
OPINIONS OF THE ATTORNEY GENERAL 

Are teachers and executives employed in the state univer­
sity, the agricultural college, the normal college, the school of 
mines, the state industrial school, the school for the deaf 
and blind, and the state orphan's home, entitled to the benefits 
of Chapter 95, Session Laws of 1915, known as the "Teachers' 
Retirement Act?" 
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This Act, as expressed in the title, is an Act creating certain funds 
.. $ ... to provide for the retirement of public school teachers" .. ... 
The president, superintendent and members of the faculty of the state 
institutions named in your question, cannot properly be designated as 
public school teachers. Such positions partake more of the nature of 
public offices, or public employments than they. do of "public school 
teachers." Hence, the Act cannot apply as to them. 

Where, however, the work performed by the teachers in such insti­
tutions is the same as that required of teachers in the public schools, 
and or' the same grade and kind and follow the same curriculum, and 
the teachers possess the legal qualifications, there is not any reason 
why the Act should not apply, and I believe as to these, it does apply. 

Yours very truly, 
J. B. POINDEXTER, 

Attorney General. 

County Clerk, Office of, Transcribing Records. Comparing 
Records of New County, Fees For. New Counties, Comparing 
of Records of, Compensation For. Fees of County Clerk, 
When Belongs to County in Comparing Records. 

Fees and compensation received by county clerk for com­
paring records of new county should be accounted for to 
county treasury. 

Hon. Stanley E. Felt, 
County Attorney, 

Glendive, Montana. 
Dear Sir: 

December 8, 1915. 

I am in receipt of your letter submitting the question 
relating to the method of procedure to be observed in collecting 
from the county' clerk moneys received by him for comparing 
records for a new county? 
This office, as stated in your letter, has heretofore held that such 

moneys should be paid into the county treasury. (Opinions Attorney 
General, 1912-14, p. 14). This opinion is based upon the general propo­
sition that although it is within the power of the legislature to grant 
extra compensation to a salaried official, when extra duties are im­
posed upon him, yet, in view of the positive mandates of Section 3139 
Revised Codes, 1907, such official is not entitled to such extra compen­
sation unless that right is conferred upon him by specific enactment, 
or by necessary intendment. No such fact exists with reference to either 
Section 1864, Revised Codes, or Chapter 139, Laws of 1915; nor can a 
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salaried officer be permitted to claim exemption 'by reason of the al­
leged fact that he "worked overtime," or that he did the work "after 
office hours," for as to a public official, there is no such thing as "over 
time," or "after office hours." His official capacity and character con­
tinues throughout the entire day and night, and he cannot hold this 
official character in abeyance for any part of the twenty-four hours. 
The duty enjoined upon him in the comparison of these records is 
strictly an official act as county clerk. His labor in this regard is per­
formed in the discharge of an official duty enjoined upon him by law, 
and his salary is fixed by law. Hence the provisions of Section 3139 and 
Section 3112, Revised Codes, in the absence of any positive or necessar­
ily implied authority to demand or receive extra compensation, appear 
to be conclusive. It is true this department has heretofore held that 
a clerk of the court may retain fees received by him when taking proof 
in land cases to be transmitted to the Federal Land Department, but 
there is not any such duty enjoined upon the clerk of the court by state 
law, and it is optional with him whether he acts at all or not; and 
even in that case, I am inclined to think that this department has 
reached the limit in holding that the clerk may even retain such fees. 
The following cases have some bearing on the question here considered: 

Barron Co. vs. Beckwith, 142 Wis. 519, 124 N. W. 1030; 
Franklin Co. vs. Barnes, 68 Wash. 488, 123 Pac. 779; 

..Freeholders of Passaic vs. Slater, 90 Atl. (N. J.) 377; 
San Francisco vs. Mulcrevy, 15 Cal. App. 11; 113 Pac. 339. 

The Mulcrevy case, supra, was taken to the Supreme Court of the 
United States, and decided by that court on January 5th, 1914, in which, 
under a statute very similar to the provisions of Section 3112, Revised 
Codes of Montana, it was held: 

"That the portion of fees retained under the act of Con­
gress of June 29, 1906, Sec. 3592, 34 Stat. 596, by * * • clerk 
in naturalization proceedings should be accounted for by him to 
the county as public moneys." 

Mulcrevy v. San Francisco, 231 U. S. 669. 

Section 2864 prescribes and fixes the fee or compensation, which 
shall be collected by the county' clerk for comparing such records, and 
this provision of the statute is not changed by the provisions of Chap­
ter 139, Laws of 1913, relating to the creation, organization, etc., of 
new counties, for in Section 11 of this Chapter, it is provided: 

"The said county commissioners shall have full power and 
authority to contract for transcribing records as now provided 
by law." 

Nothing is said in this Chapter concerning the compensation to be 
paid the county clerk for comparing records. The statement contained 
in said Section 11, relates only to the authority of the Board to con­
tract for transcribing the records, but is wholly silent as to the propo­
sition for comparing those records after they have been transcribed. 

We are, therefore, bound by the provisions of Section 2864, 'and in 
as much as the fees or compensation is there fixed, neither the county 
clerk, nor anyone else, has any authority to contract for either a 
greater or lesser conpensation. In this connection, therefore, I would 



OPINIONS OF THE ATTORNEY GENERAL 293 

suggest that the claim be made against the county clerk for the full 
amount claimed to be due the county, estimated at six dollars a day 
for the time actually employed by him and by his regular deputies act­
ing in his name, place and stead in comparing such records, and if he 
adopted as his own act the comparison made by the agents of his own 
selection, that time also should be included. Your county, of course, 
can make no claim for the time spent by those who are acting as the 
agents of the other county and under pay from the other county. You 
can only claim that which is due the county by reason of the time 
spent by the county clerks office in making such comparison. Hence, 
your action should be for the full amount, and if the clerk thinks he 
is entitled to a set off, or to any reduction, in the amount from any 
cause whatsoever, he can make the claim in his answer, and the court 
may then determine it. 

Yours very truly, 
J. B. POINDEXTER, 

Attorney General. 

Widows, Dower Rights of. Dower, Rights of Widow in 
Estate of Deceased Husband. 

In this state, if a husband die intestate, leaving as sur­
vivors children or descendents of children, the widow may 
take her dower and may also claim a share in the residue of 
the estate as heir. If the husband die testate, the widow may 
take under the will in lieu of dower, or may renounce her 
dghts under the will and take dower. 

Hon. w. D. Goodwin, 
Exa.miner of Inheritance, 

Fort Peck Agency, Poplar, Montana. 
Dear Sir: 

December 15, 1915. 

I am in receipt of your letter requesting an opinion upon the 
question: 

"Whether or not a widow has a right, under the laws of the 
State of Montana, to elect to claim her dower right in the 
estate of her deceased husband, or to relinquish this right and 
accept in lieu thereof an interest in fee simple in the estate, in 
the event said deceased husband was survived by children or 
descendants of children?" 
In this state, if the husband die intestate, leaving as survivors, 

children or descendants of children, the widow may take her dower 
(Revised Codes of 1907, Sec. 3708), and may also claim a share in the 
residue of the estate of her deceased husband as heir. 

Dahlman v. Dahlman, 28 Mont. 373. 
The widow may waive her right to dower in a variety oj ways. 

Hannan v. Hannan, 46 Mont. 253. 
If the husband die testate, the widow may take under the will in 

lieu of dower, or may within one year after probate, or authentication 
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