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tel5, things in action, and evidence of debt." 
From these provisions, it is in my opinion clear that the property to 
,be considered by your commissions must necessarily include the cash 
in the cO'Unty treasury to the credit of the county. Provision is made 
in Section 10, of 'said Chapter 112, for the transfer of moneys to the 
credit of school districts and road districts, and these amounts even 
though in the county treasury at the time of adjustment should not 
be .included or considered by you as the property of the county; but 
only such cash as belongs strictly to the county as such, should be 
included. 

Yours very truly, 
ALBERT J. GAI.1IDN, 

Attorney General. 

Taxes, On Personal Property, When Constitutes Lien on 
Real Property. Delinquent Taxes, on Personal Property, When 
Constitutes Lein on Real Property. 

Every tax due upon personal property is a lien upon the real 
property of the owner thereof from and after 12 o'clock M., on 
the first Monday in }Iarch of each year. A delinquent personal 
tax does not constitute a lien upon after acquir,ed real property 
but the lien attaches only as against the real property owned by 
the person against w'hom the personal tax is assessed- on the 
first Monday in March of ealch year. 

Mr. Wm. R. Leet, 
County Treasurer, 

Ft. Betnton, Montana. 
Dear Sir: 

March 23, 1912. 

I acknowled'ge receipt of your letter of th'e 20th inst. requesting 
my official opinion upon the following question: 

Where a person against whom personal taxes are as­
'Sessed owns no real estate at the time of assessment, are his 
delinquent personal taxes a lien against real estate subse­
quently acquired by him? 
Sec. 2601, Revised Codes, provide.;; that every tax due upon personal 

property is a lien upon the real property of the owner thereof from 
and after twelve o'clock M. of the 1st Monday in March of each year. 

This -section clearly makes the personal tax a lien upon the real 
property owned by the person against whom the personal tax is as­
sessed from and after twelve- o'clock M. of the first Monday in March 
and it is only a lien upon the real property owned by the person at 
that time. 

Taxes on personal ]}roperty do not con-stitute a lien upon real 
property unle:;s expressly declared by statute and statutes of this char­
acter should not be extended by implication. 

See cases cited, 37 Cyc., page 1142. 

cu1046
Text Box



4200 OPINIONS OF THE ATTORNEY GENERAL. 

You are, therefore, advised that a delinquent personal tax doe'S 
not constitute a lien upon after a'cquired real property 'but a lien at· 
taches only as against the real property owned 'by the person against 
whom the personal tax is as'3essed on the first Monday in March of 
each year. 

Yours very truly, 
ALBERT J. GAliIDN, 

Attorney General. 

Brands, Re-recording Of. Marks & Brands, Re-recording Of. 
Recording, Marks and Brands. Notice, Sufficiency of tOo For­
feit Brands. 

By the provisions of Chapter 27, Law,s of 19II, it is the duty 
of the secretary of the state board Df stock commissioners to 
mail by registered mail a notice tOo the owner of any recorded 
brand of the expiration of the time within which such bmnd 
may be re-recorded and it is not suffi'cient for such notice to be 
given by regular tWD cent letter. 

Hon. D. W. Raymond. 
Sec'y, State Bo'ard Stock Commis'sioners, 

Helena, Montana. 
Dear Sir: 

March 28, 1912. 

, ,1 acknowledge receipt of your letter of the 26th inst., relative to 
the notice to be sent the owners of recorded brands prior to the time 
such 'brands may be assigned to other person'i! in accordance with the 
provisions of Chapter 27, Lawg of 1911. 

The ()Iwnersh~p of a ·brand and the right to its use, under the 
laws of thi's state, is a vested right, and in order to deprive the' owner 
of such brand of '3uch right, the provisions of said Cha'pter 27, Laws of 
1911, must ·be followed explicitly. Sec. 3 of said Chapter provides 
that it is your duty to notify the owner of any recorded brand or mark 
at least 60 days prior to the expiratiorn of the time for the re·recording 
of such mark or brand, and said section provides that 'Such notice 
shall be in writing and y registered mail, and,b shall e addressed to 
',mch owner at the post office address na;med upon your books. These 
provisions must be strictly followed 'by you, even in instances where 
you are not satisfied that the party is still a resident of the place des­
ignated in your books you should direct the notice as provided in the 
1aw. 

Sec. 4 of the Act also makes pro,;3.ion for the publication of the 
notice in each and every newspaper printed within the 'State, and 1 am 
of opinion that it would not be within the intent of the law for you 
to send a regular two-cent letter with return card upon the envelope to 
the owner of the brand. 

Yours VE:ry truly, 
ALBERT J. GALEN, 

Attorney General. 
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