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State v. Jenkins, 32 Kan. 477. 
and held further that the jurors should have been drawn from the 
assessment list of the preceding year (1882), and not from that of the 
year in which the court was held (1883). A comparison of the two 
statutes, however, shows a difference in the language used, and the 
case, cannot, therefore, be considered as in point. 

Yours very truly, 
J. B. POINDEXTER, 

Attorney General. 

School Districts, Boundaries of Joint. Joint School Dis· 
tricts, Boundaries of. Boundaries, of Joint School District. 

The boundaries of joint school districts may not be changed 
except by the concurrent action of the authorities of both 
counties. The boundaries of any school district may not be 
changed so as to leave less than ten school census children 
therein. 

Hon. H. A. Davee, 
Superintendent of Public Instruction, 

Helena, ~ontana. 

Dear Sir: 

August 11, 1915. 

I am in receipt of your letter wherein you inquire as to the method 
of procedure to be followed in case it is sought to change the boun­
daries of a joint school district lying partly in each of two counties 
where the territory affected is wholly within one of the counties? 

The only legislation respecting joint school districts is found in 
. Section 408, Chapter 76, Laws of 1913. The first paragraph relates 

to the formation of such districts, and the second to the control thereof. 
A concurrent action by the Superintendent of each county affected, is 
essential to the formation of a joint district, but the law is silent re­
specting procedure where boundaries are sought to be changed. When 
a joint district is once formed, each county in which a part thereof lies 
is equally interested in its welfare, and each lends its financial support 
thereto in proportion to the number of its school census children resid­
ing within its borders. It is manifest from these considerations that 
any change in the boundaries of an existing joint district necessarily 
affects both counties. Since it is the law that a jOint district may not be 
formed without concurrent action, I am of the opinion that the boun­
daries of one already in existence may not be changed unless it be by 
the jOint action of the county superintendents of both counties, with 
the qualification that if both reject the proposed change, appeals would 
lie to the respective boards of county commissioners of the coun­
ties involved. 

In answer to your second question, I am of the opinion that the 
boundaries of no school district may be changed so as to leave less 
than ten census children in the district. This question is analogous to 

cu1046
Text Box



232 OPINIONS OF THE ATTORNEY GENERAL 

that relating to the minimum of taxable property which must remain 
when a change is effected. 

See Volume 5, Opinions Attorney General, page 472. 
Yours very truly, 

J. B. POINDEXTER, 
Attorney General. 

Montana State Board of Examiners for Nurses, Examina-
tion by. Examination for Registered Nurses, Who Must 
Take. Nurses, Examination for. 

Under the terms of Chapter 50, Session Laws of the Thir­
teenth Legislative Assembly, persons not coming within the 
classification named in Section 10, must take an examination 
before being registered. The authority given the governor 
to issue, certificates to persons registered under the law, of 
other states will expire July 1, 1917. After July 1, 1917, all 
applicants will be required to conform to the requirements of 
Section 9. The enforcement of the provisions of this law arE' 
left in the hands of the ordinary prosecuting officers. 

August 11, 1915. 
Miss M. M. Hughes, R. N., 

President Montana State Board of Examiners for Nurses, 
Helena, Montana. 

Dear Miss Hughes: 
I am in receipt of your communication under date the 10th in­

stant, submitting the following questions relative to the interpretation 
of Chapter 50 of the Session Laws of the Thirteenth Legislative As-· 
sembly: 

1. Under what conditions may graduates .of non·accred· 
ited Montana training schools be registered? 

2. Is the last paragraph of Section 10, giving power to 
the Governor to grant certificates to registered nurses from 
other states, an exception to Section 12? 

3. Does the term "all applicants," as used in Section 12, 
have the same meaning as used in Section 9? 

4. Does Section 12 mean that after 1917, only graduates of 
approved training schools will be eligible to examination? 

5. What are the duties of the Board relative to violations 
of the Act under Section 13, and what is the proper pro­
cedure in such cases? 
1. The only persons exempt from examination are those named 

in Section 10; that is persons "who shall have graduated prior to July 
1, 1917, and after January 1, 1890, from reputable training schools for 
nurses, etc." Persons not coming within this classification must take 
an examination before being registered. Therefore, graduates of non­
accredited Montana training schools cannot be registered before taking 
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