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OPINIONS OF THE ATTORNEY GENERAL. 

- If the lines of this rural company do not enter the city of Living­
ston and it maintains no office therein and has no jurisdiction over the 
message within the city, but that the Bell people receive the mes­
sages from this company on their wires at the city limits, and the 
outgoing messages do not pass within the jU~'rndiction or control of the 
rural company ,mtH they pass out of the city, and there is no arrange­
ment by which the rural company obtain pay for t.he messagesC)within 
the city limits, then it is probably not dOing business witWn the city. 
within the meaning of the law. If, however, the arrangement between 
the two companies is, in effect, a lease of the wire of the Bell people 
for the use of the rural line, so that the wires or business controlled 
by the rural line does extend withiu the City, then it is doing business 
within the city. Mere matter of accomodation, or courtesy, extended 
to the 'patrons of the rural line within the city would not constitute 
doing bUSiness, but it must be a substantiai part of the business for 
wWch the corporation was organized. 

It might aid some in determining the question, to ascertain whether 
there is an actual agency existing by Which the Bell poople handle 
business for the rural lines, or wliether it is a mere matter of acco­
modation and courtesy, rather than an actual agency. 

Very truly yours, 
ALBERT J. GALEN, 

Attorney General. 

County Commissioners, Authority to Purchase Property for 
County Fair Purposes. Fair, County, Amount of Property 
County Commissioners May Purchase, For. 

The county commissioners have authority to purchase pro­
perty for county fair purposes to an amount not exceeding 
$IO,OOO but before an expenditure in excess of this amount can 
be made by the board they must be given authority to do so 
by the electors of the county. 

Hon. Edward C. Mulroney, 
County Attorney, 

Missoula, ~'[ontana. 

Dear Sir: 

November 2nd, 1911. 

I am in receipt of your communications of the 1st inst., sub­
mitting the question as to the authority of the board of county com­
missioners to purchase property for county fair purposes when the 
amount to be paid therefor is in exccss of ten thousand dollars; and 
also submitting for examination a form of notice prepared by you for 
t'he sale of refunding bonds by said county. 

The provisions of Sec. 5, Art. XIII of the State Constitution, and 
of Sec. 2876 of the Revised Codes are specific to the effect that the 
county cannot incur any indebtedness or liability for any .single pur­
pose to an amount exceeding ten thousand dollars without the approval 
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of a majority of the electors voting at an. election to be provided· by 
law. 

These provisions of the constitution and of the statute have been 
many times construed by the supreme court of this state, and in every 
instance, I think, a strict construction has been given to them. 

Jankins v. Newman, et aI, 39 Mont. 77. 
Hefferlin v. Chambers, et aI, 16 Mont. 349. 
Tinkel v. Griffin et aI, 26 Mont. 426. 
,Hotchkiss v. Marion, etal, 12 Mont. 218. 
State ex reI Palmer v. Hiekman, 11 Mont. 54l. 

These provisions of the state constitution and of the statute, as 
construed in the foregoing deciSions, absolutely prohibit the board 
from incurring an indebtedness or liability for any single purpose in 
excess of ten thousand dollars without first securing the approval of a 
majority of the elec-tors voting upon the question submitted at an elec­
tion. It is not required that the approva, of a majority of all the 
electors in the oo'IIDty be secured, but only n. majority of those voting 
at such election. 

Tinkel v. Griffin et aI, 26 ::\Iont. 426. 
The provisions of Chap. 30, Laws of .1.911, do not in any manner 

amend the provisions of said section 2876, and, of course, that section 
could not amend the provisions of the constitution. 

It is quite probable that the board has the authority to make the 
purchase of property to the amount of ten thousand dollars, and that 
the board may then submit the question to the electo'rs as to the ·pur­
chase of the remaining property, or the board may submit the entire 
question as to the purchase of all cf the prOlperty to the electors. If, 
however, the b03ird does make the ten thousand dollar purchase, it 
moay secure a mere option on the remainder of the pro:perty pending an 
election, but it cannot in the option bind the county to oomplete the 
purchase, for that would be a liability or the board might enter into 
a contract to the effect that the county would purchase rne property 
on condition that the electors of the oounty so instructed, 'but In either 
event, and with reference to the purchase of any real eirtate, it is 
necessary to keep in mind the prc.visions of subdivIsion 8 of Section 
2894 of the Revised Codes, which requires an ruppraisement of the 
p'roperty. It is also necessary to keep in view the question as to 
limi·tation of indebtedness as rprescribed in Sec. 5, Art. xnrr, of the 
State Constitution, and Section 2876 of the Revised Codes. 

This is merely a reiteration of, and an affirmance of the ,oonclu­
sions reached beY you as contained in your letter. 'The 1IJuthority of 
the board to hold a special election is conferred by Sec. 2933 et seq., 
Revbled Codes, and this authority is confirmed by the supremecoUl"t 
in Jankins v. Newmoan et aI, SUPRA. In this connection I desire alsO' 
to call your attention to this fact: That if the board deems it advis· 
able to call a special election, that, prior to the time when they issue 
the call for snch election. they take up the question with you relative 
to the registration of voters. There is a very serious d{lUbt as to the 
,constitutionality of Secs. 33 and 34 of Chap. 113, Session Laws of 191.1. 
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and it is very probable that you will reach the conclusion that the 
provisions of these two sections do not apply, but that registration 
must be permitted and notice given, as provided in Sec. 18 of said 
Chap. 113. Should this queirtion be submitted to you and you will 
notify this office, we will submit to your conclusions reached here 
relative to this matter with memorandum of authorities. 

The form of notice for sale of refunding bonds submitted by you 
seem to conform to the provisions of the law, with the exception that 
under the provisions of Sec. 2905 and 2907 the rate of intere",t which 
the bonds are to bear should be fixed with certainty, for these bonds, 
are 'presumed' to have been authorized and determined upon in all 
their provisions 'Prior to the 'giving of such notice; also, there is a 
clerical error in the notice in naming the denominations of the bonds, 
which should read $1,000.00 instead of $100,000.00. I herewith return 
the form of notice submitted. 

Very truly yours, 
ALBER'f J. GALEN, 

Attorney General. 

School District, Attendance of Pupils From Another District. 
Public School, Open to What Pupils. Pupils, Right to Attend 
School. School Trustees, Duties Of With Reference to Non­
Resident Pupils. School Moneys, Transfer Of for Non-Resi­
dent Pupils. 

School children residing in one district may attend school in 
any district in the county, providing, there is sufficient room 
in such district to accommodate them; and the transfer of school 
moneys due to such pupils by the trustees of the district of 
their residence is discretionary with such trustees. 

Hlon. W. E. Harmon, 
Superintendent of Public Instl'uction, 

Helena, Montana. 
Dear Sir: 

November 3, 1911. 

I acknowledge receipt of your reque'st for opinion upon the follow· 
Ing state of facts: 

1\iay pupils from one district attend the public schools 
in another district, notwithstanding the fact that the trustees 
of the district in which they reside refuse to pay their tuition 
or apportionment of school moneys to the district in which 
they attend school. 
Sec. 876, Revi'sed Codes, provides that pupils may attend school 

in any district and that the trustees of the district wherein they re­
side may, in their discretion, transfer moneys due :by apportionment 
to such pupils to the district in which they attend. It is my opinion 
that by the provisions of this section, 'pupils may rightfully attend 
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