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Marriage, Age of Consent. Minors, Age of Consent to Marry.
Dining Cars, Not Subject to Liquor License. Not Required of
Dining Cars.

Males under 18 vears of age and females under 16 are not
capable of consenting to a marriage contract, nor are they en-
titled to any license to marry even with the consent of their
parents. Mlales over 18 and under 21, and females over 16 and
under 18 are not entitled to a license to marry without the con-
sent of their parents.

A dining car is not required to take out a liquor license in
this state, and the sheriff, therefore, is not required to visit and
report such dining cars. under Chapter 79, LLaws of 1909.
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Helena, Montana, January 8, 1910.
Hon. J. H. Stevens,
County Attorney,
Kalispell, Montana.
Dear Sir:

I am in receipt of your letter of January 3, requesting an opinion
upon the following questions:

“If a male is under eighteen years of age and a female is
under sixteen years of age can a marriage license be legally
granted to them, with the consent of the parents or guardians.

If so, under what age should a marriage license be refused if

each of them have the consent of the parents or guardians?

“If the male is over the age of eighteen and under twenty-one
and the female is over the age of sixteen and under the age of
eighteen can a marriage license be granted without the consent
of the parents or guardians?

“Should the sheriff, in making his report as to where liquor
is sold in the county without a license, report the sale of liquor
on the dining cars of the railroad company?” )

In answer to your first question, you are advised that section 3008,
revised codes, fixes the age at which persons are capable of entering
into a marriage contract; that is, males of the age of 18 years, or upwards,
and females of the age of 16 years, or upwards, and not otherwise dis-
qualified, are capable of consenting to and consummating marriage. As
the statute has thus fixed the age at which such parties are capable of
consenting to such a contract, it follows that they have no legal capacity
to enter into such a contract under such ages, for it is a well established
rule of law that a person entering into a contract who has not reached
the legal age of consent to contract is void, and therefore, males must
be 18 years of age and females 16 years of age bhefore they are competent
to enter into a marriage contract, even with their parents’ consent.

See:

Shafer v. State, 20 Ohio, 1;

Fitzpatrick v. Fitzpatrick, 6 Nev. 63;

Hardy v. State, 38 S. W. (Tex.) 615;

26 Cyc. 842.

2. Section 3584, revised codes, defines minors as follows: Males
under the age of 21 years of age; females under the age of 18 years of
age. And section 3619 provides that no miner shall be granted a marriage
license without the consent of the father, if living, if not, then, of the
mother, or of the guardian or person under whose care and govern-
ment such minor may be. The use of the.word “minor” in this section
clearly refers to male minors over the age of 18 years of age and under
the age of 21 years, and to female minors over 16 and under 18 years
of age. It cannot have any application to male minors under 18 years
of age and female minors under 16, for the reason that such minors are
not competent to enter into the marriage contract under any circum-
stances. And section 3621 expressly provides that if it appears to the
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clerk of the district court that either party is legally incompetent to enter
into a marriage contract that the clerk shall refuse to grant a license.
Therefore, you are advised that the clerk has no authority to grant a
marriage license to males under 18 or females under 16 years of age at
all, and the written consent »f their parents or guardians gives him
no authority to issue such a license. On the other hand, he has no
authority to grant a license to males 18 Years of age and under 21, and
to females 16 years of age and under 18 years, without the consent
of their parents or guardians.

3. In answer to your third question, it is our opinion that the ligquor
license law does not apply to dining cars attached to railway trains
passing to and fro through any county on the regular trains operated on
any raiilroad passing through such county, and that, therefore, the sheriff
is not required, under the provisions of chapter 79, laws of 1909, to visit
or make report as to any such dining car, as he is only required to “visit
every store or saloon in the county which is required by law to procure
a liquor license.” ’

Very truly yours,
ALBERT J. GALEN,
Attorney General.
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