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Fees of County Clerk, Accounted for to County. County 
Clerk and Recorder, Comparing Records for New County. 
Per Diem of County Clerk, for Comparing Records for New 
County. 

Comparing of records for new county is a part of the official 
duty of the county clerk of the old county, and the per diem 
allowed for such comparing should be collected and accounted 
for to the county in the same manner as are the fees prescribed 
in Sec. 3168. 

Hon. H. S. McGinley, 
County Attorney, 

Fort Henton, Mont. 
Dear Sir: 

January 23rd, 1913. 

I am in receipt of your letter of the 17th inst., submitting the 
question: 

"Is the county clerk and recorder required to account to 
the county for the per diem received' for comparing transcribed 
records for a new county, or is such per diem retained by 
the clerk?" 
There is, perhaps, no constitutional provisions which prevent the 

Legislature from allowing extra 'compensation for extra duties per­
formed by the county clerk, but the Legislature has fixed the salary 
of that official at a definite sum (Sec. 3116, Revised Codes), and in 
Sec. 3112 of the Revised Codes it is said: 

"No county officer, except as provided in this chapter, must 
receive for his use any fees, penalties, or emoluments for any 
official act rendered by him, but all fees, penalties or emolu­
ments of every kind must be collected' by him for the sole use 
of the county, etc." 

And in Sec: 3139 of the Revised Codes it is provided that all 
salaried officers much charge and collect for the use of their respective 
counties * * * and pay into the county treasury all the fees now 
or hereafter allowed by law, etc. This latter section, perhaps, h:..s 
direct relation to ~e fees enumerated in Sec. 3168. Sec, 2864 was 
enacted March 2nd, 1893, and has been a part of the general law 
of the state at all times since that date, relating to the transcribing 
of records when new counties are formed, and the comparing therein 
referred to is a part of the official duty of the county clerk of the 
old county, and if the duties enjoined thereby are more than the 
regular force of the office can discharge, the commissioners are given 
authority by the provisions of Sec. 3123 to employ extra help. The 
fees prescribed in Sec. 3168, as amended by Chapter 117, Laws of 
1911, relate to the ordinary and general fees of the office of county 
clerk and have no relation to the per diem named in Sec. 2864, but 
this per diem should be collected and accounted for to the county 
in the same manner as are the fees prescribed in Sec. 3168. 

This general subject has been heretofore treated of in a general 
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way by this office in opinions which you will find recorded in Opinions 
of Attorney General, 1910-12, at pages 25 to 27, and in the same volume 
at page 46. 

Your opinion that this per -diem should be collected for the use 
of the county is affirmed. 

Re~pectfully yours, 
D. M. KELLY, 

Attorney General. 

Charity, Appropriation for. Appropriation for Charitable or 
Benevolent Purposes, Constitutionality of. Constitutionality, 
of Appropriation for Charitable or Benevolent Purposes. 

It is not constitutional for the legislature to make an appro­
priation of the state's money to a corporation organized for 
charitable or benevolent purposes, unless such corporation IS 

under the absolute control of the state. 
January 27th, 1913. 

Hon. W. R. King, 
Chairman Committee on Public Morals, Charities and Reforms. 

Dear Sir: 
I acknowledge receipt of your communication to the following 

effect: 
"Is an appropriation to pay mone'y to any society or socie­

ties which are or maybe incorporated under the laws of this 
state for the purpose of finding good homes for homeless chil­
dren, constitutional?" 
I assume that the corporations to which you refer are such cor­

porations as might be organized under the laws of this state as 
"social or benevolent" corporations. Such corporations so organized 
may determine the qualifications of members, method of election and 
terms ·of admission and may elect necessary officers, adopt by-laws, etc. 

Secs. 4224-4228, inclusive, Revised Codes. 
Such a corporation, of course, is not under the control of the state. 
I call your attention to Sec. 35 of Art. V of the Constitution of 

Montana, providing: 
"N 0 appropriation shall be made for charitable, industrial, 

educational, or benevolent purposes to any person, corporation 
or community not under the absolute control of the state, nor 
to any denominational or sectarian institution or association." 
The above provision of the constitution forbids the appropriation 

of money out of the state treasury to any corporation not und·er the 
control of the state, and, therefore, it is not constitutional for the 
Legislature to make an appropriation of the state's money to a cor­
poration organized under the law of this state for charitable or be­
nevolent purposes such as suggested in your communication. 

People v. San Joaquin Valley Agr. Assn. 151 Cal. 797, 91 
Pac. 740. 
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