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anyone employed in his office without such an employee being considered 
a deputy, regardless of what the duties of such person might be so long 
as they are connected with the discharge of the duties of the office in 
which he is employed. I find nothing in our statutory provisions which 
would change this particular rule. I am therefore of the opinion that any 
person employed in a county off;ce as a clerk, stenographer or assistant, 
whose work is connected with the discharge of the duties of that office, 
would be a deputy under the provisions of our statutory enactment, the 
salary of which is fixed by Chapter 222. Neither the officer in charge, 
nor the Board of County Commissioners, are' allowed any discretion under 
the law in determining the amount of salary to be paid to a particular 
employee in a county office. 

In this connection, I further wish to direct your attention to Chapter 
147 of the Session Laws of 1919, which makes it unlawful for a county to 
employ women in any occupation or calling for salaries, wages or com­
pensation less than that paid to men for performing like services or for 
the same amount or class of work or labor in the same establishment or 
office. 

This I believes answers your question, and I am of the opinion, em­
bodies the law governing the proposition which you have submitted. 

Respectfully, 

S. C. FORD, 

Attorney General. 

Levy, Annual Tax, Time to Make-County Commission­
ers, Powers Of. 

Where the rights of taxpayers are not injuriously af­
fected, the Board of County Commissioners may make a tax 
levy under Sec. 2598, Revised Codes of 1907, at an adjourned 
meeting. 

Mr. A. M. Johnson, 
County Clerk and Recorder, 
Thompson Falls, Montana. 

Dear Sir: 

July 7, 1919. 

I have your letter of June 7th, in which you request an opinion as to 
whether or not the County Commissioners of your county may levy the 
annual tax at a time other than the second Monday in August under the 
provisions of Section 2598 of the Revised Codes, which reads as follows: 

"The Board of County Commissioners of each county must 
on the second Monday in August, fix the rate of county taxes and 
designate the number of mills on each dollar of valuation of prop­
erty for each fund, and must levy taxes upon the taxable property 
of the county." 

As I understand it, your County Commissioners have submitted to the 
electors of your county the proposition of whether or not they shall be 
authorized to make a special levy for 1919 under Chapter 160 of the 1919 
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Session Laws, for the purpose of constructing bridges in your county. This, 
election does not take place until September 2nd, a considerable time after 
the date provided by Section 2598 as the date on which the county levy 
should be made. 

There is some conflict in the authorities upon the construction of a 
statutory enactment such as Section 2598 of our Revised Code. While the 
court decisions of other states are helpful upon such a statute, they are not, 
however, conclusive as each state has statutes of its own which generally 
vary with one another. The general rule upon the question of. whether or 
not a county board might make a levy under Section 2598 at a date other 
than that provided therein, or at an adjourned meeting, depends upon 
whether or not the rights of tax-payers will be injuriously affected thereby. 

In the case of State Auditor,vs. Jackson, 65 Ala. 150, it is said as fol­
lows: 

"Provisions of this character are not usually regard~d as man­
datory, unless accompanied by negative words, importing that the 
act required shall not be done in any other manner or time than 
that, designated. But, when the requisitions prescribed are in­
tended for the protection of the citizen, and to prevent a sacrifice 
of his property, and by a disregard of which his rights might be, 
and generally would be, injuriously affected, they are not directory, 
but mandatory. They must be followed, or the acts done will be 
invalid. The power of the officer, in all such cases, is limited by 
the measure and conditions prescribed for its exercise." 

While there are some states which place a different construction upon 
such a statute as the one under consideration, yet the reasoning in the 
Alabama case above referred 'to appeals to me as being sound. In the case 
which you have submitted it does not readily appear where the rights of 
any tax-payer would be injuriously affected if the levy was made at a date 
later than the second Monday in August of 1919. In this connection it 
must be taken into consideration that the question of a levy is merely a 
matter of mathematics. The constitution and the statutory enactments 
prescribe the limitation within which the levy must be placed. Section 
2572 provides that the Board of County Commissioners must meet on the 
third Monday of July in each year to examine the assessment books and 
equalize the assessment of property in the county. It is provided, that it 
must continue in session for that purpose until the business of equalization 
is disposed of, but not later than the second Monday in August. It is pro­
vided by other parts of our Code that when the Board of County Commis­
sioners sits as a board of equalization it may examine witnesses to inform 
it upon the work in which it is engaged and further that people may 
appear before it on their own initiative and give them such information 
and facts as would i,?-duce the Commissioners to reduce the valuation upon 
particular property or raise the valuation upon other property. From a 
complete reading of our Code upon the matter of taxation it appears that 
when the equalization has been completed the question of making a levy 
on the second Monday of August as has been heretofore indicated is 
merely a mathematical process, and so long ,as the Commissioners confine 
themselves to the constitutional and statutory limits as to amounts, and 
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further, so long as the mathematical principle will show that the levy is 
warranted by the requirements of the county as based on the valuation of 
property which has been determined by the board as a board of equalization, 
no person can be injuriously affected by a levy whether it is made within 
the period of the fiscal year. Section 2594 of the Code provides that the 
fiscal year for state and county taxes commences on the first day of 
December of each year and ends on the last day of November of the suc­
ceeding year. 

It is further a rule that unless expressly prohibited by some statutory 
enactment a county board when it is required to meet at a certain date, 
has the inherent power of adjourning from time to time and transacting 
business at such adjourned meetings. The case of Bower vs. People, 220 
Ill. 93, 77 N. E. 91, contains a good discussion upon this proposition and 
cites many authorities sustaining its contention. The Supreme Court of 
Illinois in the case cited holds as follows: 

"In the absence of any express provisions to the contrary 
when a county board is once lawfully convened, it may adjourn or 
take a recess to a subsequent day, or from day to das until the 
business before it is finished. Ordinarily any business may be 
transacted at an adjourned meeting which might have been trans­
acted at the meeting of which it is a continuation." 

In this connection we must further take into consideration Section 
2732 of the Revised Codes which reads as follows: 

"No assessment or act relating to assessment or collection of 
taxes is illegal on account of informality, nor because the same was 
not completed within the time required by law." 

Under this section I am of the opinion that the Board of County Com­
missioners may meet on the second Monday in August for the purpose of 
levying taxes and adjourn from time to time to complete their levy even 
though the adjournment occurs at a date after September 2nd, but prior to 
the first day of December. 

Under the circumstances as they arise in your particular case, I would 
suggest that the Board of County Commissioners meet on the second Mon­
day in August and levy their general taxes required by the county for 
1919, and separately make a special levy for bridge purposes conditioned 
upon the fact that this special levy shall be ratified by the election to be 
held on the second day of September, 1919. The minutes of your Board 
should then show that it adjourned its meeting until a date after September 
2nd, and when the date of the September meeting arrives the Board should 
meet and have its minutes show that it ratifies the special levy made on 
the second Monday in August if the election is favorable to such proceed­
ings. If the special levy is not carried at the September election then, of 
course, the Board should annul the special levy which it undertook to make 
at the August meeting. Such action on the part of the Board of County 
Commissioners would undoubtedly be valid upon the question of the 
general levy as well as upon the question of the special levy. 

Respectfully, 
S. C. FORD, 

Attorney General. 




