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State Board of Examiners, for Nurses. Nurses, State
Board of. Witness Fees, Expenses of Members of the State
Board of Nurses. Non-Graduate Nurses, Examination for
Nurses.

A member of a Board attending as witness is entitled
to witness fees and mileage the same as any other witness.

No direct authority of law exists for allowing per diem or
expenses to a nurse attending a cdonvention, but conditions
may justify such payment.

A non-graduate nurse is not entitled as such to take exami-
nation after the expiration of two years from the enactment
of Chapter 10, Laws 1913.

December 30, 1914.
Florence Ames,
Secretary State Board Examiners for Nurses.
Dear Miss Ames:

I am in receipt of your letter submitting certain questions re-
lating to construction of Chapter 50 laws of 1913, creating a board of
examiners for Nurses.

Questions 1 and 2 relate to witness fees.

‘Where a member of the board is required to attend as a witness in
any court she is entitled to the same witness fees and mileage as any
other witness and no more. This in courts of record (District Court)
is $3.00 per day, and in courts not of record (Justice Courts) $1.50 and
mileage in each court at ten cents per mile.
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3. May members of said board receive any per diem, or expenses
while in attendance upon conventions of Nurses, or at other educational
meetings?

The statute is wholly silent on this subject. I cannot say as a
matter of \law that such expenses may be properly allowed, nor can
I say that it would be improper to allow them in any case. It is
probable that the exigency of the case and the facts and circumstances
attending the meeting would have a material bearing upon the question
as to whether the expenses or per diem should be allowed. In view
of there being no statutory direction it would require a judgment of
court in each particular :case to determine the question. I can only
advise caution. .

4. Under the provisions of Sec. 10, Chap. 50, Laws of 1913, may a
non-graduate nurse be permitted to take examination after two
years following the passage of the Act?

The answer to this question must be in the negative. The period
of two years named in Sec. 10 of the Act is exclusive, and this time
will expire on March 3, 1915.

In meetings held by the iBoard a majority vote of those present
should govern.

In accordance with your request this opinion is forwarded to Miss
M. 'M. Hughes, 801 Broadway, Helena, Montana.

Yours very truly,
- D. M. KELLY,
Attorney General.
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