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Teachers, Contract of Employment. Cecntract of Employ-
ment cf Teacher, to Be Evidenced by Writing.

In the particular case referred to, written contract of employ-
ment not having been entered into between the board and the
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teacher, no rights accrue to the latter.

Under the provisions of Chapter 76, Laws of 1913, contracts
of employment of teachers should, in the future, he evidenced by
writing, and executed in duplicate by the chairman and clerk

of the board of the district, and by the teacher.
May 23rd, 1913.
Hon. C. A. Linn,

County Attorney,

‘White Sulphur Springs, Montana.

Dear Sir: .

I have your letter of the 17th instant, in which the following
excerpt is quoted::

“Kindly give me your interpretation of the 1913 school
laws relative to the hiring of teachers, as applied to the fol-
lowing facts: The board of trustees of School District No. 8
of Meagher County, Montana, a district of the third -class,
elected a certain teacher for the next year, who is at the
present time teaching his first year here. The clerk of the
board upon orders from the board gave him written notice
of his re-election, and the teacher accepted in writing. No
formal contract in writing has been entered into and signed
by the board and teacher. Since that time a majority of the
board of trustees have changed their mind in regard to the
re-election of this teacher and now wish to rescind their action
and discontinue his services at the end of this year. Do these
facts under the new law constitute a valid contract between
the board and the teacher, so that the board cannot rescind
the contract unless for good cause?”

The power to employ teachers under the old law is found in
Subdiv. 2 of Sec. 875 of the Revised Codes of Montana, 1907. This
subdivision gave the school board power to employ or discharge teach-
ers and to fix and order paid their wages. Chapter 76 of the Laws
of the Thirteenth Legislative Assembly, in Subdiv. 2 of Sec. 508,
embraces the language of the old law and contains in addition thereto
by way of new enactment the following:

“Provided, that no teacher shall be employed except undet
resolution agreed to by a majority of the board of trustees
at a special or regular meeting; not unless such teacher be
the holder of a legal teacher’s certificate in full force and
effect. All contracts of employment of teachers, authorized
by proper resolution of a board of trustees, shall be in writing
and executed in duplicate by the chairman and clerk of the
board, for the district and by the teacher.”

It would appear, therefore, that contracts of employment of teach-
ers should in the future be evidenced by writing, executed in duplicate
by the chairman and clerk of the board for the district, and by the
teacher. Under the facts, as stated in your letter, it would appear
that an offer to employ was made by the school board and this offer
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was in turn accepted by the teacher that the board by their action
desired to employ. Assuming the offer of acceptance to be a contract,
the question to be determined is as to whether under the law as it is,
by virtue of the new enactment such a contract is enforceable, In the
employment of teachers it woud seem that the trustees act as a
deliberative body, and their moves for contracting or refusing to con-
tract in this respect may not be inquired into.

Gibson et al. v. Mobray, 145 Alabama, 112, 40 Southern, 279.

It would appear that by virtue of the express provisions of our
statute that all contracts with teachers shall be evidenced by writing,
and duly executed by both parties; that under the facts as you state
them, whether or not there be a contract between the board and the
teacher, it would be incomplete, since the action of the board has
not been consummated by the writing contemplated by the statute.

In Gambrell v, District Court, Township of Lenox, 54 Iowa, 417,
North Western, 693, the principal of law governing cases of this kind
is laid down as follows:

“It is a familiar rule of law that corporations (i. e., school
districts) of this character can be bound by contracts only
when they are entered into in the manner and by the officers
prescribed by the statute.”

A number of illustrative cases of the rule, as laid down by the
Iowa court are cited in the opinion, and need not here be quoted.
Since, under the facts as you state them, it appears that the action
of the board had reference only to services to be performed by the
teacher in the future, and that no contract, as contemplated by the
statute, has been entered into, we are of the opinion that the board
in its wisdom may rescind its previous action and refuse to enter
into the contract which the law prescribes, since it is difffficult to
conceive how any rights enforceable in law can have accrued to the
teacher.

Very truly yours,
D. M. KELLY,
Attorney General.
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