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office that the petition must contain at least one third of the quali· 
fied voters for members of the legislative assembly whose names ap· 
pear on the last assessment roll of the county, and that the petition to 
be proof against a contest should also contain the names of one third of 
the voters of the county who are qualified to vote for members of the 
legislature, as such qualifications are prescribed by Section 2, Article IX 
or the State Constitution. 

Yours very truly, 
D. M. KELLY, 

Attorney General. 

School Trustees, Authority to Construct Building. Trus­
tees of School District, Must Act Under Contract in Construc­
tion of Building. School House, Must be Constructed by 
Contract when. 

The Board of School Trustees does not havt authority, 
under their own supervision, to construct a school house, but 
must let the same by contract. 

Hon. H. A. Davee, 
State Supt. of Public Instruction, 

Helena, Montana. 
Dear Sir: 

May 19, 1915. 

I am in receipt of your letter of the 17th instant, submitting the 
question: 

"Can a board of trustees employ a superintendent and hire 
day laborers for the purpose of erecting a building, or must said 
board let a contract for the construction of said school build· 
ing?" 
Section 509, Chapter 76, Laws of 1913, prohibit!j school trustees from 

having any pecuniary interest either directly or indirectly in the erec· 
tion of any school house. The erection of a school house by the trus· 
tees in the manner indicated in the question, would in effect be making 
the school board the contractor, and of course, as such contractor the 
trustees would be furnishing the supplies, material and hiring the labor, 
etc., without any restriction on themselves, and without security to the 
district, and then would later sit in judgment on the result of their 
own work. The employment of a superintendent for the work would not 
change the status, for this superintendent would then be the hired agent 
of the board or else, if an independent contractor, then the contract 
would be awarded to him on competitive bidding, as indicated in the 
same section. In such matters the board appears to be limited to the 
contract system. See also Section 368, Rev. Codes. 

Yours very truly, 
D. M. KELLY, 

Attorney General. 
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