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Counties—Poor Fund—Road Fund—Funding Bonds—
General Fund—Transfer of Funds from One Fund to the
Other.

1. Money may be transferred from the General Fund
to the Poor Fund at the end of the year if there is a surplus
in the general fund.

2. Where there is a surplus in the Bridge Fund the
same may be used to pay outstanding registered warrants
of the Road Fund. :

3. Where the general fund has a surplus such surplus
may be used to take up and pay off outstanding funding
bonds.

Dec. 18th, 1917.
Mr. Lester H. Loble,
County Attorney,
Helena, Montana.
Dear Sir:
I am in receipt of your letter of the 10th inst., submitting the
following:

“1. At the end of the fiscal year the Poor Fund of Lewis
and Clark County is in debt $15,000.00, There is a surplus in:
the General Fund of $12,000.00. May the $12,000.00 in the Gen-
eral Fund be taken (not borrowed) from the General Fund and
used to pay off the indebtedness against the Poor Fund?”’

“2. The Road Fund of Lewis and Clark County has an in-
debtedness of $12,000.00. This twelve thousand dollar indebted-
ness is represented by registered warrants. There is a surplus
in the Bridge Fund of §$15000.00. May the fifteen thousand
dollar surplus in the Bridge Fund be used to pay the outstand-
ing registered warrants?”

“3. Lewis and Clark County has certain outstanding six
per cent funding bonds. These bonds represent an actual in-
debtedness of all funds except the Road Fund. The General
Fund has a surplus of $55,000.00. May the fifty-five thousand
dollars be used to take up and pay off these funding bonds?”

In 5 Op. Atty. Gen. 452-453, it was held that surplus money in the
general fund may be transferred and used for the purpose of paying
interest and principal of bonds issued for the construction of bridges,
while in 5 Op. Atty. Gen, 454 it was held that surplus money in the
general fund may be transferred and used for the purpose of redeeming
registered outstanding warrants drawn against the Bridge Fund,

As was stated in those opinions, Section 2921 Rev. Codes, is very
general and comprehensive in its terms, not only authorizing the board
to transfer surplus moneys from one fund to another when it is deemed
" for the best interests of the county so to do, but it also authorizes the
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board to appropriate such surplus money to the payment of outstand-
ing indebiedness of the county, no limitation being placea on the char-
acter of this indebtedness.
. Unless there is some provision in a statute providing for a particu-
lar fund prohibiting the use of the moneys in such fund for any pur-
pose other than that for which the fund is created, such for instance
as the provision contained in Section 2912 prohibiting the use of
moneys belonging to the “bond fund” for any other purpose than the
payment of principal and interest of bonds, under Section 2921, surplus
moneys in a fund may be transferred to any other fund, or used for
the payment of any outstanding indebtedness or interest thereon. Chap-
ter- V of Chapter 141 Sess. Laws, 1915, providing for the raising of
revenue for the construction of tridges, and creating a special fund,
contains no such prohibition.

I am, therefore, of the opinion that each of your three quenstions
should be answered in the affirmative.

Respectfully,
S. C. FORD,
Attorney General.
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