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if it deems it necessary to keep a jailer on duty during all of the twenty· 
four hours, may authorize the sheriff to appoint an additional deputy to 
act as the third jailer. 

Truly yours, 

S. C. FORD, 

Attorney General. 

County Commissioners-Compensation and Mileage Ex­
penses-Board Of, Settlement-County Attorney, Attendance 
At-Express. 

Compensation allowed county commissioners is $8.00 per 
day and mileage. 

The compensation allowed the two boards of county com­
missioners to apportion the indebtedness of respective coun­
ties should be a reasonable per diem and expenses, and be ap­
portioned equally between the two counties. 

If the county attorney is required to attend meeting of 
Board of Settlement, he should be allowed actual expenses 
only. 

Mr. Wm. L. Bullock, 
County Attorney, 
Conrad, Montana. 

Dear Sir: 

May 2nd, 1919. 

I am in receipt of your letter of recent date submitting the following: 

1. In the determination of the compensation to be paid the 
County CommisErioners, which section rules, Section 3194 or Sec· 
tion 2893? There seems to be a difference in the mileage. 

2. Chapter 22, Laws 1919, creates Pondera County; the Board 
of County Commissioners of Pondera County are three of the com· 
mission designated to make settlement with Chouteau County and 
with Teton County. What is to be used as a basis of defraying the 
expenses of the Board of County Commissioners of Pondera County? 
Are they entitled to $8.00 per day and mileage, or $8.00 per day 
and expenses, or are they to be paid no per diem and only their 
actual expenses? 

3. The County Attorney has been required to attend these 
meetings; how are his expenses to be cared for? 

Answering your first question you are advised that the compensation 
allowed members of the board of county commissioners is $8.00 per day 
and mileage at the rate of ten cents per mile, as provided by Section 2893. 
Wade vs. Lewis and Clark County, 24 Mont. 338, 61 Pac. 880. 

With reference to the answer to your second question it is not entirely 
free from doubt. Section 12 of Chapter 3 of Chapter 172, Session Laws 
1917, provides that members of the board of county commissioners shall 
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receive $8.00 per day each,. and actual expenses, while inspecting roads, 
etc., while Section 2893, Revised Codes, provides that each member of the 
board of county commissioners shall receive $8.00 per day for each day's 
attendance on the sessions of the board, and ten cents per mile for the 
distance necessarily traveled in going to and returning from the co~nty 
seat and his place of residence, and no other compensation must be 
allowed. There are no other provisions of our statute for the compensa­
tion of members of the board of county commissioners, and the act creating 
Pondera County is silent regarding the compensation to be paid mem\lers 
of the Commission to apportion the indebtedness. 

Unquestionably the provisions of Section 12, Chapter 3 of Chapter 17 2, 
Session Laws 1917, have no application, as the compensation therein pro­
vided is restricted solely to compensation for inspecting roads, etc. And 
it is doubtful whether the provisions of Section 2893 have any application, 
for the reason that the per diem there allowed is for attendance on the ses­
sions of the board, and the mileage is for traveling to and from their reSi­
dences and the county seat, and while the members of the board of count.y 
commissioners are made members of the commission to apportion the 
indebtedness, etc., when acting as members of such commission they are 
not acting by virtue of any authority vested in them as members of th., 
board of county commissionerS, but as members of a separate and distinct 
commission, a commission to apportion the indebtedness, etc. 

Ch~pter i39, Session Laws 1915, an act providing for the Crell:tion and 
organization of new counties, provides by Section 6 for the aPPO\ntment by 
the Governor of a commission of three persons to ~pportion indebtedness, 
etc., while Sect~on 8 provides that each member of the commission shall 
receive a per diem of $8.00 per day and their actual expenses. Practically 
the same provisions are contained in Chapter 226, Session Laws 1919, the 
new county act passed by the last legislature, but these provisions are onlJ' 
applicable when a county has been created in accordance with the pro­
visions of said Act, and Pondera County having been created by legislative 
action they are not applicable. 

I am, therefore, of the opinion that, there being no provision fixing the 
cqmpensation of members of the commission to apportion the indebtedness, 
etc., between Pondera and Chouteau and Teton Counties, the members of 
such commissions are entitJed to a reasonable per diem for their services, 
and also the~r actual expenses incurred in attending the meetings of th", 
commission, and that it is for the boards of county commissioners of said 
counties to determine what is a reasonable per diem. I am also of the 
opinion that these commissions are not acting for any' one county, put for 
all counties, that is, one commisison is acting for Pondera and Teton 
counties, while the other commission is acting for Pondera and Chouteau 
counties, consequently the total expenses of all members of the commission, 
including their per diem and expenses, should be apportioned equally 
between the two counties for which the commission is acting. In other 
words, instead of Pondera County paying the per diem and expenses of 
the three members from that county, and Teton or Chou:teau County paying 
the expenses and per diem from such county, the per diem and expenses 
of all of the members of the Pondera and Teton commission should be paid, 
one-half by Pondera and one-half by Teton or Chouteau county. 
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Wlith reference to your third question, I am of the opinion that if the 
board of county commissioners of Pondera county request the county 
attorney of (hat county to attend the meetings of the commissions such 
county attorney is entitled to his actual expenses incurred in so dOing, such 
expenses to be paid by Pondera County. The County Attorney does not 
attend the meeting of such commissions as a member thereof, but as a 
representative of his county before the commission, consequently his 
county should pay him his actual expenses incurred, but no other com· 
pensation. 

Res pectfully, 
S. C. FORD, 

Attorney General. 

Sheriff-Fees-Board of Prisoners-Profit Therefrom. 
A sheriff is entitled to the fees authorized by House Bill 

No. 332, but he cannot make any profit therefrom. 

Mr. C. R. Stranahan, 
County Attorney, 
Havre, Montana. 
Dear Sir: 

May 2nd, 1919. 

I am in receipt of your letter of recent date asking whether or nut, 
under House Bill No. 332, being Chapter 81, Session Laws 1919, allowing 
the sheriff increased fees for boarding prisoners, the sheriff may make a 
profit out of the board of prisoners, and referring to Section 3161, Revised 
Codes, which makes it a crime for a sheriff to falsely represent to a board 
of county commissioners the actual expenses of boarding prisoners, or for 
furnishing food and supplies therefor. 

There can be no question but what the sheriff is entitled to receive for 
boarding prisoners the fees specified in House Bill No. 332. 7 Opinions 
Attorney General 167·171. But these fees are not allowed him for the pur­
pose of enabling him to make any profit whatever. In the case of Schar­
renbroich vs. Lewis and Clark County; 33 Mont. 250, 83 Pac. 482, Mr. Justice 
Milburn used the following language: 

"If the statute allows fifty cents per day for feeding a prisoner, 
there is no understanding that the sheriff may make any gain or 
profit for his private use out of the stipend. The direction of the 
legislature is to give that prisoner fifty cents worth of food every 
day, and not to feed him perhaps on bread and water at an expense 
of five cents, thus making fortyfive cents for the sheriff. The 
object is to put food into the stomach of the prisoner, and not 
money into the pocket of the sheriff." 

I am, therefore, of the opinion that while a sheriff is entitled to 
receive the fees for boarding prisoners specified in House Bill No. 332, he 
must expend the whole thereof for such purpose, and is prohibited from 
making any profit out of the same. 

Respectfully, 
S. C. FORD, 

Attorney General. 
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