it would be purely
optional with the district from which they came as to whether any
transfer of apportionment be made by it.

Respectfully,
S. C. FORD,
Attorney General.





