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or not the state of )iontana has a right to make lieu selection of land to 
take the place of sections 16 and 36, which are lost to the state for any 
cause at aU. 

li these sections are lost to the state through some action or lack of 
action on the part of the state, then it is ·probable no lieu selections 
could be made. But under section 10 of the Enabling Act, if they are 
lost to the state by reason of S()IIIJe Act of Congress lieu selections may 
be made, except that where these sections are embraced in permanent 
rservations for national jJurposes no lieu selections can be mane until the 
reservation shall have been extinguished and such lands be restored to, 
and become part, of uhe public .domain. 

Rules for the selection of state lands may be found in volume 35, 
Land Decisions, page 537. 

Very trul~' yours, 
ALBER'l' J. GALEN, 

Dentists, Eligibility for Examination. 
tists EJigible For. 

Atto1'ney General. 

Examination, Den-

The law gives the Board of Dental Examiners a discretionary 
power in determining who have practiced dentistry sufficient 
to entitle them to take an examination. 

Helena, lVlontana, Se:ptem:ber 11, 1909. 
Dr. D. J. Wihite, 

Secretary, Montana State Board' of Dental EXlllminers, 
Helena, Montana. 

Dear Sir:-
I am in receLpt of your communication, requesting an opinion upon 

the following statement of facts: 
A person made ap'plication to take the eX'amination. He 

stated tJhat he was 21 years of age; that he bas attended 'high 
school for two years; that be is not a graduate of any dental 
college, and ,commenced the sltudy of dentistry in a dentist's 
office on Alpril 1, 1904. You state that the ·board desires an 
opinion as to what discretion and power it has in pas<sin,g u.pon 
the eligibility of canrtidates who desire to take tJhe eXlIImination 
to practice dentistry in this state, and wlbether the above facts 
are suffiicient to justify the board in refUSing to permit sueh an 
applicant to take the examination. 
Section 1577, revised codes, as amended by chapter 132, laws of 1909, 

provides that, • 
"To be eligible for sUich examinations uhe applicant sibaU give 

satisfactory evidence of having practiced dentistry for five years 
or shall present a diploma from a reput31ble dental college." 
Section 1581, as amended by said chapter 132, laws of 1909, contains 

certain rules for the assistance of the board in determining whether a 
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person has practic€{} dentistry for fivE' years. Said section 1577, as 
amended, gives the board of dental examiners 'a discr,etion in determin­
ing who are eligible for such eX3Jmination, as it expressly 'provides that: 

"Tlhe application shall give satisfactory evidence of having 
practiced dentistry for five years." 
This s'lltisfactory evidence, of course, must be submitted to the board, 

and it is clearly the intention of the law that the hoalld s'frall detel'mine 
wlhat evidelllce is satisfactory. 

We find nothing in the law which requires the appli'cant to have 
receiv~d a Ihigh ,school or college education, Lor does the law fix the age 
at Which a per,SIOn may COlllIlIlence the study ,and practice of derutistry, 
so the only question for the Iboan] is to d,etermine whether he rhas prac­
ticed dentistry for five years in sruch a manner ars to entitle ,him to the 
examination, or has a d~plOima 'i1rom a reputable dental college. 

In d,etermining whether he has :practiced dentistry, the ,board can 
call for evidence other than that 'contained in the application for the 
examinaJtion; that is, it ,can require affidavits from the dentists with 
wlhom tJhe applicant practiced, as to the charadeI' of work he perform€{} 
and rus to his g-eneraJ 'competency, experience and education, and if from 
all slUiclh evideLirCe the ~)oard are of the opinion that he has not practtced 
dentLstry sl~fficient to entitle llim to the examinJation, it is within their 
(J.tscretionto deny hLm the rirght to take th'8 exatmination. 

Very truly yours, 
ALBIDRT J. GALEN, 

Attor.ney General. 

State Lands, Right of Way Over. Right of Way, Over State 
Lands. Reservations, for Right of Way. Reclamations, State 
Lands, to Obtain for. 

I. Reservation to government, made by law, and attaches 
whether named in conveyance or not. 

2. Compensation cannot be claimed for acreage embraced in 
right of ·way. 

3. Improvements pla,ced on land prior to location of right of 
way must be compensated for. 

4. W'here improvements made after location of right of way 
no compensation can be claimed. 

5. Land taken by government not for right of way purchased 
at $IO.OO per acre, if title is, still in state. 

6. vVhere title to the land taken, not for right of way, has 
passed from the state, the government must deal with owner of 
the land. 

7. Contract for sale of land prior to February 28, 1905, not 
subject to rig-ht of way named in said chapters 53 and 147. 
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