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. €oroner, May Accept Warrants Drawn for Special Services.

Burial of Paupers by Coroner, Paid for by County.

Wihere the coroner is required by law to decently inter dead
bodies, not taken in charge by other persons, he may present
and file his claim for such services to the county and may receive
warrants in payment therefor.
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o Helena, Montana, February 8, 1909.
Hon. W. H. Trippett, County Attorney, Anaconda, Montana.
Dear Sir:

I have your letter of February, 4, wherein you ask my opinion as to
whether or not the coroner, acting under the provisions of Seciton 4491
of the Political Code, is entitled to receive compensation for the neces-
sary expenses of burial of a deceased person when no other person takes

" charge of the body.

There is a positive duty placed upon the coroner by the section above
referred to, requiring him to decently inter the body of any deceased
person when no other person takes charge of the body. And the statute
further provides that in the event that there is not sufficient property
belonging to the estate of the deceased to pay the expenses of burial,
the expenses are a legal charge against the cdunty.

I believe ithat this statute takes the particular case out of the pro-
visions of Section 1023 of the Political Code, which provides that:

“The state officers, the several county, * * * are pro-
hibited from purchasing or selling * * * county or city war-
rants, * ¥ * except evidences of indebtedness issued to or
held by them for services rendered as such officer, * * *7”

Of course, the use of a team owned by the coroner in going after
and bringing to the county seat the body of a deceased person which is
not taken in charge by other persons, in view of Section 4491, can prop-
erly be termed a “service rendered as such officer,” and, therefore, would
not be at all antagonistic to the Provisions of Section 1023. However,
the farrishing of a coffin could not well be termed a service, but is rather
goods furnished by direction of Section 4491.

It is my opinion that Section 1023 of the Political Code is drawn
specially to prevent state, county and city and township officers, their
deputies and clerks, from dealing in scrip of the state, county or city,
where such serip has in the first instance been issued to persons other
than the officer.

I advise you that the claims made under the circumstances set forth
in your letter are proper charges against the county, and that there is
no inhibition against the coroner presenting and receiving warrants in
payment of the same.

' Very truly yours,
ALBERT J. GALEN,
Attorney General.
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