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Tuberculosis Sanitarium, Admission to. Examining Phy-
sician’s Certificate, Furnished Applicant. Fees, of Examining
Physician.

County's necessity of obtaining examining physician’s cer-
tificate.

The fee of an examining physician must be paid by the
serson or party employing him, whether the patient cr the
county.

\Where the county at its expense sends a patient t3 the
tuberculosis sanitarium, it is not necessary that such patient
be examined by ‘‘an examining physician,” but he may be

examined by the regular county physician.
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October 29th, 1913.
Hen. T. D. Tuttle,
Superintendent State Tuberculosis Sanitarium,
‘Warm Springs, Montana.
Dear Sir:

I am in receipt of your letter of the 26th instant, enclosing a
Jetter addressed to you by Hon. Gus J. Stromme, chairman of the
voard of county commissioners of Silver Bow County, making inquiry
as to the method of procedure in the payment of the fees of an
“examining physician” for services in examining indigent patients
who are sent by the county to the tuberculosis sanitarfjum. Sec. 9
of Chap. 125, Laws of 1911, provide for the designation of “examining
physicians,” and also provides that their fee shall not exceed three
dollars for each patient, but the act does not provide as to whom
this fee shall be charged. In the latter part of Sec. 8 of said
chapter the expenses for which the county is liable are enumerated,
and this enumeration does not make any reference to the “examining
physician’s” fee. However, this expense account only relates to ex-
penses in transporting the patient to and from the sanitarium, and
to his expenses while there. Sec. 10 provides that indigent persons
desiring free treatment must apply to the local authorities, and that
such local authorities make the application for his admission. One of
the preliminary steps to be observed by the local authorities is an
examination of the patient by a physician. In an opinion addressed
to you on the 17th instant, this office held that it was not mandatory
in all cases that such examination should be made by omne of the
“examining physicians” named in Sec. 9, but that the same might
be done by the regular county physician. However, if the local
authorities, either directly or indirectly, cause the patient to be
examined by an “examining physician,” a contractual relation is thus
created between the county and the physician, and the county is
liable for the payment of his fee, not exceeding three dollars. The
bill of the physician is such cases should be filed with the county
direct, for the county audits the claims filed against it. The state
board of examiners has no jurisdiction over claims which are strictly
claims against the county. In the case of private patients, under the
provisions of Sec. 11 of said chapter, it is my judgment that such
examination fee should be paid by the patient.

Neither the provisions contained in Sec. 9, _requiring the desig-
nation of “examining physicians,” nor the statement therein limiting

their fee to three dollars, is sufficient to create a charge against the
state. 'Where the examination is had of an indigent person, the
county in effect receives the benefit, for the county is charged with
the care and support of such person, and hence the claim should be
against the county direct. Where a ‘“private patient” is examined,
he himself receives the benefit of such examination, hence the phy-
sician should collect the fee from him.
I return herewith the letter of Mr. Stromme.
Yours very truly,
D. M. KELLY,
Attorney General.





