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Island, Definition of. Island, Ownership of. . 

An island must be of a permanent character, and not merely 
surrounded by water when the river is high, and where it is not 
of such permanent character the title in it belongs to the owner 
of the adjoining land.' 

Helena, Montana, January 6, 1910. 
Hon. F. H. Ray, 

Secretary, State Board of Land Commissioners, 
Helena, Montana. 

Dear Sir:-
I am in receipt of your letter of January 5, requesting an opinion 

upon the following proposition: 
Lots 8 and 9, in section 2, township 15 nor.th, range 3 west, 

borders on the Missouri river. In high water part of the water 
from the Missouri river flows through a, slough, making a tem­
porary island, and at times completely overflows the land lying 
between the main river and the slough. At all times of the year, 
except during -high water, a person can pass from lots 8 artd 9 
across this slough without getting wet, the question submitted 
being as follows: Whether or not the land cut off as an island 
during high water belongs to the state or to the owners of said 
lots 8 and 9. 
29 Cyc., at page 354 defines an island as follows: 

"To constitute an island in the river, 'it mlilst be of a per­
manent character, not merely surrounded by water when the river 
is high, but permanently surrounded by a channel of the river, 
and not a sand·bar subject to overflow by a rise in the river and 
connected with the land when the water is low." 
See also: 5 Cyc., 889, as to effect of meander line. 
Sections 4572 to 4577, revised codes, also deals with the question and 

ownership of islands. 
Under the facts stated in the letter submitted with your communi· 

cation, I am of the opinion that such land is not an island, within the 
definition thereof quoted above, and therefore, the title to such land is 
in the the owners of .the adjoining land. 

Yours very truly, 
ALBERT J. GALEN, 

Attorney General. 

Poor, Sick and Infirm, Contract for Care of. Corporation, 
County Officers as Stockholders in. Corporation, as Bidder for 
Contract With the County Where a County Officer Is a Stock­
holder in. Poor, Sick and Infirm, Call for Bids for Care of. 
Poor, Sick and Infirm, Contractor May Sublet in Certain In­
stances. 

The law contemplates that the board of county commission-
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ers shall award the contract for the care of the poor, sick and 
infirm to the lowest responsible bidder. ::\lore than one contrac1 
for this purpose should not he entered into during any year, 
unless on account of great distance from. the county seat or 
poor farm, and lack of transportation facilities, economy should 
dictate more than one place at which the poor, sick and infirm 
should be cared for. 

Where stock is held in a corporation by a county attorney, 
the corporation is not thereby precluded from bidding on the 
contract for the care of the poor. 

W,hile the law provides that the county commissioners shall 
direct the clerk to advertise for bids for the care of the poor 
at the September meeting, the fact that this is postponed to 
some subsequent meeting does not invalidate the contract. 

The chairman, or other member of the board of county com­
missioners, may, upon proper showing, commit any wort.hy 
person to the poor farm, but the 'board, as a boar;d only, has 
control of the care of the poor, sick and infirm in other matters. 

Hon. W. S. Towner, 
County Attorney, 

Fort Benton, Montana. 
Dear Sir:-

Helena, Montana, January 8, 1910. 

I am in receipt of your letetr of January 3, 1910, wherein you make 
reference to your letter of December 16, 1909, asldng my official opinion 
on certain questions therein submitted. Your letter of January 3 also 
presents for opinion certain questions, which I will take up, together with 
those submitted under date of December 16, 1909. 

The letter of December 16, and the questions ,therein submitted were 
investigated 'by Mr. Murphy, one of my assistants, and the conclusions 
reached by him were, as you may say, communicated to you by tele­
phone. On account of the press of business incident to' the special ses­
sion of the legislature, and questions connected with the building of 
additions to the capito,l, the matter of formulating a written opinion was 
overlooked and none was forwarded to you. 

The first question submitted by your letter of December 16 is as to 
whether the board of county commissioners may let more than one con­
tract tbr the care of the sick, poor and infirm of Chouteau county_ In 
explanation of this question you state that the county maintains a poor 
farm for the care of the sick, poor and infirm, but that some of the 
patients who may be committed there cannot receive proper medical 
and hospital attention. 

The second question is as .to whether or not the fact that the county 
attorney, a public officer, is a stockholder in a certain hospital would pre­
vent that hospital from being considered as a bidder for the contract for 
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the care Qf the sick, PQQr and infirm. 
The third questiQn, yQU endose certain: nQtices and ask my QpiniQn 

as to' their sufficiency as calls fQr bids. And: 
FQurth. yQU ask whether or nQt the fact that the call fQr bids was 

Qrdered by the bQard 'Qf cQunty cQmmissiQners at the OctQber rather 
than the September meeting WQuld invalidate the call. 

