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County Fair Purposes, Tax Levy for. Taxation, Levy for
County Fair. County Fair Association, Need Not Own Land.

The ownership of land by a county fair association, or the
county, for county fair purposes, is not a prerequisite to the
levy of a tax, or its use, for county fair purposes. Such tax may
be levied as provided for in Chap. 124, Laws 1913, and ex-
pended in accordance with the provisions of Secs. 2927 to
2932 inclusive, Revised Codes of Montana, and the act amend-
atory thereof.

June 9th, 1913.
Hon. Frank Foster.
Clerk of Board of County Commissioners,
Thompson Falls, Montana.

Dear Sir:

I beg to acknowledge receipt of your letter of the 5th instant,
asking for my opinion as to the right of a board of county com-
missioners to make a tax levy for county fair purposes, under Chapter
124 of the Session I.aws of the Thirteenth Legislative Assembly.

The provision of the law is plain that a board of county com-
missioners might levy a tax under said chapter for the purpose of
purchasing land for county fair purposes. I assume, however, that
this is not exactly the question which you intended to submit, but
that what you wished to have answered is the question of whether
a county fair association, as such, must own lands before the county
commissioners are authorized to levy such a tax.

A county is, of course, prohibited by Sec. 1 of Art. XIII of the
Constitution. from making donation or grant or loaning its credit to
any private corporation or enterprise, and on account of this provision
they could not levy a tax and hand it over directly to any county
fair association whether they owned land or not. However, the board
of county commissioners is authorized under Sec. 2927 of the Revised
Codes of Montana to appoint a board of five persons to constitute a
county agricultural fair commission and by Sec. 2928 of the Revised
Codes, and amendments thereto, they are authorized to appropriate
money to be expended by the fair commission. I find nothing in the
article upon county fairs in the Revised Codes which requires that
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the county own land or even that the county fair association men-
tioned in Sec. 2927 must own land before appropriations can be made
to hold a county fair. Such land could be donated by the fair associa-
tion for that purpose by them as owners or they might rent such
land and furnish it to the county for that purpose.

You are, therefore, advised that the county commissioners have
no power to levy the tax mentioned or donate it out of the general
fund to any persons, association or corporation for county fair pur-
poses. But, they may levy the tax, as provided for in Chap. 124 of
the Session Laws of the Thirteenth Legislative Assembly, the money
raised by such levy to be expended in accordance with Secs. 2927 to
2932 inclusive, Revised Codes of Montana, and the act amendatory
thereto, and that the ownership of land by a county fair association
or the county is not a prerequisite to the levy of such a tax or its
use for county fair purposes.

Yours very truly,
D. M. KELLY,
Attorney General.


cu1046
Text Box




