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Pure Fo;od Law. Weights and Measures. Statutory Con­
struction, Pure Food Law. Packages, Sale By. Butter, Sold 
by Pound or Package. 

If butter is sold by the pound, such pound must contain 16 
oz., without regard to the label ,that may be printed thereon. 
Butter may be sold by the package without regard to the 
weight which such package may contain. 0 

Dr. T. D. Tu:ttle, 
Sec'y, State Board of Health, 

Helena, Montana. 
Dear Sir: 

January 30: 1912. 

T am in receipt of your letter. of the 19th inst., submitting two 
certain questions relative to the ll'eaning of Chapter 130, Law,s of 
1911, to-wit: 

1. If a customer calls for a pound of ,butter and is hand­
ed a package [stamped "This package contains 15 ounces net," 
without any statement being made 'by the dealer as· to the 
quantity, has the dealer violated the law? 

2. If a ,package of butter is labeled "This package con­
tains 15 ounces net," and the same is delivered to a ·purcha5er 
who as'ks for a pound of butter, has the law been violated ;by 
the seller? 
One of the purposes of this lay.', and ,particularly Sec. 5 thereorf, 

is to prevent short weig:lts and short measures without the knowledge 
()f the purchaser. That!;'ection contains this statement: 

"AllY ·person, pel'sons, firm cr corporation :selling or offer­
ing for sale any article of food as a poU!nd, or any multiple 
thereof, except by actual weight, the net weig.ht of which is 
less than ,sixteen (16) ounces, or the proper multiple thereof 
to represent the number of Ipounds sold or offered for sale 
• * * '" shall :be guilty of a misdemeanor." 
Wthere, therefore, the purchaser calls for a ·pound of butter and 

in res,ponse to that call receives from the seller a package or roll 
of butter without any statements from the seller as to the quantity, 
.and is charged for a pOund of butter, he is presumed to receive what 
he calls for and pays fo:-, ano. if the l~ackage or roll contains less than 
a ,pound it is a violation of this section of the law without regard to 
W:h.at might ·be stamped on the package or roll, for the purchaser is 
presumed to receive what he pays for. 

However, this law does not require ·butter to be sold by the pound, 
nor does it attempt to prohibit the sale by packages or rolls, nor to 
fix the size or weight of such package or roll. There, is therefore, 
nothing to ·prohibit the dealer from u,lling 15 o'unces rolls or packages, 
but he cannot legally sell them as pounds, and if a purchaser calls 
for a pound of butter and receives a package of butter la:beled as 
above and is charged with a package, the Maler has not violated the 
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tel'Ills of the law, for if the charge is made "package of butler" the 
purchaser is thereby put on his guard to make inquiry as to how 
much there is in the package-but if he is charged with a "pound of 
butter" the law fixes the weight of a pound and the label on the pack­
age in that case would be immaterial. Of ccurse, if the sale is made 
by package and the weight stamped on the package is wrong, it 
is a violation of Section 23, -Chapter 34, Laws of 1911. 

Very truly yours, 
ALBERT J. GALEN, 

Attorney General. 

Lease of Land. Water Right, on Leased Land. Improve­
ment, Water Right, State Land. Water Right, How Located, 
Leased Land. Irrigation, of Leased Land. 

Where land is leased and lessee on his own initiative and 
without action on the part of the state board procures water 
for use tl}ereon, such water right does nO't attach to the land, 
but is the property of lessee. 

State Board of Land Commission'ers, 
Helena, Montana. 

Gentlemen: 

February 2, 1912. 

The question submitted to this office <by letter of August 12, 1911, 
has been heretofore discussed -by me before the 'board and action taken 
thereon, but in order to complete the files I here reduce the condu­
sions there reached to writing. The question submitted is: 

If the lessee of state lands on his own initiative either 
locates or otherwise -procures water for use on the lands 'So 
used by hi'm, does the right. to the use of the water so pro­
cured -hy the lessee attach to the land so as to pass to the 
state or to the succeeding lessee? 
The state leases only that which it owns, and if it does not own 

do water right it cannot lease the same. Hence, if the state leases 
only the land it has no vested right in the water obtained by the 
less-ee aIll cannot demand the same of the lessee at tJhe tel'Illination 
of the lease. Neither can the lessee require his successor to purchase 
the water right as an improvement placed by him upon the land. But 
where the water right is obtained by the lessee under and ,by virtue 
of the _provisions of Se~. 2176, then it does become an improvement 
upon the land, which the subsequent purchaser or subsequent lessee 
must pay for, but this section requires the lessee to make written 
application to the board and to acquire the water right either 'by loca­
tion or otherwise by and with the oonsent of the board. Where the 
-board has not been oonsulted and the ,provisions of this section com­
plied with in the acquisition of the water right, the state at the expira­
tion of the lease can have no claim to the water right but may de­
mand compensation for the right of way across the state lands. Where 
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