
OPINIONS OF THE ATTORNEY GENERAL. 

the proposed building or addition will not occasion an expenditure in 
excess of $10,000, it is my opinion that such board of trustees may pro· 
ceed with sucho building or addition,and if the' amount conl:!emplated to 
be expended is in excess of $10,000, the question' would necessarily have 
to be submitted to a vote of the electors of the county. 

Yours very truly, 
ALBERT J. GALEN, 

Attorney General. , 

Banks, Assessment to Restore Impaired Capital. Assess­
ments, On Bank Stock to Restore Capital. 

The bank has authority under the direction of the s.tate 
Examiner to levy assessments upon 'stock to make good the 
impairment of capita.!, but in the event that such assessments 
are not paid, the stock cannot be sold under the general cor­
pomtion law. 

Han. C. E. Kumpe, 
State Examiner, 

Helena, Montana. 
Dear Sir: 

February 25, 1911. 

I am in receipt of your letter of February 1st, 1911, wherein you 
submit two questions for my official opinion. The questions are as 
follows: 

"Can a bank force from a stockholder payment of an assess­
ment made by the state examiner to make good the impair­
ment of capital stock?" 

"In the event that said assessment is not paid within the 
time specified, can the directors of the bank sell the stock as 
provided in the general corporation law?" 
The only authority the state examiner 'has in the matter of asses.'­

:ments is provided for in Section 4004, which provides in substance 
that if the state examiner shall find evidences of impairment or insol v­
ency, he shall submit a statement of the bank's condition to the gover· 
nor and the attorney general, and if these officers are satisfied that 
such impairment or insolvency exists, the attorney general shall there­
upon give written notice to each officer and stockholder with a dem'and 
that they make good such impairment or 'insolvency ~tthin three 
months. The only interest which the state or the state examiner has 
in the matter, is to see that the impairment is remedied, and when 
this is done the responsibility of the state officers ceases. 

Section 3867 of the Revised Codes provides for the levying of 
assessments upon capital stock, and the following sections provide the 
manner of glvlllg notice, which under Section 3871 is by publication. 
The same article in Section 3875 provides for the publication of a 
delinquent notice, The banking law does not provide for either of 
these publications. The chapters of the code relating to banks gener-
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ally cover the banking systems and' do not depend on the aid of gen· 
eral corporation laws, and even though Section 4004 provides for the 
levying of an assessment to make good the impairment of capital, it 
does not require that each stockholder should contribute to the defi­
ciency, but the only object of it is, to put the bank upon a legal basis. 
If the impairment is not made good in some manner, the same se~ l 'J:l 

provides that the attorney general shall apply for the appointment of 
.a receiver-if it is made good in whatever manner the state officers 
have no authority to proceed further. 

You are therefore advised in answer to your first question, that 
the bank may force the collection of assessment levied to make good 
the impairment of capital, but in my opinion the ouly remedy is by 
civil action and a recovery upon judgment. 

In reply to your second question, you are advised, that there is 
no authority for the sale of the stock by the bank under the general 
corporation law, but that if a judgment is secured an execution against 
the stock would be good, and if sold under the execution the stock 
could be bought by the bank or any other person, and the amount of 
the assessment collected iIi this way. 

Yours very truly, 
ALBERT J. GALEN, 

Attorney General. 

Taxes, Sale of Property for Delinquent. County, Purchaser 
at Delinquent Tax Sale. Delinquent Taxes, Fees of County 
for Making Duplicate Certificate. Redemption From Tax 
Sale When County Purchaser, What Fee to Be Paid. 

When there is no purchaser in good faith for property sold 
for delinquent taxes ,and the county becomes th·e pur~haser, 

no charge must ,be made for duplicate ceptificate, and, as the 
county was not, and could not, be charged with the fifty cents 
fee provided for by Sec. 2f)38, the redemptioner would not be 
required ,1;0 pay this fee. 

Hon. C. E. Kumpe, 
State Examiner, 

Helena, Montana. 
Dear Sir: 

February 25, 1911. 

Your letter of February 24th, 1911" has been received, requesting 
my opinion upon the fOllowing propOSition, to·wit: 

When delinquent property has been sold for taxes and the county 
becomes the purchaser and subsequently the owner redeems his pro­
perty, is the county entitled to charge him fifty cents for making out 
the duplicate certificate provided for in Section 2638, Revised Codes? 

In reply, I will say, that Section 2638 of the Revised Codes pro­
vides, that when there is no purchaser in good faith for the property, 
the whole amount of the property assessed must be struck off to the 
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