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Teachers’ Retirement Fund—To Whom Applicable.

The provisions of the Teachers’ Retirement Fund apply
to all teachers employed during the term which embraced
March 8th, 1915, but the act does not apply to any one who
taught in the state prior to the passage and approval of the
act.

May 19th, 1919
Hon. H. L. Hart,
State Treasurer,
Helena, Montana.
Dear Sir:
I am in receipt of your letter of May 17th, which is as follows:

“As there seems to be a confusion as to who can claim ex-
emption from the payment of one dollar per month from their
salaries to the Teachers’ Retirement Fund, I am requesting that an
official opinion be given by you in the matter. Section 16 of the
Act establishing this fund pertains to this subject. Personally I
can not believe that teachers must have been actually teaching on
the eighth day of March, 1915, to claim this exemption. I believe
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that this section covers all teachers who had contracts or were
regularly employed during the term which embraces that par-
ticular date and may even refer to teachers who taught in the State
at any time prior to that date, This is the point that I desire
established, and would appreciate your early attention to the
same.”

Section 16, Chapter 95, Laws of the Fourteenth Legislative Assembly,
provides:

“Section 16, This Act shall be binding upon all teachers
employed in the public, State or county schools of this State at the
time of the approval of this Act, as shall on or before January 1st,
1916, sign and deliver to the Superintendent of Public Instruction,
or to the County Superintendent, a notification that said teachers
agree to be bound by and avail themselves of the benefits of this
Act.”

I am of the opinion that the provisions of this section apply to all
teachers who had contracts or were legally employed during the term
which embraced March 8th, 1915, and that for instance, if a teacher were
regularly employed during that period, but did not actually teach on the
8th day of March, by reason of said date being a Saturday, Sunday or
holiday, that the provisions of said section would apply to her.

I am further of the opinion that this section does not apply and has
no reference whatsoever to teachers who taught in the state at a time
prior to the date of the passage and approval of said act. In other words,
a teacher who taught during the school year of 1913 and 1914, but who was
not employed in teaching in the State of Montana on the date of the passage
and approval of the Act, would come under the provisions of the Aect, if,
after its passage and approval, who was again re-employed in the state.
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