In yQur letter Qf January 3, yQU submit two, questiQns. 
ChQuteau cQunty, having a pOQr farm, and having let a contract for 

the care of the sick, -poor and infil'm of the oounty -at the VOQr farm, can 
the contractor make a subcontract for the care of such of the sick, poor 
and infirm as he cannot properly care ,fQr at the poor farm; and, 

Second: What, if any, authQrity has the chairman Qf the bQard of 
CQunty cQmmissiQners with reference to the sick, pCQr and infirm when 
the board is not .in sessiQn. 

ks heretQfore suggested to' you Qver telephone, it is my QpiniQn 
that the law cQntemplates that the board.Qf ODllllty commissiQners shQuld 
awaru Qnly Qne cQntract fQr the care Qf the sick, pO' or and infirm Qf the 
eQunty, and that that cQntract shQuld be let to' the IQwest'resPQnsible 
bidder. If, however, Qn accQunt of ,the great distances in S'2me Qf the 
cQunties, Qr lack Qf transportatiQn facilities, the cQunty' CQmmissiQners, 
in the exercise of their judgment, shQuld believe that the maintenance 
Qf two places Dor the care Qf the sick, poor and infirm is mQre eCQnomical 
and would result in better service, I dO' nQt think the cQurts WQuld disturb 
such cQntracts. HQwever, sectiQn 2055, revised cQdes, as amended by 
chapter 29, laws Qf 1909, provides that, 

"the prQPQsals must be addressed to the clerk Qf the board, 
and the bQard must * * « award the cQntract ,. • ,. to' 
the IQwest resPQnsible bidder, fDr a periDd· Qf nQt exceeding 
three years." 
FrQm this sectiDn it wDuld appear that where a cJunty maintains a 

poor farm, that it is the intentiDn Df the law that the IDwest resPQnsible 
bidder ShDUld take charge Qf such farm, and there prQvide fQr the main· 
tenance and medical attentiDn required by the sick, PQDr and infirm, and. 
when necessary, meet burial expenses. 

In reply to' yQur secQnd question, I can see nO' reason why a CQrpQra· 
tiQn ~nducting a hQspital cDuld nDt be a qualified bidder fur the care Qf 
the sick, poQr and infirm, even thQugh .the cQunty attQrney Qf the county 
where the bid is submitted is a subscriber to' the capital stQck of the 
corporatiDn. 

3. The nDtices which yDu enclQse seem to' me to' be sufficient as a 
fQrm uPQn which to' base the awarding Qf a cDntract. It is impQssible to' 

say, frQm the infQrmatiQn cDntained in your letter, whether the poor farm 
is IQcated near FQrt BentQn Qr at SQme Qther place in the cQunty. 

4. While sectiQn 2054, revised cDdes, as amended by chapter 29. 
laws Qf 1909, prDvides that the board Qf cDunty cQmmissiQners shall 
make an Qrder directing the clerk t:J publish a nDtice inviting sealed 
prQPQsals for the care, SUPPQrt and maintenance of the indigent sick, 
poor and infirm Qf the county at the regular September meeting, the 
fact that it is nQt dDne at that meeting but the actiQn defel'fed until 
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the meeting in October, dO€:3 not invalidate the action of tbe boal1i, and a 
contract entered into under thnse conditions would be as binding a:i 
though the order were made at the time required by law. 

5. Wbere a contract has been let for the care of the sick, poor and 
infirm of the county, and the facilities at the farm are such that some of 
the patients cannot be pr.operly treated there, it is within the province of 
the contractors, acting under the approval of the board of county com· 
missioners, to sublet to any proper person the support and maintenance 
of those sick and infirm who cannot be given proper treatment under the 
facilities afforded at the poot farm. 

6. Your last question is as to what authority the chairman of the 
board of county commissioners has with reference to the sick, poor and 
infirm when the board of county commissioners is not in session. 

The chairman of the board of county commissioners is not given any 
express authority b'y the laws concerning the care, maintenance and sup· 
port of the indigent sick, poor and infirm. However, in the absence of 
the board from the county seat the chairman, or other member of th'= 
board. would be acting within his authority in committing any perSDn, 
whose circumstances and condition warrant it, to the care of the poor 
farm contractor. Any other matters, in emergiencies, could properly b, 
attended to by any member of the board, where necessity -demanded. 
subject to the ratification and approval of the entire board when next in 
sesision. 

The powers granted to members of the board of county commis· 
sioners, with regard to the commitment of poor, as a county charge, is 
found' in secti-on 2060, revised codes. 

Yours very truly, 
ALBERT J. GALEN, 

Marriage, Age of Consent. 
Dining Cars, Not Subject to 
Dining Cars. 

Attorney General. 

Minors, Age of Consent to Marry. 
Liquor License. Not Required of 

~Iales under ]8 years of age and -females un'der 16 are not 
capable of consenting to a marriage contract, nor are they en· 
titled to any licellse to marry e\'en with the consent of their 
parents. :\[ales ovcr 18 and under 21. and females over 10 and 
under 18 are not entitled to a license to marr'y without the con­
sent of their parents. 

A dining car is not required to take out a liquor licensc in 
this state. and the sheriff. therefore. is not required to visit and 
report such dining cars. under Chapter 79. Laws of 1909. 
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