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Justice Courts, Process Served Outside of County. Process
in Justice Courts, Service of QOutside of County.

Writs of attachment, or of execution, being mesne and final
process, canot legally be served outside of the county in which
the justice of the peace issuing the same holds office.
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Helena, Montana, March 30, 1910.
Hon. H. S. Hepner,

County Attorney,

Helena, Montana.

Dear Sir:

[ am in receipt of your letter of March 28, requesting an opinion upon
the following proposition:

“Has the sheriff of this county authority to serve writ of
attachment or execution, issuing out of a justice’s court in
another county?”

Section 20, of article VIIL, of the constitution, provides that justice’s
courts shall have original jurisdiction within their respective counties
as may be prescribed by law, but nowhere does the constitution give
such courts jurisdiction outside of their counties.

The statutes provides in what cases the justice’s courts will have
jurisdiction in their counties.

See section 6286 to 6288.

Section 6282 defines the territorial limits of their civil jurisdiction,
and reads as follows: .

“The civil jurisdiction of justices’ courts extends to the lim-
its of the county in which they are held, and mesne and final
process of any justice court in a county may be issued to and
served in any part of the county.”

This section clearly limits the service of “mesne and final process’”
to the county, and the question then arises as to what was intended by
the words “mesne and final process.”

The definition of the word “process,” when not modified by another
word, includes all writs, warrants, summons and orders of courts of jus-
tice or judicial officers.” (See sections 16, 3009 and 8071, revised codes.)

On the other hand mesne process, in the absence of a statute showing
a different meaning, has been defined as follows:

“In its strict significance mesne process is used to embrace
all writs and orders of the court necessary for the carrying on
of the suit after its institution, from and after the summons which
is the original process up to, but not including those writs which
are necessary to secure the benefits of the suit to the successful
party, and which are final process.”

Birmingham Dry-Goods Co., v. Bledsoe, 21 So. 403, (Ala.)

Final process is defined as follows:

“Final process is usually used as equivalent to a process of
of execution, as distinguished from mesne process which must
issue before final judgment.”

32 Cyc. p. 420.

From the above definitions of mesne and final process it is apparent
that writs of attachment and of execution can only be servid in the
county in which the justice court issuing the same is situated, unless the
provisions of said section 6282 are modified by the provisions of section
7028, which relates to the issuance of writs of attachment by justice’s
courts.
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This section provides that:

“The writ may be directed to the sheriff or any constable

of the county, or the sheriff of any other county,” etc.

However, it will be noticed that this part of said section 7028 is identi-
cal with the language of such sectlon as it appeared in the codes of 1895
before the amendment of March 7, 1899. Section 1562 of the code of.
civil procedure of 1895 was an original section, while section 63 of the
code of civil procedure of 1895 was part of an act approved March 7,
1895, and, therefore, repealed said section 1562 of the original code in
so far as there was an conflict.

Therefore, in our opinion, the amendment of said section 1562 by
the act of March 7, 1899, did not re-enact the part of the section which
had already been repealed by implication by said section 63. (See
Sections 119 and 124 Revised Codes.)

On the other hand, we are of the opinion that the words “or the
sheriff of any other county,” as they now appear in section 7028, (which
is section 1562 after the amendment of March 7, 1899. First, for the
reason that said section 6282, dealing exclusively with the subject of
jurisdiction of justices’ courts, would prevail over an incidental clause in
a section dealing with another subject. And, this construction is
strengthened by an examination of the following sections relating to.
executions to-wit:

Section 7061 provides that the execution must be directed to the
sheriff, or to a constable of the county, no provision being made for its
issuance to the sheriff of any other county.

Section 7078 provides that:

“Justices of the peace may issue * % # final process on
any judgment reccvered therein to any part of the county.”

Here, again, we find no authority for issuing final process to a
sheriff outside of the county.

As there is no authority for the issuance of executions to sheriffs
outside of the county, it would be an absurd and unreasonable construc-
tio nof said section 7028 to hold that a writ of attachment could be .
directed to a sheriff outside of the county authorizing him to attach
property in his county when it would be impossible, if the action had been
prosecuted to judgment, to have an execution issued whereby the prop-
erty attached could be levied on and sold.

Therefore, in our opinion, a sheriff has no authority to serve a writ
of attachment or an execution in his county which had been issued out
of a justice’s court of another county.

It is true that seection 7002 provides for the service of summons out-
side of the county in which it was issued in certain instances. But this
section does not conflict with said section 6282, for the reason that the
summons is the original process, as distinguished from the mesne and
final process, as used in said section.

Cole v. Fisher, 5 Pac. (Cal.) 915.

Very truly yours,
ALBERT J. GALEN,
Attorney General.





