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Sheriff, Right of to Appoint Deputies. Deputy Sheriffs,
Numter of. Bailiffs or Court Attendants, Are Deputy Sheriffs.
Judges, Right to Appoint Bailiffs.

Tt is the duty of the sheriff to discharge all duties required to
be performed by an executive officer in district courts, and this
duty should be discharged either by the sheriff or one of his
deputies.

No authority exists for the district judge to appoint the
bailiff independent of the deputy sheriffs except in emergency
cases.

February 10th, 1913.
Hon. A. H. McConnell,
County Attorney,
Helena, Montana.
Dear Sir:
I am in receipt of your letter of the 8th inst., submitting the
question:
“Is it the duty of the sheriff to perform the duties now
attended to by the bailiffs or court attendants, appointed by
the district judges of this county?”
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I also acknowledge receipt of your written opinion relating to
the question submitted.

I am not specifically informed as to the duties now discharged
by the bailiffs or court attendants of the district court of Lewis and.
Clark County. However, I am not advised of any duties to be per-
formed by court bailiffs that cannot properly be performed by the
sheriff of the county or his deputies. The provisions of Sec. 3010
and of Sec. 3026 seem to impose upon the sheriff the discharge of
all duties required to be performed by an executive officer in and
abont the district court of his county. Sec. 6293 of the Revised Codes
confers authority upon courts of record to make rules and said
section also prohibits any rule from being made giving “ary allow-
ance to anv officer for any services.” By the provisions of Sec. 6302
certain anthority is conferred upon the district court, and ‘“the court
or judge thereof may direct the sheriff of the county to provide such
rooms, attendants, furniture, fuel, light and stationery,” etc., but the
judge or the conrt can exercise this authority only when the county
officials have failed to make suitable provisions. You will notice
the word “attendants” is enumerated in this list, which the court
mav direct the sheriff to provide. The law (Chap. 119, Laws of 1909)
fixes the maximum number of deputies which is allowed to the sheriff,
and there seems ‘to be no authority vested either in the sheriff or
anyone else to increase this maximum number but that the duties
incumbent upon the sheriff to furnish attendants for the district court
must be within the maximum number of deputies allowed the sheriff,
for by the provisions of 3010 and 3026, it is a part of the official duty
of the sheriff to attend all courts except justices and police courts, ete.
The authority and effect of the rules adopted by the district court
have been many times considered by the supreme court of this state
and the decisions thereof are found collected in the note to Sec. 6293.
Reference to all of these sections and to these cases are made by
you in your opinion. Rule XXXVII. of department No. 2, quoted by
you in your opinion relates exclusively to the duties to be performed
by the attendant, and it does not appear to have reference to the
power of appointment or selection of such attendant. It is probably
true that the business of the court cannot be hampered or delayed
for lack of proper attendants, but under Sec. 6302 it seems that the
court’s orders should first be directed to the sheriff requiring him
to furnish the necessary attendants. But if the sheriff for any reason
fails to comply with this order promptly, the inherent power of the
court could then most probably be exercised in appointing some
suitable person to discharge such duties, but this would be only
temporary. The authority of the court requiring some attendant
to be constantly present in court, would seem to find some support
in the provisions of Sec. 6272, where it is provided that

“The district court of each county, which is a judicial district

by itself, has no terms, must be always open for the ‘transac-

tion of business,” etc,
and the court undoubtedly has the authority to require certain
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duties to be performed by the deputy, who acis as the attendant of
the court, but this has no reference to the power of selection, and
the conclusion reached is that there is no authority vested by the
statute in anyone to appoint a bailiff or court attendant in excess
of the maximum number of deputies allowed to the sheriff except in
emergency cases when the district court may exercise this authority
and that it is within the province of the sheriff to make selection
of his own deputies.
Very truly yours,
D. M. KELLY,
Attorney General.
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