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If such a manufacturing plant may be established at a cost not ex­
ceeding the sum of $100,000, it is not necessary to submit the question 
to a vote of the people, for in such case the legislature may create a 
debt for that purpose by law, which shall be irrepealable until the in­
debtedness provided for by such law shall have been fully paid and dis­
charged. Such a law must specify the purpose to which the funds to be 
raised shall be applied, and provide for a levy of a tax sufficient to pay 
the interest on, and extinguish the principal of such debt within the 
time limited by the law for the payment thereof. On the other hand, 
if the manufacturing plant in contemplation will cost to exceed $100,000, 
it will be necessary to submit the question to the people at the next 
general election for their ratification. 

Constitution, Art. XIII, Section 2. 
Yours very truly, 

D. M. KELLY, 
Attorney General. 

County, Power of to Expend Money. Limit, of Expendi­
ture Without an Election. County Commissioners, Cannot 
Expend More Than Ten Thousand Dollars Without Election. 

The County Commissioners have no authority to expend 
more than ten thousand dollars for any single purpose with­
out first securing the approval of the electors of the county. 

Hon. M. F. Canning, 
County Attorney, 
Butte, Montana. 

Dear Sir: 

January 23, '1915. 

I am in receipt of your letter of the 18th instant, submitting the 
question: 

"as to the power of the county commissioners to expend 
more than ten thousand dollars for any single purpose without 
the approval of the electors of the county." 
Section 5 of Article XIII of the State Constitution contains this 

clause: 
"No county shall incur any indebtedness or liability for any 

single purpose to an amount exceeding Ten Thousand Dollars 
($10,000) without the approval of a majority of the electors 
thereof voting at an election to be provided by law." 

This prOvision is an express restriction upon the powers of the 
county board, and has been given a strict construction by the Supreme 
Court, and as construed by the court, it is immaterial whether the en­
tire expenditure is made at one time or at several different times, for 
it is the purpose for which the expenditure is made, and not the time 
or times at which such expenditures are made. Hence, when a board 
has expended a part of the ten thousand dollars for any purpose, the 
amount so expended must be deducted from the ten thousand dollars in 
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order to ascertain the amount which \the board may still expend for 
that purpose. This question is specifically dealt with by the Supreme 
Court in the following cases: 

Hefferlin vs. Chambers, et aI, 16 Mont. 349, 40 Pac. 787; 
Jenkins vs. Newman et aI, 39 Mont. 77, 101 Pac. 625; 
Hoffman v. Board, etc., 18 Mont. 224, 44 Pac. 973; 
Morris v. Granite Co., 44 Mont. 78, 119 Pac. 286; 
Reid v. Lincoln Co., 46 Mont., 31, 125 Pac. 429. 

Yours very truly, 
D. M. KELLY, 

Attorney General. 

County Commissioners, Power of. Power, of County Com­
missioners. Courthouses, How Located. 

The Board of County Commissioners in a proper case may 
sell lands owned by the county and pay the money into the 
treasury. The location of the courthouse is a matter within 
the discretion of the Board of County Commissioners, and 
they may sell lands previously bought for a courthouse site 
in cases where they are not bound by some reason to locate 
the courthouse in a certain place. 

Hon. L. V. Beaulieu, 
County Attorney, 

Havre, Montana. 
Dear Sir: 

January 25, 1915. 

I am in receipt of yours under date the 11th instant, Isubmitting 
for my opinion Tl.e question of whether a board of county commis­
sioners may now sell a certain block of land which was bought by 
them two years ago for a court house site, without a vote of the peo­
ple, and without a vote to purchase another site for the same pur­
pose. Your statement of facts shows that the land was bought two 
years ago after the board had advertised for offers without any vote from 
the people, and without any condition being put in the deed as to the 
purpose for which it was to 'be used. I gather the impression, how­
ever, that the advertisement for offers contains some statement that 
the site was to be used for a courthouse. At the last election a ques· 
tion of bonding the county for one hundred twenty-five thousand dol­
lars for building a court house and jail was submitted to the people and 
carried. The question of the location within the county seat of the 
county buildings, is a matter within the discretion of the board of 
county commissioners, and I am of the opinion does not have to be 
submitted to a vote of the people. 

Section 2894, Subdivision 8 and 9, Revised Codes. 
Our Supreme Court has held that as to matters within the dis­

cretion of the board, the consent of the electors is not required, and 
even though such questions be inadvertently submitted, the vote of 
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