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judgment elect to cancel the cer.tificate of purchase and .declare the 
rights of the !>urchaser forfeited and it is my opinion that upon such 
election by the board of land commissIOners, the bond given to secure 
the deferre1i payments would b~ cancelled with the cancellation of 
the certificate of purchase. This opinion is given with reference to 
the laws in effect at the time the certificate of purchase in question 
wail made and is not intended to apply to certificates of purchase given 
under the provision'3 of Chapter 147 of the l·aws of 1909. 

Yours very truly, 
ALBERT J. GALEN, 

Attorney General. 

Schools, Reading of Bible In. Bible, Reading in Public 
Schools. 

l1he reading of the Bible in public schools is not prohibited 
by the constitution, provided no comment is made thereDn, an,l 
provided, furt-her, that the pupils are not required to attend 
during the exercises. 

Hon. F. P. Leiper, 
County Attorney. 

Glendive, Montana. 
Dear Sir: 

January 31, 1911. 

I am in receipt of your letter January 27, 1911, in which YOUJ re­
quest the opinion of this department upon the following state of facts: 

"A teach'er in one of the rural districts of this county is 
desirous of reading a portio'll of the Bible each morning as a 
part of the opening exercises of the schcol. Can this be done 
legally within the state of Montana?" 
The laws of this state applicable to the state of facts recited in 

your letter are as follows: Al'ticle III, Section 4, of the State Con­
stitution provides: 

"No person shall be required to attend any place of wor­
ship '" '" '" '" '" against ilis consent." 
Also Article XI, Section 9; 

'" '" '" '" '" Nor shall attendance be required at a'Ily 
religious service whatever, nor shall any sectarian tenets be 
taught in any public educational institution of the state." 
Section 914 of the Revised Codes of 1907, provides: 

"No sectarian partisan or denominational publication must 
be used '" '" » in any school '" '" lior must any sectarian 
or denominational doctrine be ,aught therein." 
That sectarian instruction is prohibited by the above provisions of 

the constitution and code, there is no question, but in each case pre­
senting itself it is necessary to determine from the facts the extent 
of the exercises or readings contemplaterl. The authorities are not 
uniform as to what constitutes religions or sectarian instru'J­
tion within the meaning of constitutional ,provisions similar 
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to ours, but in the majority of jurisdictions, I have di,;­
covered that the reading of the Bible, or parts thereof, with­
out comment or remark by the person reading, and where further, 
attendance upon such exercises, is not cOll'pulsory rupon the pupile 
whose parents or guardians object thereto is not a violation of such 
'provisions of the constitution. This is the view of the supreme courts 
of the states of Kansas, Neb'l"aska, Massachusetts, Kentucky, Iowa, 
Michigan, Ohio, Pennsylvania, Texas, Maine and Illinois. However, the 
supreme court of the state of 'Wiscollsin in the case of State vs. Dis­
trict Board, reported in 20 Am. state Report>:, page 40, is a very strong 
case against even the reading of the Bible in a public slchool without 
comment or remark. 

On December 21, 1907, I addressed an opinion to the Honorable 
Wm. E. Harmon, supt. of public instruction, involving this question, 
which opinion may be found in Vol. 2, of Opinions of Attorney Gen­
eral, page 202, and from my recent examin.atjon of the authorities, in 
answer to your communication, I have no T6~:·<in at this time to change 
my opinion rendered to Mr. Harmon, wherein I held: 

"That the trend of modern decision is to the effect that 
eve!] the reading of the Bible itself in public schools is not 
sectarian instruction p'rovided no comment is made thereon, 
and that the :pupils are not required to attend during the exer· 
dses." 
But as indicruted above 'each particular case should be CO'Ilsidered 

in the light of the facts surrounding it as was said by the sUP'feme 
court of the state of Nebraska in the ca.se of the State vs. Schreve, 
65 Neb. 853: 

"Wlhether it is prudent or r;olitic to permit Bible reading 
in the public s'chooL;; is a question for s'chool aullhorities to 
determine, but whether the prac1ice of Bible reading has taken 
the form of sectarian instruction in a particular ,case is a ques­
tion for the courts to determine upon evidence." 
And further, in the case of Miller vs. Board, 121 Ill. 297: 

"The point wher':! courts may rightfully interfere and where 
they should interfere without hesitation is where legitimate 
us'e has degenerated into rubu.;;,e, where a teacher employed to 
give secular instrudion has violated the constitution by becom­
ing a sectarian propogandist." 
In view of the foregoing authorities and of the opinion referred 

to, I advise you that the reading of the Bible in public schools is' not 
prohibited by the provisions of the constit1!tion, .provided no comment 
is made thereon and provided further that the pupils are not required 
to attend during the exerci,ses. 

Yours very truly, 
ALBERT J. GALEN, 

Attorney General. 




