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County Commissioner, Appointment. Salary, County Com­
missioner. Appointee, When Entitled to Increased Pay. 

Tlhe county commissioner appointed to fill the vacancy 
sin'ce the ena;:tment of Chapter 3, Session La \Ys of 1913, 1S 

entitled to the increased Ipay allowed by that act. 

Hon. T. A. Thompson, 
County Attorney, 

Kalispell, Montana. 
Dear Sir: 

December 18th, 1913. 

I am in receipt of your letter of the 5th instant, submitting for 
my consideration the following questions: 

"Is the appointee to fill a vacancy on the board of county 
commissioners, who was appointed since the approval of Chap· 
ter 72 of the Session Laws of the Thirteenth Legislative As­
sembly, entitled to the increased fees named and allowed by 
Section 13 of Chapter 3 of the said act?" 
I note that you are .of the opinion that the constitutional provision 

prohibiting increase of salaries or emoluments of an officer after 
election or appointment applies, and that such appointee is not en­
titled to the increased pay. The general question here involved has 
been raised in a number of different jurisdictions and passed upon 
by the courts thereof. It must be borne in mind constantly, however, 
that the various constitutions have used different language and vary­
ing expressions in providing for the prohibition involved and that 
as a consequence these various courts have arrived at different re­
sults, and that very few of them can be held to apply to the case 
in hand. It may be said, however, that as a general rule the point 
upon which most of the decisions turn is upon the exact meaning 
of the word "term" as it is used in the prohibition clause of the 
different constitutions, The question naturally arising is, whether the 
prohi'bition expressed relate.s to the term of the office, that is the 
period elapsing between elections at which incumbents of the office 
are chosen, or whether it relates to the time during which each sep­
arate incumbent, ,whether elected or appointed, happeLs to occupy 
the office. 

"An office is a place created or at teast recognized by 
the law of the state, and to which certain eminent public 
duties are appointed by the burden of the law itself, or by 
regulations abated under authority of law." 

29 Cyc. 1364. 

And an office once created continues until abolished by the power 
having authority to wbolish it, Keeping in mind' then the idea of 
continuity of offices, once created, the word "term" may be defined 
as that period existing and determined by law during which a person 
chosen to fill it may exercise the functions and take the emoluments 
thereof. In the case of county commissioners this period is specified 
by the constitution at six years. 
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"In each county there shall be elected three commission­
ers, whose term of office shaH be six years." 

Sec. 4 of Art. XVI of the Constitution of Montana. 
The framers of the constitution here used the word "term" in 

its broad and ordinary signification. 
The question now arises-Did the framers of the constitution 

have in mind this division of the office into six-year periods when 
they enacted Sec. 31 of Art. V, of the Constitution, and did they 
intend that the prohibition should apply to all who occupied it during 
such six-year period'? 

"Except as otherwise provided in this constitution, no 
la,w shall extend the term of any pUblic officer or increase 
or d·iminish. his salary or 'emolllment, after his election or 
appointment." 

Sec. 31 of Art. V of the Constitution. 
As noted a:bove, the constitution ,itself fixes the term during which 

the office of county commissioner may be held by an election thereto. 
The office having been created by the cunstitution, and the division 
of it into terms having ,been 'also made Ipy the constitution, no change 
could 'be made by the legislature. Tberefore we must conclude that 
the first portions of Sec. 31 of Art. 5 must refer to ofliices the 
terms of whJch are not .fixed by tl1e constitution.' The office of 
county commissioner is not one of these. 

The word "term" in this provision of the constitution is used 
in connection with the prohfbimon in reg!\lrd to extending the period 
during which an office may be heM. Bllt it is not used in connection 
with the prohibition in regard to increase of salary or emoluments. 
The words used in connection Wlith this subject are "after his elec­
tion or appointment." That is, a man once elected to an office must 
continue to hold it with all the limitations and conditions existing 
at the time of hi!? election or appointment. This does not mean that 
the conditions appertaining at the 'beginning of the six-year period 
designated by the constitution as a term for a county commissioner, 
must apply to everyone who may chance to occupy the office during 
that period, for two reasons-first, Sec. 31, Art. V, refers to offices 
created by the legislature, and', second, "his election or appointment" 
refers to each and every man who comes into the office, no matter 
at what time or by what method. "After his election or appoint­
ment" cannot relate back to a time previous. This leads us to the 
conclusion thM the framers of the constitution did not use the word 
"term" as any designated period esta:blished by the constitution dur­
ing which an incumbent migtht ihbld the oftice. 

