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District High Schools—Apportionment of Funds.

A district high school upon being accredited is entitled
to share in high school moneys levied and collected for
maintenance for the school year during which such district
high school is accredited and the apportionment is based
upon the average daily attendance for the year preceding.


cu1046
Text Box


OPINIONS OF THE ATTORNEY GENERAL 43

February 22, 1917.
Mr. R. Lewis Brown,

County Attorney,

Phillipsburg, Montana.

Dear Sir:

I have your letter of February 14th, enclosing copy of opinion
rendered by you to the Superintendent of Schools of Granite County,
relative to the apportionment to the Drummond District High School
of the funds raised for the county high school for the year 1917. 1t
appears that the Drummond District High School was accredited in
December 1916 for two years’ high school work, and I note that it
is your opinion that none of the funds raised for the maintenance
of the county high school can be apportioned to the Drummond District
High School for this school year.

’ Paragraph 1 of Section 2112 of the School Law, Chapter 76, 1913
Session Laws, as amended by Chapter 119 of the 1915 Session Laws
is as follows:

“In any county where a high school has been established,
any school district which maintains high school classes duly
accredited by the State Superintendent of Public Instruction
shall be entitled on such accrediting to share in all county
high school moneys levied and collected for maintenance, and
the money derived from such levy shall be apportioned by
the county superintendent of schools to the several accredited
high schools in the county according to the average daily
attendance in accredited high school classes for the school year
next preceding, as determined by the said county superin-
tendent.”

Section 2108 of the school law, as amended by Chapter 115 of the
1915 Session Laws, is as follows:

“At the regular April meeting or at some succeeding meet-
ing, called for such purpose, said trustees shall make an
estimate of the amount of funds needed for building purposes,
for payment of teachers’ wages, and for payment of contingent
expenses and they shall present to the board of county com-
missioners a certified estimate of the rate of tax required to
raise the amount desired for such purpose, and the board of
county commissioners must levy such tax as other county taxes
are levied. But in no case shall the tax for such purpose
exceed in one year the amount of five mills on the dollar on
the taxable property of the county.”

You will note that a district high school is only entitled to use
in any case a portion of the county high school moneys levied and
collected for maintenance. The estimate prepared by the high school
trustees in accordance with Section 2108 includes the amount that
is needed for building purposes, for payment of teachers’ wages and
the ‘payment of contingent expenses. Thus a district high school
cannot in any case share in the funds levied and collected for build-
ing purposes, but only in the high school moneys levied and collected
for maintenance.
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Paraghaph 4 of Section 106 of the school law authorizes the State
Board of Education to accredit high schools, and not the State Superin-
tendent. But in construing Section 2112, as amended, we must assume
that it was the intention of the Legislative Assembly to allow dis-
trict high schools to share in high school moneys upon being duly
accredited as provided by law, that is, by the State Board of Education
of which the State Superintendent of Public Instruction is the
Secretary. According to Section 607 a school year begins September
1st and ends August 31st.

In view of the mandatory provisions of Section 2112, as amended,
that a school district which maintains high school classes duly ac-
credited, shall be entitled on such accrediting to share in all county
high school moneys levied and collected for maintenance, I am of the
opinion that immediately upon a district high school being accredited
hy the State Board of Education, it is entitled to share in the high
school moneys levied and collected for maintenance for the school year
during which such district high school is accredited, and that such ap-
portionment shall be made by the County Superintendent to the district
high school, based upon the average daily attendance for the school
year preceding. And that, therefore, it is the duty of the County Super-
intendent of your county to apportion to the Drummond school district
a share of the funds levied and collected by the county for high school
purposes for the year 1916-17 (for maintenance only) and that such
apportionment shall be based upon the average daily attendance for
the school year 1915-16. Is is true that this construction may, in some
cases, work a hardship upon a county high school, but it woud appear
to me that it is the duty of the board of trustees of a county high
school to know something about what the several district schools in
their county may be doing in the way of teaching high school subjects,
and ‘in making their estimates for high school purposes, be guided ac-
cordingly.

It would appear to me that any other construction of Section 2112,
as amended by Chapter 119 of the 1915 Session Laws, would be in
violation of the mandatory provisions of said section.

Respectfully,
S. C. FORD,
Attorney General.
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