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Superintendent of Public Instruction, Disposition of Fees Col-
lected by. Fees, of Superintendent of Public Instruction, Col-
lection and Disposition of.

The superintendent of public instruction has authority to col-
lect fees authorized by the state board of education. All fees,
or other monies, collected hv such officer, in his official capacity,
should be paid into the state treasury and all expenses incurred
by him for printing diplomas, etc., are claims to be presented
‘to the state bhoard of examiners.

Helena, Montana, March 18, 1910.
Hon. H. H. Pigott,
State Examiner,
Helena, Montana.

Dear Sir:
I am in receipt of your letter of March 11, requesting an opinion upon


cu1046
Text Box


344 OPINIONS OF THE ATTORNEY GENERAL.

the following propositions:

“It seems to have been the custom of the State Superin-
tendent of Public Instruction to collect fees for the issuance of
diplomas issued under the authority of the state board of educa-
tion, and to use such funds for expenses incident to the conduct
of the office, such as postage, engrossing diplomas, et cetera.

“I wish to ask whether there is any authority for the collec-
tion of such fees, and if so, whether the superintendent of public
instruction should use them as above stated, or should the same
be deposited with the state treasurer, as other funds; and pay-
ment for such incidental expenses be made through the state
treasurer’s office, after approval of accounts by the state board of
examiners, as is customary in the other state offices.”

As to the authority for collecting fees for state or life diplomas, you
are advised that under section 1, chapter 73, laws of 1909, the state board
of education is given power to adopt rules and regulations, not inconsist-

« ent with law, for its own government, and proper and necessary for the

execution of the powers and duties conferred upon it by law. The same
section confers state diplomas and life diplomas. Therefore, in .our
opinion, it has the authority to adopt reasonable rules and regulaticns
for carrying out this power and duty, and such rules and regulations
may include a reasonable fee to cover the expenses and services of
issuing state and life diplomas. »

‘When such a rule has been regularly adopted by the state board,
it has the effect of a law; and, therefore, fees collected under such rules
and regula‘tidns are collected pursuant to law.

The state superintendent is ex-officio a member of the state board
of education, and is the secretary of such board. (Section 654 and 657,
revised codes.) If the state board of education makes it the duty of the
state superintendent to collect the fees charged for issuing state and
life diplomas, he is collecting them by virtue of his office of state super-
intendent, and, as stated above, such fees are fised by and collected pur-
suant to law, or under regulations duly authorized by law.

Section 4, article VI, of the constitution, mentions the superinten-
dent of public instruction, among other state officers therein named, and
such section, among other things, provides that,

*“No officer named in this section shall receive, for the per-
formance of any official duty, any fee for his own use, but all fees

by law for the performarnce- by any officer of any official duty,

shall be collected in advance, and deposited with the state {reas-

urer quarterly to the credit of the state.”

Therefore, it is apparent that if the money received for the issuance

of state and life diplomas is to be considered as fees, that it must be

deposited with the state treasurer.

On the other hand, if the money so collected is to cover the expense
of having such diplomas printed and made out to the various persons
entitled to receive the same, then such expense would be covered hy
sections 440 and 441, revised codes.

Section 441 provides that:
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“Each officer shall be required to make out and file with the
state board of examiners, and itemized and verified account with
proper vouchers thereto attached, of his expense and same shall
be passed upon and allowed by such board before being paid.”

It is apparent from the above laws that all monies received by a
public official, in his official capacity, should be paid into the state treas-
ury, and that all expenses incurred by him should be itemized in a claim
to be presented to the state board of examiners, and, if allowed by the
board, a warrant for the payment of such expenses drawn by the state
auditor upon the state treasurer.

Very truly yours,
ALBERT J. GALEN,
Attorney General.
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