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The record of the minutes, a copy of which you have included 
with your letter, seems to show tha':. on January 17th, at a regular 
meeting of the school board, it was moved and carried :hat the pri:l­
cipal b, requested to resign for the fo.lowlng term. The clerk was reo 
quested to not)~y him, in writing to be s··gned by ':.he chairman of the 
board. Again, On April 8th, at a regular meeting of the school board i: 
was moved and carri'ld that the three present teachers be discharged 
at the end of ':.he present term and not be hired for the coming term. 
You state in your letter ':.hat ~he board has no copy of the Lotic~ sent 
by the c! ~rk of the board to the principal, but that At was in ~he 

language used in the motion, as shown by the minutes. Nor does it 
ap'Pear that any notice was sent aLer the action of ~he board on 
April 8th. 

I have been able to find but one case d ~aling with a si:nilar 
state of ,;acts, which is the case of Kennedy V. School District, found 
in 20 Wash, 399; 55 Pac. 567. The facts in that case were very 
sim;i1ar :0 those at hand, and i: was held by the court: 

"Th'l resolution requesting her to resign was net' the 
equivalent of a resolution removing her and cannot be g:ven the 
same legal effect." 
The court further stated that the clerk has I no authority beynnd 

the nsolu:ion of the board and a notice by him that the teacher 
had been discharged is not binding upon the teacher. 

The resolution passed ,by the board of ':rustees of school District 
No. 11 went no further than to instruct the clerk to request th ~ resig­
na';'on of Mr. McCormick. Up until that time the board had not even 
passed a resolution ':.hat he be discharged, or that he be not hired 
for the ~nsuing term. To make the action of the board definite and 
effective, I think such a resolution would be necessary. A mere sug­
gestion or ex:pression of desire would not operate ,as a positive act 
of ':Jhe board. 

I am th ~refore of the opinion that upon :he record, as presented 
here, no notice sufficient under the terms of Sec. 801 of Chap. 76, Ses­
sion Law5 of 1913, was g':ven to Mr. ::'.1cCormick, and the question sub­
mitted by you and quoted above must be answered in the n 3gative. 

Yours very tru'y, 
D. M. KETJL Y, 

Attorney General 

Schoels, Consolidation of. Trustees, Powers of Upon Con­
solidation of School Districts. Consolidation, Powers of Trus­
tee. 

T t is within the discretion of the Board of School' Trustees 
to close one or more schools in a consolidated district when 
it appears to them to be for the hest interests of the district. 
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Hon. T. F. Shea, 
Coun:y At':orney, 

Deer Lodge, Montana. 
Dear Sir: 

August 21, 1914. 

I am in receipt of your communication under date of the 17th inst., 
relative to the consolidation of school districts and the continuance 
of school in school houses which are included within the single district 
by the ac~ of consolidation. The provisions of Chap. 76, Session Laws 
of 1913, relative to this subject, are found in Secs. 507, 508 and 1600. 
By Secs. 508 and 1600 the board of school trustees is prohibited from 
removing, selling or disposing of school houses or 'school sites w·lth­
out the consent of a majority of the electors of the district firs~ ob­
tained 'by means of an election upon that question. This prohibItion 
does not, however, take away from the board of school trustees the 
power to I say whether school shall be ·conducted in a certain s·choo[ 
house during the school year or not. That is a matter entirely w~thin 
their discretion, and, as illustrating their authority in this matter you 
are referred to paragraph 3 of 'Section 507 of Cha:p. 76. By that pro­
vision they are expressly ,given the power to close a school and send 
the children who would naturally be .pupils there into another district. 

I am of op'nion that it is well within the discretion of the ,board 
to close one or more school houses '111 a consolidated school district 
when, in their opinion and good judgment, it is for the best interests 
of the i'district to do so. 

Yours very truly, 
D. M. KELLY, 

Attorney General. 

E1ections, by Ballot. Candidate for Office, Right of Elec­
tor to Nominate. Elector, Right of to Nominate Candidate. 
Ballot, Writing in Name on. 

An elector may write in upon his ballot the name of a 
person for any office. 

Hon. Justin M. Smi~h, 
County Attorney, 

Bozeman, Montana. 
Dear Sir: 

August 22, 1914. 

Replying to yours of the 21st inst., where'jn you ask: 
"Can an elector write in the name of a person for any ono 

of the offices and if electors do write in the name of a person 
for an office and such person receives the highest numb 3r of 
votes on ~hat ticket, for the office, will such person be the duly 
elected candidate for the office for which he is voted for?" 
Your attent'pn is called to Art. IX of the Consitution, which pro­

vides: 
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