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School Trustee, Vacancy in Office of. Trustee, Appointment
to Fill Vacancy, Term of. Term of Office, School Trustee.
Election, School Trustee, Manner,

If vacancy occurs in office of school trustee of third class
district, county superintendent -appoints until next annual elec-
tion, and the successor is then elected for the unexpired term,
but if the next annuwal election is the close of the term of
office, then the appointee may hold over when necessary, un-
der Sub. 9, Sec. 502, Chap. 76, Laws of 1913. The term in
such cases “regularly” expires.

February 27th, 1914,
Hon. H. A. Davee,
State Superintendent of Public Instruction,
Helena, Montana.
Dear Sir:

I am in receipt of your letter of the 17th instant, submitting the
question:

“If a trustee dies during his term of office, and the vacancy

is filled by appointment made by the county superintendent

until the next annual election, for what term should the suc-

cessor be elected?”

The answer is found in the section cited by you, to-wit: Subdiv.
5, Sec. 502, Chap. 76, L.aws of 1913, which provides that:

“At such election there shall be elected a school trustee
for the unexpired term.”

The provisions of Subdiv. 9 of that section have no relation
whatsoever to elections to fill vacancies. Said subdiv. 9 applies only
at the close of a regular term. Where, however, the time for which
an appointment is made by the superintendent to fill a vacancy ex-
tends to the end of the term for which the former trustee was elected,
then the term “regularly” expires, but where there is a part of the
term remaining after “the next annual election,” an election is had
“for the unexpired term.”

Under Subdiv. 9, where the terms of all three trustees in a
district of the third class expire at the same time, then one should
be elected for one year, one for two years, and one for three years,
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and thereafter each trustee should be elected for three years, and
where the terms of two of the trustees expire, one of them holds
over for one or two years, and one is elected for three years, so
that thereafter one trustee is elected each year for three years. For
example, if the trustee whose term does not expire has one year to
serve, one of the trustees whose term does expire holds over for
two years, but if the trustee whose term does not expire has two
years yet to serve, then one of the other trustees whose terms do
expire holds over for one year. It is %0 be determined by lot, as
provided in said Sec. 9, which of the trustees hold over.

In case of a new district, at the first annual election of trustees,
one trustee should be elected for one year, one for two years and
one for three years.

Yours very truly,
D. M. KELLY,
Attorney General.
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