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County Commissioners, Compensation, Inspecting Road 
Work When. Compensation, County Commissioners Inspect­
ing Road Work. Expenses, Traveling County Commissioners 
When Allowed. Power, County Commissioners to Employ 
Road Builder. 

A county commissioner is not entitled to compensation 
for supervising or insQecting road work being done by road 
supervisors or road crews, or employees hired to work on 
the roads of the county by the month or day. 

County Commissioners are not entitled to traveling ex­
penses while supervising or inspecting work done by road 
supervisors. or road crews, or employees hired to work on 
the roads of the county by the month or day. 

Where the Board of County Commissioners employs a 
competent road builder to supervise county roads at not 
to exceed seven dollars per day, such road builder is not 
entitled to receive any additional sum to reimburse him for 
expenses incurred in the discharge of his duty. 

Hon. H. A. Bolinger, 
County Attorney, 

Bozeman, Montana. 

Dear Sir: 

July 14, 1916. 

I am in receipt of your letter of the 12th instant, setting forth: 

"The Grand Jury is in session in this county and have 
asked me to obtain an opinion from you as to the law on three 
questions submitted me as follows: 

1. What compensation is a commissioner entitled to while 
supervfsing or inspecting road work being done by road super· 
visors or road crews or employees hired to work on the roads 
of the county by the month or day-such work not being by 
contract? 

2. Are county commissioners entitled to actual traveling 
expenses while. supervising or inspecting work being done by 
road supervisors or road crews or employees hired to work 
on the roads of the county by the month or day, and who are 
not working under contract? 

3. If the county commissioners employ a competent road 
builder to supervise county roads at $7.00 per day under 
Sub-division 10, Section 2, Chapter 141 of the Laws of 1915, 
would he be entitled to receive any additional sums to re­
imburse him for expenses incurred while discharging his 
duties?" 
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In an opinion addressed to you by this office under date of 
October 9, 1915, you were advised that the county is liable for claims 
presented by the county commissioners with regard to road work, 
only when the services performed have been in pursuance of Sections 
12 and 13 of Chapter 3 of Chapter 141, Laws of 1915; that is to say, 
when a member or members of the Board by direction of the Board, 
in conjunction with the county surveyor or other competent engineer, 
inspect the condition of any contract construction work on any highway 
or bridge in the county before payment therefor. The conclusion 
reached in the opinion referred to, requires that your first and second 
questions be answered in the negative. 

In your third interrogatory you do not indicate the character of 
expenses for which compensation is claimed. I assume, however, that 
It refers to personal expenses, such as mileage, meals and iodging, and 
if these be the character of expenses to which you refer, the answer to 
this interrogatory must also be in the negative. Our Supreme Court 
has frequently held that expenses not imposed by law are not a charge 
against a county. In a recent case of State v. District Court, 157 Pac. 
1157, the authorities are reviewed, and the conclusion reached that one 
who renders services to the state for work which there is no compen· 
sation provided by statute, cannot raise an implied assumpsit against 
the state, and for such services he has no legal claim; that money can 
only be drawn from the county treasury in pursuance of statute, and as 
authorized by law, and any order drawn on the treasury without this 
authori~y, is void. The only statutory authority for compensating a 
road builder is found in paragraph 10, Section 2, Chapter 3, Chapter 141, 
Laws of 1915, and it is there provided that he shall be paid for his 
services not to exceed seven dollars per day. No proviSion is made for 
expenses, and the conclusion is therefore inevitable that a road builder 
is not entitled to such. 

Yours very truly, 

J. B. POINDEXTER, 
Attorney General. 

Fire Districts, in Unincorporated Communities ... Unincor­
porated Towns, Fire Districts in Towns, oUnincorporated, 
Fire Districts . 

. The legislature by Chapter 107, Laws of 1911, and by 
ChapLer 142, Laws of 1915, seem to have had in mind the 
organization of fire districts in unincorporated communities. 
No procedure for doing so is laid down. 
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