
OPINIONS OF THE ATTORNEY GENERAL. 

ed on the cen"us list in the city of :\fissoula or in the district 
where his homestead is situated?" 
Under the provisions of Subdivision 3, Sec. 899, Revised Codes, 

the clerk of the district sbaH, annually, between the 1st and 20th days 
of September of each year, make an exact census of all the children 
between the ages of 6 and 21 years of age re"iding. in the district. 
The residence of the parent entitled to the custody of the child is 
presumed to be the residence of the child. and such parent has the 
right to <:hange the residence of the child unless otherwise restrained. 

Sec. 3758, Revised Codes. 
The question ail to where the parent having custody of the <:hild 

actually resides is a question of fact to be determined under the rules 
expressea in Sec. 32 of the "Revised Codes. The mere fact that a man 
has made a filing on a homestead and has taken Ipossession thereof, 
within the meaning of the home,Head law, is not of itself conclusive 
evidence that his children reside on that homestead. The provision of 
said subdivision 3 of Sec. 899, is directed to the residence of the chil­
dren, and if, in this case, the family were residing in Missoula and 
the father went elsewhere and made a filing on a homestead but did 
not remove his family thereto, hi5 children are still residents of Mis­
soula so long as they remain there. If, however, the father actually 
removed his family to the homestead, or was moving at the time 
stated in your letter, then their residence was on the homestead. This 
question of fa,ct must be determined by the circumstances and under 
the rules ail provided in said section 32, keeping in view the fact that 
it is 'the residence of· the Children, and also keeping in view that, under 
the policy of the la.w, the district where the children actually attend 
school is entitled to the "school moneys due and apportioned to such 
pu'pils." If it should be subsequently discovered that an error has 
been committed and the children listed in the wrong district, such 
error may be corrected under the provisions of Sec. 876, Revised Codes. 

Very truly yours, 
ALBERT J. GALEN, 

Attorney General. 

School Districts, Right of Children to Attend. Children 
Right to Attend Public Schools. Teacher, Right to Refuse 
Attendance of Children. 

Common schools in this state are maintained at the public 
expense and are free and open to the admission of all children 
residing in the district between the ages of six and twenty-one 
years, and there is no authority of law for either the teacher 
or thl sdool board to prevent children from attending unless 
they start at the beginning of the term. Children may com­
mence their attendance at anytime. 
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Hon. P. E. Allen, 
County Attorney, 

Red Lodge, Montana. 
Dear Sir: 

Oerober 24, 1911. 

I am in receipt of your letter of the 20th inst., submitting the fol­
lowing question: 

"A party by the name of Miller has two children of the 
ages 6 and 8 respectively; he moved into district numbered 
30 (Fromberg) about two weeks subsequent to the :beginning 
of the school year; he sent his childr'en to the school above 
referred to and the teacher refused their admittance until the 
second semester, which will be after the first of next Janu-ary. 
The father is a tax-payer and free-holder of the district. Can 
the TEACHER refuse to admit pupils TWO WEEKS after 
'SChool has :began?" 
As stated in 'your letter, common schools in this state are main­

tained at the public expense and are free and open to the admission 
of all children residing in the district, between the ages of 6 and 21 
years, and, by -the provisions of Sec .. 965, et seq., {!hildren are required 
by law to attend school. 'While thE·re is thus a -pos-itive provision of 
law requiring children to attend, we know of no provision of law re­
q1l;iri1l!g them to remain absent Simply because they c'annot be in 
attendance at the -beginning of the term. If the children are behind 
in their studies they will ce,rtainly not .be aided by enforced absence 
from the school. Inconvenience may arise by reason of children not 
being able to start with the class to which they belong, but every 
line of business has its inconveniences'. There is no authority of law 
for any rules being established either by the teacher or 'by the dis­
trIct school board to the effect that children must start at the begin­
ning of the term or remain absent until the beginning of the next 
term. 

Your opinion is affirmed. 
Very truly yours, 

ALBERT J. GALEN, 
Attorney General. 

Liquor License, Renewal Of. Saloons, Renewal of License. 
Board of County Commissioners, Authority to Renew Liquor 
Licenses. 

The board of county commissioners has no jurisdiction over 
the issuance of liquor li'censes in incorporated cities and towns. 

Any person desiring to renew his liquor license to engage in 
business in any place not within the corporate limits of any 
city or town must file his petition with the board {)f county 
commissioners and if objections are filed thereto, a hearing may 
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