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School Funds, Apportionment Of. School District, Change 
of Boundaries. Boundaries of School District, Change Of. 
School District Taxes, Apportionment Of. Funds of School 
District, Apportionment Of. 

Gpon a change of the boundaries of a district the special 
taxes levied by the district before the change of boundarie~ 

belong to the district making such levy but the general school 
funds are apportioned in accordance with the per capita 111 

the respective districts. 

Hon. Charles A. Taylor, 
County Attorney, 

BJlIings, Montana. 
Dear Sir: 

December 1G, 1911. 

I acknowledge receipt of your letter of November 25th, relative 
to the transfer of funds from school district No. 1 in your county to 
'School district No. 15. 

From the statement of facts contained ill. your letter it appears that 
on Septeqlber 24th, 1911, that a portion of school district No. 1 was 
tmnsferred and made a .part of school district No. 15 in accordance 
with the provis'io:ls of SEction 841, Revised Codes, and that the trus­
tees of school district No. 15 Rought io have the county superintendent 
transfer to school district No. ] 5 a portion of the funds of school dis­
trict No. 1 in accordance ,,~ith the census enumeration of said district 
No. 1 prior to the change of boundaries. I also note that you advised 
the county superintendent of schools of your county that there was no 
prov~sion of law which warranted a transfer of any of the school funds 
of district No. 1 to district No. 15, for the ru,son that the provisions of 
law in sections 842 and 843, Revised Codes, were applicable only in 
instances of the creation of a new dist,rict. In this conclusion it is my 
opinion that you are ·correct. There is no statutory provision for the 
pro-rating of funds in the treasury of a particular district upon the 
merecharuging of the boundaries of such district. The only statutory 
provision for, such apportionment being in cases of creation of a new 
dist'rict, and it seems to be the general weight of authorit.y that in the 
absence of 'Some statutory provision to the contrary when a ,part of 
the territory of a s'ohool district 'Is separated from it 'by annexation to 
another district, the old dist,rict retaining its organization, such old dis­
trict retains all its property, powers, rights and privileges. See 35 
eyC 850. 

However, with reference to the pcr capita tax or 'apportionment it 
is my opinion that snch apportionment shauld be made to District No. 
15. There are three sources from which the school districts under the 
law obtain their funds; (1) the general Echool moneys sent to the 
respective counties from the stat{> dand which is apportioned 'by the 
respective cQunty superintendents in ;:.ccordan<.e with the school census; 
(2) the general school levy made by ihe county commissioners of each 
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county annually which is colIectc:l for general school purposes and 
is apportioned quarterly by the county superintendent in accordance 
with the census; and' (3) the special tax levied by the trustees of the 
res'pective districts and collected by the county treasurer for such dis­
trict. As to the last class, upon the change in the boundaries of a 
district it is my opinion that the entire tax goes to the district making 
such levy. 

In the opinion of this office dated May 3rd, 1906, reported in Vol. 
1, Opinions Attorney General, at page 329, we expressed the opinion 
that: 

"Where territory is transfcrred from one school district to 
another after trustees of each district have certified to the 
'county commissioners the amount of special tax to be levied, 
and' after the transfer of such territory the county commis­
sioners make levies ,pursuant to such certificates, the taxes 
collected on the territory transferred should be credited to the 
.district to which rsuch territory was transferred." 
However, there is a distinction between the state of facts involved 

in that opinio'l and the facts in the case before us. In this case the 
transfer of territory or change of boundaries was made after the levy 
of the county commissioners purs.uant to the certificate" o~ the trus­
tees of the respective districts and no opportunity could be afforded the 
trustees of the district to change the amount of the levy. It is, there­
fore, my opinion that with reference to th(~ s:pecial tax levied by the 
trustees of district No.1, there is no provision of law for the transif'er 
of any portion of such tax to school district No. 15. 

With reference to the first and second class of revenue a:bove men­
tioned, these being pro-rated to the respective ddstricts of the county 
In 'accordance' with the census', the children residing within school 
district No. 15 will necessa.rily appear upon the census of such ·district 
and such district would then necessarily receive its proportionate 
share of these funds from any apportionment the county ·superintend­
'ent may make after the transfer of the territory from school district 
No. 1 to school district No. 15. 

Yours very truly. 
ALBER'r J. GALEN. 

County Commissioners, Tenn of Office in New County. 
County Commissioners, Right to Hold Office When County 
is Divided. 

Upon the formation of a new county the commissioners of 
any of the counties from which the new county is fo'rmed who 
reside within the limits of the new county cease to be com­
missioners of the old county unless they remove within the 
latter. 

There should be nominated for the office of county com-
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