
140 OPINIONS OF THE ATTORNEY GENERAL 

County Clerk and Recorder-Fees of-Comparing'Rec­
ords, Fees For. 

The county clerk and recorder of Custer County is en­
titled to six dollars a day for comparing Carter County Rec­
ords and an additional six dollars a day for each deputy so 
employed. 

. Robert Yokley, 
Chairman Board Co. Com., 

Miles City, Mont. 

Dear Sir: 

September 27th, 1917 . 

I am in receipt of your letter of recent date enclosing opmlon of 
the County Attorney of Custer County given to the bO:Jrd in reply to 
certain questions submitted to him, and which questions were as 
follows: 

A. Does County Clerk of Custer County recEive $5.00 or $6.00 
a day for comparing Carter County Records when General 
Law says $6.00 and Carter County Law says County Clerk 
ef Fallon County receives $5.00? 

B. Does fee apply to as mrny deputies as employed? 

C. Dors fee thus collected belong to County? 

The act creating Carter County, (Chap. 56. Laws 1917), provides the 
fee to be paid the County Clfrk of Fal'on County for comparing and 
certifying to records. transcri1:ed from Fallon County but is silent reo 
garding fee to be paid to the Clerk of Custer County for comparing and 
cfrtifying records trE'nscribed frem Custer County, and the present 
new County Law (Chap. 139, Laws 1915), is also silent re,?;arding fees 
to be paid to County Clerks for comparing and certifying transcribed 
records. Sectien 2864, Rev. Codrs. provides that the County Clf'rk shall 
receive $6.00 per day for comparing E'nd certifying to transcribfd rec­
ords, and, in the absence of any provision in the Carter County act 
fixing the fee to be paid the County Clerk of CU1ter County for su(!h 
sETvices, the provisions of Section 2864, Rev. Codes control, and the 
County Attorney was therefore correct in advising you that the County 
Clerk of Custer County was ('ntitled to recfive $6.00 per day for com­
paring and certifying to records of Custer County transcribed for Carter 
County. 

I am of the opinion that the answer given by the County Attorney 
to your second question was incorrect, and that the County Clerk is 
entitled to receive a fee of $6.00 per day for each deputy employed in 
comparing such records. If one drputy should be employed for 30 
days in such comparing the clerk would be entitled to receive $180 in 
fees. If, instead of one drputy working 30 days, 6 deputies should 
complpte the work in 5 days, making a total of 30 days' work per­
formpd by the 6 deputies it would be no more than reasonable to allow 
the clerk to receive the same fees as he would have received if the 
work had been performed by one deputy in 30 days. While it is not 
entirely clear. from the language used in Section 2864, that such was 
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the intention of the legislature, yet this would seem to be only a reason­
able construction to place thereon. However, I concur with the County 
Attorney in the opinion that, in order to avoid any controversy, it 
would be advisable for the County CommissionErS of the two counties 
to agree or stipulate that this work should be done in such manner as 
seems business-like and practicable. 

Answering your third question, as stated by the County Attorney, 
this office has already passed on the question of whether the fees col­
lected belong to the c!erk or the county, holding that such fees belong 
to the county and not to the clerk and TIlUst be accounted for in the 
same manner as other f€fS collected by the clerk. 

Vol. 5 Op. Atty_ Gen. Pg. 14; 
Vol. 6 Op. Atty. Gen. Pg. 291; 

Truly yours, 

S. C. FORD, 
Attorney General 

Sheriff's Fees-Milea:;-e of Sheriff. 
A sheriff should receive ten cents per mile for each mile 

actually and necessarily traveled while in the discharge of 
his duties and should receive no other compensation for train 
or horse hire or any other expense incurred in travel or for 
~ubsistence when such mileage is allowed. 

Mr. Lester H. Loble, 
County Attorney 

Helena, !\lontana. 

Dear Sir: 

October Srd, 1917. 

I &m in receipt of your letter of recent date submitting the follow­
ing for my opinion: 

"On the 3rd in st. a request was telephoned to the S:leriff's 
office of this County from Marysville to come at once to M:trys­
ville, twenty-one miles distant, to quell some threatened I. W. W. 
pisturlJances. The deputy sheriff hired an automobile, and de­
parted at once for Marysville, but without a warrant. Upon his 
return, the sheriff's office presented a duly verified claim 
against the County for $12.00, as the expenses of the deputy 
sheritf in making said trip. This claim was disallowed by the 
Board of Coun'y Commissioners. This office has been re­
quested by the Board of County Commissioners to obtain from 
you an opinion as to the legality of the claim pr.esente.d." 

Section 3137 Rev. Codes provides for the payment of expenses in­
curred. by a sheriff in transporting prisoners, etc., and further pro­
vides that "while in the discharge of his duties both civil and criminal, 
except. as hereinbefore provided, the sheriff shall receive ten cents per 
mile for each and every mile actually and necessarily traveled," etc. 
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