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Trustees School District, Election of. School District Trus-
tees, Appointment of. Vacancy, in Office of School Trustee,
Term of. Appointee, Holdover Officer de Facto.

A person appointed to fill a vacancy in the office of school
district trustee holds only until the next general election. If
he is permitted to hold over, the electors may at the succeed-
ing election elect someone to fill the vacancy for the unex-
pired term.

A school trustee appointed to fill a vacancy who is permit-
ted to hold over after a general election is an officer de

facto.
March 22, 1915.
Miss Mabel R. Williams,
County ,Superintendent,
Terry, Montana.
Dear Madam:

I am in receipt of your letter submitting certain questions re-
lating to the school trustees in a district of your county. It ap-
pears from the statement that a vacancy occurred in 1913, and that
the term would expire in April, 1914. An appointment was made to
fill the vacancy; that the term of janother member of the board ex
pired at the same time, and the board eventually, for the purpose of
securing or preventing the terms of jtwo members expiring the same
year, resorted to the proceedings authorized by Subdivision 9, Section
502, Chapter 76, Laws of 1913, and that the choice fell upon the ap-
pointee; that since that time he has been serving and acting as chair-
man of the Board; that contracts were entered into with teachers;
that at least one of these contracts was signed only by the chairman
and by the clerk, but that one other member of the board voted for
the teacher named in this contract. The questions, therefore, submitted
are:

1. May the district now elect someone to fill the vacancy

or does the appointee continue to hold over?

2. Are the actions of this appointee who held over legal and

binding? .

1. Subdivision 5, Section 502, Chapter 76, Laws of 1913 provides
that in effect a trustee appointed to office holds only until the next
general election, when one shall be elected for the unexpired term.
This department has heretofore held that the provisions of Subdivision
9 of said Section and Chapter do not apply to an appointee. (Opinions
Atty. Gen., 12-14-471). Hence, this appointee who held over by reason
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of casting lots, held without any strict legal title or right to the office,
but rather by tolerance, but the fact that the electors of the district
have simply permitted him to continue in office for a part or the
time does not bar them from electing someone at the coming election
for the remainder of the term.

2. While the appointed trustee who held over was not an officer
de jure, {yet he was one de facto, and his acts and contracts, while
serving as an officer de facto, are binding upon the district; especially
is this so when it appears that he was indorsed by one other member
of the board. Under this state of facts, neither the present board,
nor the new board would have the authority to nullify a contract made
with the teacher upon that ground.

‘We are not advised as to the direction of the contract in question,
but take it that it was entered into at the beginning of the school
year, and continues until the end of the present school year. If the
teacher is not discharging his duty, there may be other ways of
ousting him, but the contract made by the de facto board, which
had been tolerated and permitted to continue in authority by the
electors of the district, cannot now be nullified because this member
was not elected. We will say, further, while it is not the custom of
this office to answer directly inquiries of this character, but refer
such matters to the county attorney, in this particular case, time will
hardly permit of reference being made, and for that reason we
answer the question direct to you, but will transmit to the county at-
torney a copy of this opinion.

Yours very truly,
D. M. KELLY,
Attorney General.
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