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Justices of the Peace, Number in Township. Board of County
Commissioners, Appointment of Justices of the Peace. Town-
ship, Organizing New.

County Commissioners have no authority to appoint more
than two justices of the peace in any organized township. They
may, however, on receiving a petition, organize a new township,
and then appoint two justices of the peace for such township.

Helena, Montana, January 9, 1909.

Board of County Commissioners, Lewistown, Montana.
Goeintlemen: .
‘We are in receipt of your request for an opinion, as submitted by Mr.
Ayres, on the following proposition:
“Have the Board of County Commissioners the authority to
establish a Justice Court and appoint a Justice to fill such ap-
pointment where there are already two Justice Courts in the
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township where said appointment is to be made.”

Section 20, Article VIIL, of the Constitution, and Section 6279 of the
Revised Codes, provide that there must be at least two justices’ courts
in each of the organized townships of the state.

However, Section 2958, of the Revised Codes, limits the number of
justices of the peace in each township to two, as it provides that,

“The officers of lownships are: two justices of the peace.”
ete.

You are, therefore, advised that you have no authority to create an
additional justice court and appoint a third justice of the peace in a
township now organized and having two justices of the peace therein.

However, subdivision 2 of Section 2894 gives the Board of County
Commissioners authority to divide the county into townships, and Sec-
tion 2895 provides that the board may set off and organize new townships
whenever a petition is presented to it, signed by at least fifty citizens
residing in the territory to be incorporated in the new township. It
would seem, therefore, that the only method by which you could get an
additional justice of the peace would be to have a petition presented in
accordance with said section 2895, and then create a new township. Of
course, when you have created a new township there should be two
justices of the peace appointed in such township, as the law requires that
there must be two in each organized township.

Very respectfully yours,
ALBERT J. GALEN,
Attorney General.
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