54 OPINIONS OF THE ATTORNEY GENERAL

Fees of Justices of the Peace—Justices of the Peace,
Section 9715 of the Revised Codes Construed.

Under Section 9715 of the Revised Codes a Justice of
the Peace must deposit with the County Treasurer after the
conclusion of each case in which a fine or forfeiture is col-
lected, all moneys so obtained after deducting costs incurred
in that case only.
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March 12, 1917,
Hon. H. S. Magraw,

State Examiner,

Helena, Montana.

Dear Sir:

I have your letter of March 5th, requesting a construction of
Section 9715, Revised Codes of Montana, 1907, in so far as the same
relates to Justices of the Peace.

Section 9715, provides:

All fines and forfeitures collected in any court, except
police courts, must be applied to the payment of the costs of
the case in which the fine is imposed or the forfeiture in-
curred; and after such costs are paid, the residue must be
paid to the county treasurer of the county in which the court
is held.”

It has been held by this office (3 Opinions of Attorney General,
187) that, “A Justice of the Peace should deduct from the fines collected
in any particular case the costs of the case & "“' hd !

I am of the opinion that “the costs of the case” as used In Section
9715, means all costs including Jurors and Witness fees, which shall
be deducted by the Justice of the Peace, and the residue from each case
should be deposited separately with the County Treasurer and it
necessarily follows that a Justice of the Peace cannot use the residue
to pay the costs incurred in other cases.

‘Whenever the fees of a Justice of the Peace or Constable in
criminal cases amount to the sum of $500.00 each, the Justice cannot
legally make any deduction nor retain from the fine collected by him
any sum whatgoever for his fees or those of the Constable in excess
of the $500.00 which have been received during the year.

Respectfully,
S. C. FORD,
Attorney General.
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