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State Orphan’s Home, Right to Require Contribution from
Parents of Children. State Orphans’ Home, When May Give
Children in Adoption. Children in State Orphans’ Home,
When May Be Adopted. 4

When the court committing children to the Orphans’ Home
on account of abuse of parental authority orders the parent to
pay such sum of money as, under their circumstances, shall be
just for the maintenance of the child, they may be required
to do so or be punished for contempt; but where a child is
otherwise committed to the home as an orphan, foundling or
destitute child, the home cannot compel the parents to pay
for its support, but, in the event they fail to contribute such
amounts as they may be able to, the child may, aiter the ex-
piration of one year be given in adoption by the home.

Where the parents of children maintained in the orphans’
home have wilfully abandoned the child, or caused it to be
maintained in the orphans’ home for one year without contri-
buting to its support, or if the child is a half orphan and is
kept and maintained in the home for one year or over and the
parent has not paid towards the expense of maintaining the
child at least sixty per cent of the cost of keeping it, if able to
do so, the child may be given in adoption without the consent

of the parents.
May 11, 1911.
Mr. Percy Witmer, Clerk.

State Board of Examiners,
Helena, Montana.
Dear Sir:
I am in receipt of your letier of April 17th, enclosing a communi-
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cation from Mr. George B. Conway, state accountant, with respect to
the state orphan’'s home, requesting my opinion upon the following
questions:

“l. Some parents are able to pay something towards the
support of their children in the state orphan’s home and in
limited amounts are doing so. To what extent is the home now
authorized to require this?

“2. The law provides that children whose parents do not
so contribute toward their support for one year may be given
away for adoption. Some parents have set up the claim that
officers of the bureau of child and animal protection have ad-
vised them that their children might remain at the home for
one year without pay and that they might then begin such pay-
ments and the children would be held subject to reclamation
for a year thereafter. Is this correct?’ . :
In answer to your first question, you are advised that where the

child is committed to the home under the provisions of Section 1278,
Revised Codes of 1907, providing that whenever in divorce proceedings
the district court shall deem the parents improper persons to have
the care, custody or control of the children of the marriage, or when-
ever an abuse of parental authority is established by an action brought
for that purpose—the court may order the child or children commit-
ted to the state orphan’s home, and may order ithe parents to pay such
sum or sums of money as under their circumstances shall be just. It
is required that such payment shail be paid monthly to the state to
defray the expenses of such child or children in the home. When the
court has made such order requiring the parents to pay a certain sum
to defray the expenses of the child at the home, if the parents are
able to do so, and fail or refuse to comply with the order of the court
they may be requiredto make the payment of or be punished for con-
tempt of court.

But where the child is otherwise admitted to the home as an
orphan, foundling or destitute child, the home cannot compel the par-
ents to pay for its support, but in the event they fail to contribute
such amounts as they may be able to towards the support and main-
tenance of the child in the home, the child may after the expiration of
one year be given in adoption by the home. (Sec. 3764, Rev. Codes).

Replying to your second questicn, you are advised that the officers
of the bureau of child and animal protection have no authority to ad-
vise parents that their children might remain in the home for one year
without pay and that they might then begin contributions to their
support without subjecting the children to be given in adoption. If
the parents have wilfully abandoned the child or caused the same to be
maintained in the orphan’s home for one year without contributing to
its support; or if the child is a half orphan and is kept and maintained
in tne home for one year or over and the parent has nct paid toward
the expense of the maintenance of the child: at least 60 per cent of
the legitimate cost of keeping and maintaining the child, if able* to do
so0, the child may be given in adoption without the consent of the par-
ents.
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This opinion would have been rendered to you before this, but for
the pressure of other work.
Yours very truly,
ALBERT J. GALEN,
Attorney General.
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