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Retail Liquor License, Transfer of. Transfer, of Retail
Liquor License. Revocation, of Retail Liquor License. Board
of County Commissioners, Power of to Revoke Retail Liquor
License. Intoxicating Liquors, Sale of After Revocation of
License. Sale of Intoxicating Liquors, After Revocation of
License.

It was the intent of the legislature to limit the tramsaction
of business to the commumnity or particular locality for which
the liquor license was issued.
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The selling of intoxicating liquors at some other place than
that for which the license was issued would be a violation of
the laws of the state, sufficient grounds for its revocation,
and would be a revocation in toto.

A person who sells intoxicating liquors after revocation of
his license is guilty of a violation of the laws of this state,
and is subject to criminal prosecution.

January 8th, 1914.
Hon. J. A. Slattery,
County Attorney,
Glendive, Montana.
Dear Sir:
I am in receipt of your letter of December 20th, 1913, submitting
for my opinion the following questions:

“l. May a retail liquor license in force in a specified
unincorporated town or village be transferred to another un-
incorporated town or village or to another person in any
other town or village of the same classification within the
county?

“2. Has the board of county commissioners power to re-
voke a retail liquor license where the cause of the complaint
against the licensee is that said license was transferred from
an unincorporated town where originally granted to another
unincorporated town of the same class within the same
county? :

“3. Where the board of county commissioners has made
an order revoking a retail liquor license on the ground that -
the same was transferred from an unincorporated town where
originally granted to another unincorporated town of the same
class within the same county, does the order revoking subject
the licensee to criminal prosecution for continuing his business
pending his appeal to the district court from said order?

“4. Does an order of the board of county commissioners
revoking a license because of a transfer from an unincor-
porated town where originally issued to another unincorporated
town of the same class in the same county operate‘to pro-
hibit selling liquors in town where originally issued; in other
words, does it revoke the license in toto or merely prohibit
the use of said license in any other town or place in the
county except the place where originally issued?”

As to the first question I am of the opinion that such a license
cannot be transferred or removed to another community of the same
class for which the license was originally issued. Sec. 2749 is appar-
ently intended by the legislature to limit the transaction of business
for which licenses are issued to the community or particular locality
for wnich such license was issued. To hold otherwise would make
the words “in his town, city or particular locality” meaningless. It
is a cardinal principle of statutory construction that all words in an
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enactment must be given effect, unless to do so makes the law
absolutely meaningless. Also the whole body of the statute law
must be construed together as one law, unless the different parts
thereof are entirely inconsistent. There is no necessary inconsistency
here because the words ‘‘negotiable” and “transferable” may be given
full effect without limiting the apparently intent of the legislature
in Sec. 2759. Negotiable and transferable, as used in Sec. 2759,
means only that the right to do business in a certain place may be
transfered from one person to another. It does not mean that the
business carried on under such right may be removed to other com-
munities or that it may be enlarged, which would be the effect of
holding that the words mean that the right may be carried from
one community to another. The transferee of a license can get no
larger or more extended right than the original licensee.

In answer to your second question, I will say that Sec. 2762
makes the revoking of a liquor license a matter entirely within the
discretion of the board of county commissioners, the language being:

“Upon proof satisfactory to the board that such person

or persons have violated any of the laws of this state, regu-

lating the sale of intoxicating liquors, or that they have vio-

lated any of the provisions regulating persons so licensed to
sell.” '

In as much as a license to sell intoxicating liquors is limited
in its operation to that community for which it was originally issued,
any -sale of liquors at some other place is a violation of the laws
of this state in regard to the selling of intoxicating liquors, and as
such would be sufficient grounds for the revoking of a license already
issued.

.In answer to your third question, I am of the opinion that any
person who attempts to or does sell intoxicating liquors after his
license has been revoked, is guilty under the laws of this state.
The reason for the board’s action can have nothing to do with the
fact that the license has been revoked and that a person operating
in spite of the order revoking his licemse must clearly establish the
illegality of the order before he is entitled to continue in business.

I am further of the opinion that there can be no part way re-
vocation of a license. The ground upon which a license would be
revoked under the facts stated by you in your fourth inquiry would
be that the man holding the license had violated some law regulating
thg sale of intoxicating liquors. The revocation, therefore, would
go to this right as a whole and not merely to the licensee’s right to
sell liquor at some other place than that for which the license was
originally issued. It is upon his violation of the law of the state
that such revocation could or would be made, and not upon the fact
that he has attempted to extend the territory covered by the license.
As was held in answer to the first question, the right under the
license extends only to the community for which the license was
issued. Therefore, it could not properly be held that the Ilicensc
could be revoked as to some new community since no such license



OPINIONS OF THE ATTORNEY GENERAL 407

ever existed, and a revocation of the license would mean a revocation
of the license as originally located for an infraction of the laws of
this state.
Yours very truly,
D. M. KBLLY,
Attorney General.
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