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Taxes, Publishing Delinquent List of Lands Theretofore Sold 
to the County. Delinquent Taxes, List Includes Land Thereto­
fore Sold to the County. 

'Vhere a county has purchased property for delinquent taxes, 
such property must thereafter, until the county has secured a 
deed therefor, be published in the delinquent tax list, but need 
not be offered for sale at the time of sale of delinquent property. 

Hon. J. 'V. Speer, 
County Attorney, 

Helena, Montana, December U, 1909. 

Great Falls, Montana. 
DeaT Sir: 

I ruID in receipt of your request for an opini;)n on ;.he following 
proposition: 

Is it necessary for the county ireasurer to indude in the 
published rlist of delinquent taxes lauds for which the ,'ounty has 
a tax certificate for tJhe year 1908, or for some previous yea,r? 
Sectio!] 2629, revised codes, provides' that on or hefore the last 

Mond'ay of each year, the county treasl\l'er must publish the delinquent 
real estate and personal property tax list, which must contain the names 
of t.he persons and a description of t.he property delinquent. 

8ection 2678, revised codes, provides that in ca"es where property 
assessed for taxes is pUl'chased by the county, t.hat it must be assessed 
the next year for taxes in the s<tllle mallner as ii' it had not been so 
pur·chased. 

'I1herefore, property purcha"cd iJy the county in l~'OS must be asseflFed 
this year in the nanne of the <)riginal owner the same as it wa~ Jast year. 

The original owner still has an equity in .such property, anti as the 
object of requiring a description of :.he property in the delinquent Jist 
is to noUfy the owner Clf the land that the taxes thereon are delinquent, 
it follows that there is as much rea:;on and necessity fiJr including such 
property in the r1ist of delinquent Pl·Ol)~;"ty all there is for including 
property wlhich has not theretofore been sold at tax sale. 

Laws relating to the sale of property for taxes are striotly construed, 
and, 'in our opinion, the only safe course to follow is to publislh in the 
delinquent list all property theretofore sold to the county and for which 
tbe county 'has not yet Teceived a tax deed. 

It is true that the latter part of said section 2678 provides that such 
property 

"must not be exposed for sale, and the sale thereof, under :mcll 
assessment, must be adjourned until Ithe trme of the redemption, 
under the previous sale, shall have expired." 
In our opinion tJhis ,olause does not mean that the property shall 

not be advertised in the delinquent tax list, but means siIlljply that on 
the date of sale fixed in said delinquent Jist the county treasurer shall 
not offer or eXipose said property for sale. 

Very truly yours, 
ALBERT J. GALEN, 

Attorney General. 




