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to proceed to review the action of the county superintendent, and the 
county clerk should notify the county superintendent to certify to the 
board of county commissioners all the papers, documents and records in 
the case. 

While the better practice, no doubt, would be to file the notice of 
appeal with the county superintendent, and serve a copy upon the parties 
who petition for the new district, still, in the absence of any statutory 
provision governing the matter, we cannot hold that such procedure is 
absolutely necessary. 

By holding the notice of appeal to be sufficient, and giving all the 
parties an opportunity to be heard before the board of county commis­
sioners, can certainly work no injustice upon anyone. 

Very truly yours, 
ALBERT J. GALEN, 

Attorney General. 

Schools, County High, Authority of Trustees to Levy Taxes 
for Building Purposes. School, County High, Authority of Trus­
tees to Expend More Than $10,000 for a Single Purpose. Trus­
tees, of County High School, Authority to Expend Money for 
Buildings. Elections, Authorizing the Erection of County High 
School Buildings. 

Trustees of a county free high school hlVe authority to levy 
taxes for building purposes, not eX'ceeding more than ten mills 
in anyone year. 

Such trustees cannot expend a sum in excess of $10,000 for 
the erection of school buildings without sU1bmitting the question 
to a vote .of nhe electors. SU1C'h elections should be orcl'ered !by 
the board of county commissioners, and a nodce thereof given 
in the ·same manner as that of other elections called by the com­
mIssIoners. 

The expenses of such elections should be paid out of the 
general fund of the county, the same as other special elections. 

Hon. W. E. Moore, 
County Attorney, 

Philipsburg, Montana. 
Dear Sir: 

Helena, Montana, April 7, 1910. 

I am in receipt of your letter of April 7, requesting an opinion upon 
the following questions: 

"1. Can such trustees levy taxes for building purposes in 
excess of $10,000.00, without a vote of the electors? 

"2. Can such trustees expend a sum in excess of $10,000.00 
for any single purpose, such as the erection of a school building, 
without a vote of the electors of the county, even though the 
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money be on hand already collected by levies to be used for such 
purpose? 

"3. If an election, authorizing such expenditure, be neces­
sary by whom should election be authorized or ordered, by such 
trustees or the board of county commissioners? 

"4. Out of what fund should expense of election be paid?" 
In answer to your first question, you are advised that the trustees 

of a county free high schoollhave authority to levy taxes, for building pur­
poses, under section 925, revised codes, provided that they cannot in any 
one year make a levy of more than ten mills, which levy includes, also, 
the amount necessary to pay teachers wages and contingent expenses of 
maintaining the school. 

The board, having the express authority to make a ten mill levy, it 
necessarily follows that they can exercise this power, notwithstanding 
tJhe fact that such levy might produce more than $10,000.00, or if they 
make the ten mill levy one year and it produces several thousand dol­
lars in excess of the amount necessary for teachers wages and contingent 
expenses, the lww does not require them to ufle this excess during that 
yeaT, nor prevent t1hem lirom making a IsimHar levy for the SIIlcceedJirug 
year, even if the excess for the succeeding year will make the total 
excess greater than $10,000.00. 

See Opinions of Attorney General, 1906-08, page 257 ; also an opin­
ion to Ccmnty Attorney Kelly, of March 11, 1909, a copy of which 
I herewith enclose. 

In answer to your second question, you are advised that the trus­
tees cannot expend a sum in excess of $10,000.00 for the erection of a 
school building without first submitting the question to, and receiving 
the approval, of the electors of the county. 

The fact that the cash is already to the credit of the school, as the 
result of tax levies made pursuant to the law considered in tJhe answer to 
your first question, makes no difference, as the constitution prohibits 
an expenditure in excess of $10,000.00, without the consent of the elec­
tors. 

(See Opinions of Attorney General 1906-08, p. 173.) 
In answer to your third question, you are advised that the expense 

of such special election should be paid out of the general fund, the same 
as the expense of any other special election ordered by the board of 
county commissioners. 

Section 925, revised codes, expressly states the purpose for which the 
money raised by tax levies may be used; namely, for building purposes 
and for the payment of teachers wages and contingent expenses, and 
there is no provision authorizing any of such money to be used for the 
purpose of paying the expenses of a special election. 

Section 926, which relates to the submission of the question of issu­
ing bonds to the qualified electors provides that it should be done 

"in the manner provided by law for the issuance of other 
county bonds." 
This provision clearly implies that the expense of a bond election 

should be paid for out of the general fund, the same as the expenses 
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of other bond elections, and as the submission of the question of author­
izing the board to expend more than $10,000.00 is, on principal, the same 
as submitting the question of issuing bonds, it would follow that the 
expenses of election should be paid in the same manner. 

Very truly yours, 
. ALBERT J. GALEN, 

Deputy County Clerk. Deputy Assessor. 
and Salary. Salary, of Deputy County Clerk. 
Assessor.-

Attorney General. 

Deputies, Number 
Salary, of Deputy 

Deputy clerks in counties of the four.th al1'd fifth classes re­
ceive a salary of $1,500 per annum. This provisi'On only extends 
to the number 'Of deputies allov,ed by law. 

The board 'Of -county oommissi'Oners may appoint additional' 
deplUties and fix their salary at any sum not in excess of $1,500. 

Board of County Commissioners, 
Kalispell, Montana. 

Gentlemen: 

Helena, Montana, April 7, 1910. 

I am in receipt of a letter, signed by the county clerk of your county, 
and written on behalf of your board, making inquiry as to the amount of 
salary which should be allowed to deputy county clerks, appointed in 
excess of the number allowed by law; also, as to the compensation to 
be .aJl low ed. deputy assessors in a fifth class COUIlIty. 

Ohapter 85, laws of 1909, provides that in counties of the fourth 
and fifth classes deputy clerks shall receive a salary of $1,500.00 per 
annum. 

This chapter is limited, however, by the provisions of section 3119, 
revised codes, which fixes the number of deputies allowed the county 
clerk in counties of tJhe fourth and fifth clrulISes at two. 

Section 3123, however, confers power and auehority upon the board 
of county commissioners to allow the several county officers to appoint 
additional deputies, where the prompt dispatch of business of their offices 
require it:'and also provides that the board of county commissioners may 
fix the salary of such deputies, appointed in excess of the maximum 
allowed by law, at a sum not in excess of the salary allowed by law. 

T,herefore, the board of county commissioners has authority in Flat­
head county to allow the appointment of the two deputies now employed 
by the county clerk, and may fix the salary at $1.500.00 per annum, or 
any lesser sum. 

In reply' to inquiry concerning the salary of deputy assessor, I en­
close you copy of opinion addressed to the board of county commission­
ers, at Anaconda, Montana, dated May 4, 1909. 

I did not receive you letter in time to have the reply thereto in your 
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