Our supreme court has held in the case of State ex reI. McGowan 
v. Sedwick, 46 ::\1ont. 187, that: 

"The rule that persons appOinted to fill vacancies in state, 
district and county offices shall hold onlY until the next gen­
era,l election, applies as well to the office of county com­
missioners." 
The construction of our constitutional provisions as there laid 
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down makes possible three or more tenures of the office during 
anyone six-year term, under the constitution. Whenever the office 
becomes vacant. a new' incumbent xay be a~,pointed by the district 
judge. and the tenure of such new :ncumbent extends until the 
office is filled for the remainder of the term. as designated by the 
constitution. by the electors at the next general election a'fter the 
vacancy occurs. Each one of these inc!!ID'oent, holds nnder a tenur~, 

independent and distinct from the tenure of the others; the first by 
election the second by appointment. the third by election, etc. In 
no case can it be said that the "term" of anyone depends upon that 
of the others; if that is the proper expression to be used, the "term" 
of {he first begins upon his electJion and ends with his resig"Ilation 
or death. The "term" of the second begins with his appointment and 
ends at the next general election. The "term" of the third begins 
upon his election and extends to the end of the six-year period, as 
that is d'eterminedby the constitution. and no one of them succeeds 
to the "term" of his predecessor. But as we have noted 3Jbove, the 
prohibition as to increase in salary or emoluments of an officer begins 
to operate from and after his "election or appointment." "His" refers 
to the man elected or appointed and no one else. It could not, 
therefore, apply to a person elected or ~p'Pointed after ~he increased 
salary or emolument had been allowed by the legislature. 

This result is not in accord with that reached ·by you. The rule 
as laid down in California was und'er a constJitutional provision con-. 
taining the words "or during his term," in addition to those used in 
our constitution. Also, the case in which the rule was ex,pounded, 
that of Lareu v. Nooman, 23 Pac. 227, arose under the construction 
of a law which. while dt increased the salary of certain officers, con­
tained also a specific provision that "this act shall not effect the 
present incwmbent," and further that: 

"A vacancy in an office should Ibe filled by an 8JPpoint­
ment by the supervisors, an appointee to hold office for the 
unexpired term." 
It will be seen that the court rendering that d'ecision had three 

provisions of law ,before it, which are not present.in the case at hand. 
It might well be held that where a person was appointed to fill the 
unexpired term of his predecessor, that he would take the office sub­
ject to all the limitations and conditions which existed when his 
predecessor took it, because he is appointed "for the term." as that 
expression is used lin defining the office, but our constitntion ,provides 
that "the appointee shall hold his office until the next general elec­
tion." 

Sec. 5, Art. XVI, Constitution. 
And examination of other cases followlt1g the rule laid down by 

the California case shows that in these cases there were also peculiar 
constitutional or statntory proV'isions which would indicate an inten­
tion Oil the part of the constitution or the legislature that the ap­
pointee to ,fill a vacancy succeeded to the term of his predecessor. 

I am, therefore, of the opinion that the ·prohibition, as to the 
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increase of salary or emoluments of officers, as expressed by Sec. 31, 
Art. V, does not apply to persons appointed to fill the office of county 
commissioner, made vacant by the death or resignation of the original 
electee, after the increased pay was allowed by the legislature, and 
that such persons are entitled to the increased: fees provided for and 
allowd by Sec. 13 of Chap. 3 of Chap. 72 of the Law~ of the Thirteenth 
Legislative Assembly, if appointed subsequent to the approval of the 
said act. 

Yours very truly, 
D. M. KELLY, 

Attorney General. 

State Examiner, Power and Authority of. Authority of 
State Examiner. Accounts of County Officers, Manner of 
Keeping. 

l.)ncler the provisions of Section 2, Chapter 84, Laws of 1913, 
the state exaJminer Iha's 'power anld authorit,y to desi'gnate the 
manner 'Oit keeping aC'COUl1'ts by county 'Offilcers, a,ll'd he maJy 
enforce his mles under the provisions of Section 212, Revised 
Codes of Montana of 1907. 

Hon. H. S. McGraw, 
State Examiner, 

Helena Montana. 
Dear Sir: 

December 19th, 1913. 

I am in receipt of your communicrution under date of November 
22nd and December 5th, submitting for my opinion the question of 
your authority to enforce regulations made by you in regard to the 
manner of keeping the books and accounts of county and city officers. 
Sec. 212 of the Revised Codes of Montana, 1907, gives you authority 
and a method by which you may enforce your rules as to county 
officers. Chap. 84 of the Laws of the Thirteenth Legislative Assembly 
provides in part as follows: 

"Sec. 2. That all laws now in force relative to the ex­
amination of tbe books and accounts of state and county 
officers are and the smme are hereby declared to be applicable 
to the examination of the books and accounts of incorporated 
cities and towns." 
This latter provision would seem to give authority and power 

as co:nplete over the ,books of cities and towns, as the former en­
actment gave you over the books of state and county offiicers, though 
it is to be noticed thmt the power given relates to the examination 
of books, rather than to the designation of 'them. 

I am, therefore, of the opinion that under the provisions of the 
laws of this state you have the power and authority to designate 
the manner of keeping accounts by county officers, and that you 
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