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Road Projects-Single Purpose Of-Constitutional In­
hibition as to Expense. 

Where two road projects serve separate purposes, they 
do not constitute a single purpose so as to come within the 
constitutional provision prohibiting an expenditure of more 
than $10,000.00 on each project, without being submitted to 
a vote of the people. 

State Highway Commission, 
Helena, Montana. 

Gentlemen: 

April 25, 1919. 

You have submitted to me a plat showing the location of Federal Aid 
Road Projects No. 23 and No. 38, and have requested my opinion as to 
whether or not these two projects constitute a single purpose within the 
meaning of Section 5 of Article 13 of the State Constitution, so as to 
prevent an expenditure by the county of $10,000.00 upon each project with­
out the approval of the electors. 

These two projects cover a piece of road running east from Chinook 
and a piece of road running west from Harlem, but both projects are on the 
main highway east and west across Blaine County and both are east of 
Chinook, the county seat. A few days ago, with reference to two projects 
in Wibaux County, one west of Wibaux, the county seat, and one east of 
Wibaux, I advised you that in my opinion as Wibaux was the county seat 
and the commercial, banking, business and social center of the county, and 
the two roads, although part of the same main highway across the county, 
served locally two different communities, an expenditure of $10,000.00 b} 
the county upon each project would not be a violation of the above men 
tioned clause in our State Constitution. You advised me that both Harlem 
and Chinook are incorporated towns and that each is a banking, commel­
cial and business center for the particular locality in which it is located 
and that most of the traffic passing over project No. 23 would be in con­
nection with business at Chinook and that most of the traffic over project 
No. 38 would be in connection with business conducted at Harlem. Of 
course some of the traffic over project No. 38 would also pass over project 
No. 23 on account of business connected purely with county affairs con­
ducted at the county seat. But you state that the very great majority of 
the traffic over each of these projects is local and would not in any way 
involve the other project. In such case it occurs to me that the same con­
ditions would exist with reference to the Constitutional prohibition as 
exists in W1ibaux County, and that therefore the County Commissioners of 
Blaine County would be permitted to expend $10,000.00 upon each of thes<:J 
projects without violating the Constitution. A large discretion is vested in 
a Board of County Commissioners and a determination of that question 
by the Board of County Commissioners would be entitled to great weight 
in uetermining whether or not each of these two projects is a single pur­
pose. The determination of the question of singleness of purpose within 
the constitutional prohibition is very largely a question of fact and the 
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determination by the Board of County Commissioners that each of these 
projects constitutes a single purpose should be permitted to stand in the 
absence of evidence to the contrary. 

Respectfully, 

S. C. FORD, 

Attorney General. 

Justice of the Peace-Fees-Change of Venue-County 
Surveyors, Equipment For. 

A Justice of the Peace is not entitled to a fee upon a 
case being transferred to his Court. 

A County Surveyor should be furnished with equipment 
necessary to perform duties prescribed by House Bill 32. 

Mr. Fred R. Angevine, 
Deputy County Attorney, 
Missoula, Montana. 

Dear Sir: 

May 1st, 1919. 

I herewith acknowledge receipt of your two letters dated March 17th 
and March 19th. Permit ?Ie to suggest that this office would very much 
appreciate it if when attorneys submit questions for an opinion that they 
would first brief up the law for the guidance of this office in investigating 
the question submitted. 

Answering your first letter relative to the fees payable to Justices of 
the Peace on change of venue in civil cases, I am of the opinion that the 
Justice to whom a case is transferred on change of venue is not entitled 
to any fee for the mere docketing of the case in his court. He is, however, 
entitled to charge the regular schedule of fees prescribed by Section 3176 
for all services rendered in his court. For example, if a case is transferred 
after the filing of the complaint and before issue is joined, the justice 
receiving the same is entitled to $2.50 when answer is filed and $2.50 when 
judgment is rendered. If transferred after issue is joined he would be 
entitled to $2.50 only. 

You will observe that the statute nowhere makes provisions for a 
justice of the peace to charge a fee for filing and entering a case on a 
transfer of same from another justice court. The Clerk of a District 
Court is specifically authorized by Section 3169 to charge a fee of $5.00 "for 
filing and entering papers on transfer from other courts." No such fee, 
however, is' provided to be paid in justice's court. All of the fees of justices 
of the peace are specifically enumerated in Sections 3175 and 3176; no 
provision for the charging of a fee being enumerated therein. 

The language of Section 6508 to which you direct my attention, 
namely, "the costs and fees thereof and of filing the papers anew must be 
paid by the party at whose instance the order was made," must be con­
strued as having reference only to district court proceedings, this being 
the only court authorized to charge a fee for filing the papers anew. 
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