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October '7th, 1914. 

Hon. C. H. T:sor, 
Coun ~y Attorney, 

::'\1iles City, ::.\Iontana. 

Dear Sir: 

I am in receipt of your letter of the 9th instant, submitting the 
question: 

"Would it be a violat)Jn of law to use automobiles for the 
purpose of conveying voters '':0 '(he polls on election day, said 
automobiles or other vehicles to be furnished by the candidates 
or others in the',!, behalf?" 
Section 32 of the Corrupt Practice Act, provides: 

"No person shaJI pay for personal service to be 'performed 
on the day of a caucus, primary', convention, or any election, for 
any purpose p.onnected therewi ~h, tending :.n any way, directly 
or indirectly. to af~ect the result thereof, except for the hiring 
of persons whose sole duty is to act as challengers and watCh 
the count of official ballots." 

,Section 34 of the same law proh:Jbi ~s all electioneering on election 
day. There is nothing in the law, nor can be, that prohibits an 
elector from going to the polls in any manner that he chooses, but 
whether the conveyonce, if one is used, 'furnjshed by another party' is 
for the purpose of "affecting the results," or for electioneering pur­
poses, or whether it tends directly or indirectly to that result, are ques­
tions wh'ch if in case of an arrest, would be submitted to a jury for 
decision. Personally, I think it would be a dangerous practice for the 
candidates or his supporters to operate automobiles or other convey­
ances at that particular time, for the spec'al purpose of conveying elec­
tors to the polls; dangerous to the candidate, because it might not 
only subject him to arrest and trial, but might lay the foundation for 
a contest of his elect:on, but being a question of fact I cannot fur~her 
pass upon it, as a proposition of law. 

Yours very truly, 

D. ::.\1. KEL:.Y, 

Attorney General. 

County Commissioners, Fees of. Fees, of County Commis­

sioners. Roads, Viewers, County Commissioners not to Act 

As. 
Boards of County Commissioners are not authorized by law 

to dispense with the Board of Viewers provided for by Cap. 

72, Laws of 1913; nor are they authorized to perform this 

work themselYes; hence, they are not entitled to fees therefor. 

cu1046
Text Box



OPI~IO~S OF THE ATTOR~EY GE~ERAL 

Hon. J. A. Slattery, 
County A:torney, 

Glendive: :'Iontana. 
Dear Sir: 

October 20th, 1914. 
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I am in receipt of your communication under da ~e October 13th, 
regard:ng the fees to be paid to Boards of County Commissioners when 
acting as a Board of Viewers of proposed new highway. I note that 
you have held that the Board may act as such Board of Viewers, 
and that they ma.y receive for such services the sum of $8 per day. 

A first reading of Sec~ion 3 of Chapter 4 of Chapter 72, Session 
Laws of the 13th Leg·8lative Assembly, might indicate that the County 
Commissioners could act as such Board of Viewers. A careful con· 
sideration of the act in question must, I think, lead to a different con· 
clus'on. I-~ is to be noted that the provsions of this section provide: 

"The Board of County Commissioners * * * may· appoint 
and cause to be notified three disinterested freeholders of tl>e 
county, one of whom· shall be the coun':y surveyor, who shall 
act as viewers, or may visit such roads themselves." 
The following sections, especially Section 5, specifically s:ate what 

the duty of the Board of Viewers shall be, and what their report­
.shall contain. There is also to be noted an en':'lre absence of any 
language other than the ·phrase "or may visit such roads them· 
Helves" indicating that the Board of County Commissioners shall act 
in lieu of the Board of Viewers appointed in the usual way, as well 
as a total lack of direc:ion as to how the Board of County Commis­
sioners, 'If they did act as such Board of Viewers, should make their 
report, or whether or not they should make any at all. It seems 
strange that if the legislature intended thai:. the Board of County· Com­
missioners should act as such a Board of Viewers, that they did not 
make a clear ·expression of that intent, either by saying that ,the com· 
missioners could act instead of a Board of Viewers, or by giving direc· 
tion as to what records the county commissioners, when acting in such 
capacity, should make. I note that you s':ate that the commissioners 
of your county have in practice abolished the office of county surveyor. 
Here it is well to make a comparison of the former law upon th:ls 
subject found in Section 1392, Revised Codes of Montana, 1907, whiCh 
was in part as follows: 

"The Board of County Commissioners may· appoint three 
viewers, one of whom may in ·~he discretion of the Board of 
County Commissioners be the county surveyor." 
The section of the law under cons·(deration makes it mandatory 

upon the commissioners to appoint the couunty surveyor as one of the 
viewers, the legislature apparently intending tha': the county surveyor 
should be one of the members of this board. It is further to be 
noticed that ':he language used in regard to the county commissioners 
is d'lfferent from that used in reference to the board of viewers. All 
that is said of the county commissioners, is that they may visit such 
roads themselves. They are not even required to view or lay ou~ the 
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road, as are ~he viewers, provided for by the act. Another considera­
tion which leads me to think that the legislature did not tntend to dis 
pense with the Board of Viewers is :nat a construction, such as you 
have placed upon the acts, would virtually make the Commissioners the 
judges of their own act, in as much as upon any hearing had for the 
benefit of non·consenting land owners, the commissiloners would be 
compelled to pass judgment upon the justness of their previous decis·· 
ion. This is hardly consonan':. with good public policy. Section 13 of 
Chapter 3 of this Act, has reference to an entirely different sort of in­
spection, that of ~nspection of work already performed under orders 
of the Board, and therefore, can hardly be taken as a criterion or 
authority of the :Illspection of ,proposed highways. 

You state, also, in your letter: 
"If there was an urgent necessity for the creation of the 

highway in question, the Board would undoubtedly remain in 
session until after ,':he report of the Viewers was filed." 
I am not impressed with this argument. Section 6 provides for 

action upon the report, and though it it does say "or at the time when 
the report is filed, if then in session, mus':. fix the day for hearing the 
same, etc.," I th'!Ilk there 'is no authority in this language justifying 
the Board of Coun:y Commissioners to remain in continuous sessio!l 
until the Viewers can make their survey and report, and I doub':. if very 
many cases would arise of such an urgent nature as to require such 
action on the part of the Board. 

For the reasons above stated, I am of the opinion tha':. the Board 
of Coun ':.y Commiss:oners is not granted author~ty to act as a Board of 
Viewers for the survey of proposed new highways, and that, there· 
fore, they could not act as such. 'rhey would, therefore, not be en­
titled to compensation as such Viewers, in any amount. 

Yours very truly, 
D. M. KEL~Y, 

Attorney General. 

Ccunty Ccmmissioners, Powers of Over Roads. Roads. 
Powers of County Commissioners Over. 

Boards of Cotlnty Commissioners are dependent upon the 
terms of the petition when- laying. out. altering or abandoning 
roads, and cannot abandon an established road upon a peti­
tion for a new one, no part of the old 1"O:'.(i being within the 
limits made by the termini of the new road. 

Hon. Charles J. ;\'[arshaIl, 
County A':.torney, 

Lewistown, :'IIontana. 
Dear Sir: 

October 22, 1914. 

I am in receipt of your communication under date the 12th ultimo, 
requesting my op''Ilion in regard to certain proceedings had by the 
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